Diari

31.12.2016

Saturday, December 31, 2016


31.12.2016
Today is the last day for 2016!
So, tomorrow will be a new year.

2017, please be nice to me.
Usia pun makin meningkat lagi setahun. Huhu
Moga semakin meningkatnya usia kita, semakin bertambahlah amalan kita.
Semakin kita mendekatkan diri kepada Allah.
InshaAllah.

Kat sini saya nak share satu reminder dari group Whatsapp family saya. Reminder for us.

.

TERLENA

Waktu berlalu begitu pantas menipu kita yang terlena.

Belum sempat berzikir di waktu pagi, hari sudah menjelang siang, Belum sempat bersedekah pagi, matahari sudah meninggi.

Niat pukul 9.00 pagi hendak solat Dhuha, tiba-tiba azan Zuhur sudah terdengar..

Teringin setiap pagi membaca 1 juzuk Al-Quran, menambah hafalan satu hari satu ayat, itu pun tidak dilakukan.

Rancangan untuk tidak akan melewatkan malam kecuali dengan tahajjud dan witir, walau pun hanya 3 rakaat, semua tinggal angan-angan.

Beginikah berterusannya nasib *hidup* menghabiskan umur? Berseronok dengan usia?

Lalu tiba-tiba menjelmalah *usia* di angka 30, sebentar kemudian 40, tidak lama terasa menjadi 50 dan kemudian orang mula memanggil kita dengan panggilan "Tok Wan, Atok...Nek" menandakan kita sudah tua.

Lalu sambil *menunggu Sakaratul Maut* tiba, diperlihatkan catatan amal yang kita pernah buat....

Astaghfirullah, *ternyata tidak seberapa* sedekah dan infak cuma sekadarnya, mengajarkan ilmu tidak pernah ada, silaturrahim tidak pernah buat.

Justeru, apakah roh ini tidak akan melolong, meraung, menjerit menahan kesakitan di saat berpisah daripada tubuh ketika *Sakaratul Maut*?

Tambahkan usiaku ya Allah, aku *memerlukan waktu* untuk beramal sebelum Kau akhiri ajalku.

Belum cukupkah kita *menyia-nyiakan* waktu selama 30, 40, 50 atau 60 tahun?

*Perlu berapa tahun* lagikah untuk mengulang pagi, siang, petang dan malam, perlu berapa minggu, bulan, dan tahun lagi agar kita BERSEDIA untuk mati?

Kita tidak pernah merasa kehilangan waktu dan kesempatan untuk menghasilkan pahala, maka 1000 tahun pun *tidak akan pernah cukup* bagi orang-orang yang terlena.

Ustaz Ahmad Nasir

.

Sama-sama kita buat yang terbaik untuk 2017.
Niat yang baik2 dan berusaha untuk jadi baik.
InshaAllah, we can do it! ;)

GA dan Contest

Giveaway Planner 2017 by @papernplanner

Friday, December 30, 2016

Blog Whatever Apa-apa Sahaja ni dah lama saya follow and masukkan dalam bloglist sebenarnya.

Saya suka baca sharing akak pasal motivasi dan jugak cerita jalan2 akak. Review2 akak pun boleh tahan banyak jugak sebab saya syak akak ni banyak jalan2 kan? Hehe :p

Tapikan satu je, saya rasa blog akak agak berat sikit. Maklumlah saya ni pengguna data yang slow macam siput orang kata. Kihkih

Okeyy, nak tag sape ye? Hmmm.

Jom join reramai meriahkan GA nii. 
Tarikh Tutup: 7.1.2017 (12.00 malam).
Pengumuman Pemenang: 8.1.2017 (8.00 malam).

CameronHighland

Finding Lavender at Cameron Highland.

Thursday, December 29, 2016

Pink roses. Awas! Berduri. ;)

18 dan 19 Disember haritu aku bersempatan pegi jenjalan Cameron Highland dengan family aku. Full support by kakak and abang ipar aku. Heheh.
I loikee jalan-jalan free of charge ni.

Aku memang suka dengan bunga lavender, terutamanya dia punya bau. Kalau aku beli pewangi, biasanya memang lavender lah pilihanku. Wangi sangat. Terapi yang baik, bikin tenang je bila hidu. Bunga-bunga lain pun aku suka jugak tapi lavender ni excited lebih sikit kalau jumpa.

Pegi Lavender Garden, okeylaa bunga dia puas hatilaa tengok. Tapi, disebabkan ada pagar dan dilarang masuk feel dia jadi kurenglaa sikit. Takleh nak feeling2 hindustan. Mampu sentuh hujung2 jari je. Huhu. 

Takpelaa, jom kita tengok gambar yang tak banyak pun rupanya aku ambik ni sama2. Hmmm.





Nicee kan? Tenang je tengok. Purplishious giteww. Hihi.
Yang famous kat sini ais krim dia kan? Tapi, kami tak beli pun. So, tak dapatlaa ambik gambar macam dalam facebook yang viral tu. Kiki 

Okeh. Sekadar itu dulu. Till we meet again inshaAllah.
Ila lliqa'. ;)

Geng Blogger

Segmen 12 Jam Bloglist #24 Mialiana.com

Wednesday, December 28, 2016


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 28 Disember 2016, iaitu tepat jam 2.30 petang sehingga hari esok, 11.30 malam 29 Disember 2016. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #24 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Diari

End of Disember.

Wednesday, December 28, 2016


28 Disember 2016.

Hmmm. Tinggal tiga hari jer lagi untuk say goodbye dekat 2016. So, how's your 2016?
I learn a lot of things in this year. I guess everyone same with me,right?
Saya bergelar student, graduan dan penganggur pada tahun ni. So,yeah. Satu pencapaian baru kan? Harhar.

Kalau tahun lepas2, apa yang banyak difikirkan dalam kepala ni adalah study, study and study. Tahun ni agak berbeza. Perkara yang perlu untuk difikirkan makin bertambah2 and more decision yang perlu diambil.

How I want to survive in this life?
Mana aku nak cari duit?
Nak keja apa oiii?
What I'm going to do next?
And so bla bla question mark.

Adeii. Macamni ya jadi dewasa. Hihi
But, life must go on.
Kata khalifah. Setiap yang kau kerjakan mesti niat kerana Allah. Untuk cari redha Allah.
Tak guna kalau kau kerja hebat sekalipun, tapi takde niat pun untuk cari redha Allah. Then, apa yang kau buat tu hanyalah sia-sia. Ibarat debu-debu pasir yang berterbangan.
Remember that, dear self!

Btw, saja nak share. Aku ada apply master untuk next intake. Dan, sekali lagi I need to make a desicion. Nak pegi dekat universiti mana and kos apa. Aku dapat dua tawaran yang  mana kedua-duanya ada pros and cons. Tulonggggg! I'm confused. Haha

Nak kena pikir duit jugak nih. Haha,  hadoii.
Garu kepala cek.

InshaAllah di mana ada usaha, di situ ada jalan.
Keep praying. Semoga Allah permudahkan urusan.
Apapun masalah yang dihadapi.
I can do this!
You can do this!
We all can do this!
InshaAllah. ;)

2016 teach me a lot.
I'm gonna miss 2016.
Nikmati tiga hari yang masih berbaki dengan positif dan  awesome!
Okeh?

Kekasihku..

Salam Maulidur Rasul: #solluAlaNabiy

Monday, December 12, 2016

12 Rabiul Awwal 1438H.

Sudahkah kita berselawat kepada Rasulullah yang kita cintai?
Banyakkan berselawat. Banyakkan berselawat.
Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la alihi wasohbihi wasallim.

Ya Rasulullah.
Sebaik-baik manusia di atas muka bumi.
Betapa beruntungnya kita dapat menjadi umat baginda.
Bersyukurlah.
Semoga syafaat baginda Rasulullah dapat kita terima di akhirat kelak.
Banyakkan berselawat. Banyakkan berselawat.
Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la alihi wasohbihi wasallim.

Ya Rasulullah.
Akhlakmu teramat sangat mulia.
Tidak kira dengan musuh mahupun sahabat.
Sehingga bila ditanya kepada Saidatina Aisyah tentang akhlakmu.
Jawapannya adalah akhlakmu adalah alQuran. Subhanallah.


sunnah kayu sugi
Sunnah bersiwak. ;)
Wahai sahabatku, kita kata kita mencintai Rasulullah.
Tapi, adakah kita mengikut baginda?
Atau hanya sayang dan cinta sekadar di bibir?
Cinta itu perlu dibuktikan.
Mana mungkin cintakan Rasulullah jika hidup kita dipenuhi dengan cinta dunia.

Rasulullah mengajar kita untuk bercakap dengan sopan dan penuh beradab
Rasulullah mengajar kita untuk bersikap jujur dan amanah.
Rasulullah mengajar kita untuk sentiasa berakhlak mulia.
Tapi kita??
Muhasabah dan renung-renungkanlah diri kita.
Semoga kita sentiasa mengikut cara hidup Rasulullah
Hidupkan sunnah dan perbanyakkan selawat.

Ya Rasulullah, kami merinduimu..
Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la alihi wasohbihi wasallim.


#keepLearning

Musafir Ilmu: Melaka.

Thursday, December 01, 2016

Larkin sentral
Station bas Larkin 
Alhamdulillah, I'm at Larkin Central now. Tengah menanti untuk naik bas ke Melaka. Bas dah sampai, tapi sebab bas pukul 10.30, pakcik bas tak bukak lagi pintu ni. Sekarang jam 10.17am. ;)

InshaAllah saya akan ke Baitul Qurra' selama dua minggu. Ikut daurah di sana, jadi saya pun tak pasti sama ada sempat atau tak untuk saya ber'blogging sepanjang dua minggu ni. Tapi don't worry, lepastu saya akan menjejaki anda kembali. Hihi
Doakan saya dibukakan hati untuk mudah menerima ilmu. Amiin.

Dekat Melaka Central nanti inshaAllah saya akan jumpa sahabat baru yang belum dikenali rupanya. Kihkih. Kami akan ke Baitul Qurra' sama2 naik bas jugak inshaAllah. ;)

backpack muslimah

I'm ready. Pakcik bas dah panggil untuk naik bas. Moga perjalanan kami diberkati dan selamat sejahtera hendaknya.

Fatihah, betulkan niat. Ikhlaskan menuntut ilmu kerana Allah. Always remember that and keep in mind! ;)

Geng Blogger

Review Blog by Safirul Amar

Wednesday, November 30, 2016



Haritu berkesempatan join Blog Review by Safirul Amar, dan gambar kat atas tu merupaka hasil review dari beliau. Saja nak bagitau, haritu markah aku 57% kan? Sekarang dah dapat 100%. Alhamdulillah, yeayyyy! Hihi

markah SEO

Terima kasih bro atas segala panduan dan tips2 yang diajar. Banyak yang saya baru tau sebenarnya. Cuma bab2 keyword tu memang masih lemah dan dalam proses belajar lagi. Uhuk uhuk!

Buat korang yang terlepas nak join haritu, korang bolehlaa pegi download review beliau tentang blog2 yang sempat join dekat sini. Serius, banyak membantu. Boleh belajar serba sedikit ilmu SEO dan perbetulkan mana yang perlu diperbetulkan. 

Lagi satu, kalau nak check markah SEO blog anda, boleh check dekat chkme.com. Lepastu bolehlah buat penilaian sendiri korang dapat grade apa dan kalau sudi sharelaa eh? Hihi

GA dan Contest

Birthday Giveaway by KasihkuAmani

Tuesday, November 29, 2016

GAAmani
Klik gambar untuk join
Hadiah Untuk Pemenang
Sebuah Novel X 4 orang pemenang
(Hadiah akan ditambah bergantung pada penyertaan)


Tarikh Giveaway : 01 Oktober 2016 hingga 30 November 2016
Pengumuman Pemenang : 01 Disember 2016
Tempoh Menuntut Hadiah : 01 Disember 2016 hingga 7 Disember 2016

#keepLearning

Mentaliti Jamban | Books Review

Thursday, November 24, 2016

Penulis: Khairi Abdullah
Publisher: KOMRAD
ISBN: 978-967-13700-4-9

khairulabdullah
Kreatif atau tak senonoh? Meh 
Aku beli buku ni sebab ternampak post kawan aku kat media sosial. Then, aku tengok tajuk dia macam menarik. Cover dia? Hmmm, agak kreatif bagi aku. Dekat area lubang jamban tu memang ada lubang pun and bila kau tengok kat page dalam dia, ada gambar otak sebenarnya.. So, memang kreatif right? Haha

Buku ni banyak tegur pasal perangai orang kita, Malaysia. Perangai buruk yang biasa orang kita buat. Then, penulis bandingkan dengan perangai atau peraturan dekat Jepun atau German. Penulis sememangnya mempunyai pengalaman dan pernah tinggal kat sana untuk pengetahuan korang. Jadi, penulis cerita berdasarkan pengalaman beliau.

Antara yang menarik adalah penulis ada mengatakan yang orang Malaysia ni semua ada deria keenam. Nak tau kenapa? Sebab orang Malaysia suka sangat tak bagi signal kalau nak belok kiri atau kanan. Apakah kerana rakyat Malaysia sememangnya mempunyai deria keenam yang membolehkan mereka tahu kereta di depan mereka nak membelok walaupun tidak diberi signal. Of course not! Itu hanyalah sindiran dari penulis kepada insan2 yang tak suka bagi signal ni. Sindiran yang cukup padu bagi aku. Kalau tak paham, taktau nak cakap apa. Hmmmm.

Kemudian, turut disentuh tentang bagaimana rakyat Malaysia berjanji dengan orang Jepun berjanji. Kalau kita berjanji, susahnya nak jumpa orang yang akan betul2 tepat waktu. Tapi, kalau rakyat di negara Jepun, mereka sangatlah menitikberatkan waktu walaupun satu minit.
Aku pernah dipesan supaya berjanji dengan orang jangan ikut janji melayu, tapi ikutlah janji islam. Weh, kalau janji islam pun berani lagi nak lewat2. Memang nak kena tumbukan padulaa. Lagi satu, bila cerita pasal tepat janji dan masa ni. Aku teringat lagi yang kawan aku pernah cakap.
Kalau datang tepat pada waktu yang dijanjikan, itu bermakna kau lambat. Dan kalau kau datang awal daripada waktu yang dijanjikan, itu barulah dikatakan awal.
Aku pun tak sure dia petik kata2 tu dari mana. Tapi, aku rasa bagus untuk dipegang dan diikut.

Tu dua contoh perangai rakyat Malaysia yang ditegur oleh penulis. Banyak lagi yang penulis sentuh dan bandingkan dengan negara maju Jepun dan German. Perbandingan yang dibuat bukanlah untuk merendah-rendahkan Malaysia, tapi bagi mengambil pengajaran dari negara2 mereka yang mengamalkan perangai yang sangat berdisiplin.

Bila baca, memang banyak jugak macam kena penampor kat diri sendiri. Haha. Tapi, kena teruskan untuk baca sampai habis sebab sangat banyak input yang dapat aku ambik dari buku ni. InshaAllah, kita cuba ubah ke arah yang lebih baik.

Jangan lupa islam pun sangat mengajarkan kita untuk menjadi berdisiplin. Jadi, kenapa kita sebagai umat islam susah sangat untuk ikut peraturan yang jelas2 untuk kebaikan bersama.

Ya. Peringatan untuk diri sendiri semestinya.

Terakhir, buku ni bagus untuk dibaca kalau kau sedia untuk ditegur dan berubah. Okeh?
Jom baca dan berubah. InshaAllah. 😆

Anak Buah

Kreatifnya Abang Irfan.

Wednesday, November 23, 2016

Alhamdulillah, anak buah aku yang sulung Abang Irfan dah umur lima tahun sekarang ni. Kejap je kan masa berlalu. Ingat lagi masa hari pertama dia dilahirkan kat entry ini.

Dah bersekolah, pandai baca dan tulis2 dah pun. Abang Irfan memang sangat suka melukis. Selalu dengan pen dan buku. Lagi satu, pantang nampak notebook saya mesti duk mintak nak menulis atau melukis. Hihi

Saya ni pulak jenis sayangkan notebook. Tapi, biasanya saya akan bagi kat dia menconteng dalam dua muka surat je. Haha. Kedekutkan mak sedara dia.
Kat bawah ni saya nak share hasil kreativiti Abang Irfan. ;) 

childDrawing

Achik ke tu? O.o 
Haha. Siap labelkan lagi. Tersenyum molek jer dia lukis saya eh. Abang Irfan lukis saya tengah main bola kot tu.. ;)

childrenFantasy

Gambar kedua pulak ada gambar saya dan tadika. Abang Ifan cakap.

    "Ni gambar achik masa kecik2, achik pegi tadika."

Lepastu, saya tanya dia nombor lima tu apa? Dia cakap nombor lima tu umur saya. Saya pun bagitaulaa, achik tadika masa umur enam tahun. Sebabtulaa ada kesan kena potong dan dia tukar jadi enam tu. Hihi

Btw, saya sebenarnya tak masuk tadika pun tapi masuk PASTI. :)

#keepLearning

Biji Getah yang Semakin Dilupakan.

Tuesday, November 22, 2016

Adakah anda pernah dengar perkataan biji getah? Atau adakah anda mengenali biji getah? Kalau yang mana berasal dari kampung, mungkin kebanyakan dari kita mengenali biji getah ini. Tapi, kalau berasal dari bandar dan jarang ke kampung berkemungkinan juga tidak berkesempatan untuk kenal dengan biji getah ni.

It's okey. It's allright.
Kalau anda baru pertama kali dengar pasal biji getah ni. Ataupun belum berkesempatan nak kenal biji getah. Meh, saya tunjukkan.

Tadaaaaaa!


Inilah dia biji getah. Sekarang, mungkin musim luruh untuk biji getah ni kot. Sebab masa saya main2 kat luar rumah tadi, saya jumpa banyak bijik2 ni. Lagi satu, kalau nak tido tengah hari pun kadang2 terkejut buji bijik getah ni jatuh atas zink rumah. -_-


Haa, gambar atas ni pulak isi dalam biji getah. Warna putih2 dan lembut je, boleh picit2.

Kalau zaman kecik2 dulu, kami suka kutip bijik ni banyak2. Untuk buat apa lagi kalau bukan untuk main.

Congkak
Lubang congkak dekat atas tanah je, bawah rumah. Sebab kalau hujan pun masih boleh main lagi. Haha. Lubang congkak kat bawah rumah saya ni saya pun tak pasti bila dia dikorek. Seingat2 saya dah ada kat bawah tu. Almaklumlah anak kelima. Dah berapa generasi duk main congkak kat situ. Dan, dia punya biji mestilah tak pakai guli. Pakailaa biji getah ni je. Hehe

Laga getah
Game ni saya tak reti sangat sebab tangan saya tak kuat atau saya takde skill, saya pun tak pasti. Cara dia adalah kita akan keluarkan satu biji getah dan begitu jugak dengan pihak lawan. Pastu, kita akan cuba ketuk kedua2 biji getah dengan tangan tengok yang sape punya bijik akan pecah. Pemilik biji getah yang terselamat adalah champion! Haha

Last but not least, saya ada jugak terbaca yang biji getah ni boleh dimasak and dimakan. Saya memang tak pernah tahu dan tak pernah rasa jugak. So, I'm not sure about this. Bolehlah google kalau nak merasa. Mehmeh.

Okeylah teman2, kalau anda baru je kenal biji getah ni jangan lupa tunjuk kat anak2 ataupun adik2. Manalaa tau depa pun belum kenal lagikan?

Well, sharing is caring. Kan? 💚

Beauty

Parcel dari Lazada.

Monday, November 21, 2016

parcel Lazada

Alhamdulillah. Parcel dah sampai tengahari tadi kat rumah. Macam biasa, excited sangat bila tengok van poslaju tu sampaii. Hihi. Selain dua barang ni, gambar konvo aku haritu pun dah selamat sampai. Terrbaiklah Kelab Foto Kreatif UTM. Laju jerr.

Okeyy, let's cekidaut apa yang aku beli. Jyeahh!

dslrfilters

Filters! Ada tiga filters + lens hood. I don't know, pembelian yang tidak dirancang. Aku tengok murah, terus grab. Please jangan contohi aku. Harhar. But, harga dia memang murah. RM31.99 + diskaun sebanyak RM6.40 + FREE SHIPPING = RM25.59! So, rasanya memang berbaloi-baloi untuk dibeli.

DSLR aku tu dahlaa selalu dianaktirikan. Jadi, aku rasa kalini takpelaa keluarkan duit sikit untuk dia. Mehmeh.

beabeautyvare massager

5 in 1 beauty care massager. Oh my, aku terpengaruh and terbeli benda alah ni sebab aku memang suka tengok skincare routine kat Youtube. Adeii. Yang ni pulak harga dia RM18.97 + diskaun RM3.79 + FREE SHIPPING = RM15.18!

Thanks LAZADA! Aku order 14 November and parcel ni sampai semalam 21 November. Lama sikit sebab stock dari oversea. Of course yang paling best adalah DISKAUN + FREE SHIPPING!

20% OFF for new customers (1 Nov-17 Dec) = 20LAPOR25.

Okeylah, chiawww~

GA dan Contest

GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS

Monday, November 21, 2016

GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS - Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera (dah jawab ke belum tu???), hari ini mummy nak melancarkan satu Giveaway. Dah lama tak buat giveaway,kan. Sampai, ada yang bertanyakan pada mummy. Bila nak buat giveaway lagi?? Haaaa...ni mummy dah buat GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS. Jangan tak join, tau !




GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS

Tadaaaa.. Ni jam untuk GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS. Koleksi jam ini di ilhamkan dari Lisa Surihani. Yang di beri jenama Lisa's Fghends. Boleh refer Facebook Lisa's Fghends


SYARAT MUDAH GIVEAWAY AZLINDA ALIN JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS


3 pemenang di cari !! Cepattt sertai Giveaway ini. Nak tahu syaratnya?? Mudah saja. Syaratnya seperti berikut :-

1. Buat 1 entri blog "GIVEAWAY AZLINDA ALIN x JAM TANGAN LISA SURIHANI "

2. Follow blog www.azlindaalin.com

3. Follow G+ INI

4. Follow Facebook ini, Facebook Rush Media dan Instagram ini

5. Tinggalkan URL di ruangan komen ini.



KEPUTUSAN PEMENANG GIVEAWAY AZLINDA ALIN JAM TANGAN LISA SURIHANI LISA'S FGHENDS


Giveaway ini bermula dari tarikh 20 Oktober 2016  hingga 25 November 2016

Keputusan pemenang akan di beritahu dalam blog ini pada bila-bila masa selepas tarikh tutup. 

Kesimpulannya, kene rajin terjah  blog ini la ye...kalau nak tahu siapa gerangan yang menang dapat jam tangan Lisa Surihani ni.


Semoga berjaya ! 







#keepLearning

Ilmu Allah itu Luas.

Sunday, November 20, 2016


Adat dalam menuntut ilmu. Semakin banyak kita belajar, semakin kita tahu bahawa sedikitnya ilmu yang kita pelajari. Belum lagi tanya ilmu yang tersemat di dada. Belajar sepuluh tahun, belum tentu semuanya kita ingat dan kita amalkan. Kan?
Semakin banyak belajar, semakin tunduk seseorang.
Sebab itulah kalau kita tengok para ulama' dan juga fuqaha' sangatlah zuhud dan warak. Mereka tidak pernah dilihat berbangga dengan ilmu yang mereka miliki. Bahkan sentiasa merasa diri mereka itu kekurangan ilmu. Mereka menuntut ilmu lagi dan lagi. Padahal kita tahu bahawa ilmu mereka tersangatlah tinggi.

Kita?
Baru belajar sedikit, dah rasa dirilah yang terhebat. Aku belajar itu dan ini, mereka tidak. Duhai, ketahuilah bahawa ilmu Allah itu luas. Boleh jadi apa yang kamu tahu itu mereka tidak ketahui. Dan, apa yang mereka tahu kamu pula tidak.

Setiap kali kita memperoleh ilmu yang baru. Bersyukurlah. Kita diberi peluang untuk mendapat ilmu dan tidak semua orang mendapat peluang itu. :)

Maka, duhai penuntut ilmu. Teruslah menuntut ilmu tanpa pernah merasa jemu. Ilmu itu luas dan tidak akan pernah habis untuk dipelajari. Betulkan niat dalam belajar, bukan untuk bermegah2 tapi sebagai bekal untuk kehidupan di akhirat sana.

Wallahu a'lam. ;)

Diari

Like a Boss.

Saturday, November 19, 2016


Sayonara Penang.

Sebiru hari ini.
Birunya bagai langit terang benderang.
Sebiru hati kita, bersama di sini.
Seindah hari ini.
Indahnya bak permaidani taman surga.
Seindah hati kita.
Walau kitakan terpisah.

Kelmarin aku naik bas dari Penang to Kelate. Foto kat atas tu masa aku duk atas Penang bridge. Subhanallah. Biru yang penuh ketenangan.


Kenapa tajuk like a boss?
Sebab boleh tengok gambar kat atas tu. Aku sorang2 je naik bas kat bahagian atas. Memang sedaplaa aku tido dengan pelbagai style. Like a boss. Haha

Tapi, lepastu tetiba ada macam roadblock. Polis naik area atas and tengok aku sorang. Then, kena mintak ic. Muka pesalah kah aku ini? Haha.
Aku pun bukak purse nak ambik ic, sekali tersekatlaa pulak. Dalam aku duk tarik2 ic tu. Polis pun cakap.

"Takpelaa dik, susah sangat nak keluarkan tuu.."

Erk? Haha.

Alhamdulillah.
Lepastu, sempat lagi dorang cakap.

"Kenapa duk sorang2 atas nih?"

Aku gelak jerlaa.

Adeh, macam2 cerita. Alhamdulillah, perjalanan yg panjang dan aku pun selamat sampai.

The end. Wohaha.

Final Year

Kos Grafik & Multimedia Software di UTM ?

Wednesday, November 16, 2016

Assalamualaikum and hi!


Harini aku rasa terpanggil and rajin pulak untuk share pasal kos aku ni which is Sarjana Muda Sains Komputer (Perisian Grafik dan Multimedia)
Aku ni kira pelajar pertengahan je dalam kos ni. Tak terlalu power dan tak jugak terlalu ehem ehem. Haha taktau nak guna istilah apa. :P

source


Bukan Kos Edit-edit Gambar/ Buat Video


Yup, kos ini takkan ajar anda untuk pakai software Adobe Photoshop, Illustrator, mahupun After Effect. Kebanyakan classmates aku (termasuklah aku) tersalah paham dengan nama kos ni yang ada perkataan Grafik dan Multimedia tu. Kami ingat, kami akan diajar tentang benda2 yang editing dan software2 yang terlibat. Rupa-rupanya salah sangkaan kami tu. Sebab tu lah, budak kelas aku ni ramai yang kreatif2. Power sketching and melukis. Tapi, malangnya aku tak. Haha


Coding, Coding and Coding


Dalam kos ni, most of it is about coding. C++, JavaScript, PHP and so on. Kena buat software atau apps. Haa! Yang ni lah datangnya grafik dan multimedia tuh. Biasanya kalau projek, kenalaa buat games atau photo editor. Segala macam apps yang dibuat tu kan ada kaitan dengan grafiknya. Shading, lighting, animation. Yang tak tahan, animation atau model tuh hampa kena belajar sendirilaa kalau nak masukkan dalam game korang. Takpun kalau nak senang beli atau pakai jerlaa yang mana free kat internet tu. Hukhuk

People will Say: "Budak Grafik kan? Mesti Power Buat Poster/ Video"


Nak taknak, sebab nama kos kau ada Grafik and Multimedia, kau kena jugak belajar sendiri and improve soft-skill dalam editing and designing ni. Termasuklah jugak buat video. Sebab orang akan expect kau power dalam bab2 macamni walaupun sebenarnya kau tak pernah diajar pun dalam kelas. Kau jangan ingat nak cakap "Eh, saya tak diajar benda2 tu semua." Nanti orang cakap: "Alaaaa, mesti ada basic kan?" Takpun "Explorelaa sendiri. Tu kan kos kau. Takkan nak lecturer suap semua kot." Auchhh, it's hurt! Haha -_-

*****

Nanti nak cari kerja atau internship ataupun orang tanya, jenuhlaa kau nak kena explain nih. Haha. Kitorang biasanya terus je cakap kos ni macam software engineering, banyak main coding. So, kalau korang ni minat nak belajar buat animasi ataupun designing, Aku syorkan jangan ambik kos ni! 
Ya, kau akan dapat banyaklaa jugak pendedahan pasal designing and animation tu. Tapi, secara informal je. Kalau yang formal, it's all about coding. 

Aku share kat sini sebab kalau boleh aku taknaklah ada student yang tersilap kos. Minat lain, tapi terambik kos lain. Kalau kau minat coding, sangatlah dialu-alukan untuk ambik kos nih. Kalau tak, memang sakit jugaklah untuk kau survive dalam kos ni. 

But, don't worry! You can do it when you try your best. ;)

Diari

Aboy yang Muncettt!

Tuesday, November 15, 2016


Inilah dia makhluk yang dikenali sebagai Aboy tu. Dia ni kucing housemate kakak aku sebenarnya. Aku sekarang ni pi Penang jap ziarah kakak aku. So, kat situlah detik pertemuan dengan si kucing hensem tapi muncit ni. ABOY!

Aboy ni peliknya suka gigit rambut orang. Kena hati-hati. Walaupun rambut bau syampu sekalipun, dia tetap pi gesel-gesel nak gigit. Tapi, don't worry dia bukan gigit betul-betul pun. Ahaha. Acah-acah je, gurau manjalaa katakan.

Tapi, memang best peluk Aboy sebab dia ni muncit plus gebuss. Haha. Tapi, dia tak suka sangat dipeluk. Sombongnyaaaa Aboy nih. -_-
Aboy suka tido. Muka garang tapi sebenarnya manja.
Okey, tu je nak cerita pasal Aboy.
Tatatata~ ;)

note: Entry pemalas~

Diari

Let's Berkarang!

Monday, November 14, 2016


"Jom berkarang!!"

Anak2 Desa Sebong Pereh seperti biasa cukup bersemangat untuk ajak kami kakak2 mahasiswa yang datang ke desa mereka. Awal-awal pagi lagi. Bila ditanya udah sarapan belum? Ya, kebiasaan jawapannya adalah belum.

"Okey setttt!" Of course, I'm also got inspired to do this activity in the morning! Hahaha
Walaupun pada mulanya, boleh tahan mengantuk jugak pagi2 lepas subuh ni.. Dua orang je dari kami yang ikut. Aku dan sorang kawan dari UIN Jakarta. Fida namanya. Yang lain, ada yang bertugas sediakan sarapan dan selebihnya sleeping beauty mungkin. Hihi :P

Apa itu berkarang? Aku sebelum ke desa Sebong Pereh, taktau jugak berkarang tu apa. Rupanya, istilah yang disebut bila mereka turun ke laut ketika air tengah surut. Cari udang, sotong dan juga kepiting (ketam). Pengalaman yang sangat2 terbaik. Mencari rezeki lauk-pauk di tengah dingin pagi ditemani mentari yang mula terbit. Alhamdulillah. :')

Mereka-mereka agaknya tengah usya ketamla tu. Hihi
Kat bawah ni antara hidupan-hidupan laut yang kami jumpa. ;)




Nampak pagar2 kat tengah tu. Kat situ, para nelayan macam letak jala gitulaa. So, bila air pasang ikan akan melekat kat situ. Dan, bila air surut barulah nelayan akan pegi check ikan2 yang terlekat kat situ.
Banyakkan ikan.
Ikan yang tak boleh dimakan akan dilepas kembali ke dalam laut. Kalau perasan, ada ikan macam nemo kat dalam jala tu. Oren + putih. Comelll!!

Boleh nampak rumpai laut~
Bajet-bajet kejap~ Haha
Masa untuk pulang~ Mehmeh

Diari

Road To Graduation!!

Sunday, October 23, 2016


Dear me,
Tomorrow will be the day.
The Convocation Day.
May Allah ease everything.

It's not easy to reach here.
But, it's also not impossible.
Everyone can do it!
Bi iznillah, with Allah permission.
Support from parents and family.
Help from all teachers and lecturers.
Togetherness with beloved friends.

This degree is not everything.
But, it really is something.
The thing that I can be proud of.
This is for my precious parent, mom and dad.
They deserve more appreciation than me.
They do a lot for me to be who I am today.

Finish your study does not mean that you have to stop learning.
Learning is not in the class only.
Learn untill the end of your life.
Keep learns and always learn.
Don't ever tired to learn.
Because that's how islam teach us.

Be humble.
Be polite.
Respect others.
Love everyone.
Happiness is not when you got a lot of money,
It is when your heart full of happiness in doing good thing.

Saturday, 
22/10/2016
3.09 a.m.


Diari

The 'thing' that Makes Me Smile.

Friday, September 30, 2016

060816
SD002 Desa Sebong Pereh

Program bersama-sama anak2 sekolah rendah atau di Indonesia dikenali sebagai sekolah dasar untuk aktiviti pola hidup sihat dan bersih. Bagi kesedaran tentang kebersihan and cara hidup sihat gitulah lebih kurang.

Semua dari mereka ceria2 dan bersemangat semuanyaa. Perghhhh! Sangat happy buat program dengan adik2 cilik nih, plus kepenatan jugak. Melayan kerenah mereka yang pelbagai. Haha 

Selepas program, kami mintak feedback dari mereka and, it really make us happy. Senyum je semua… :) 

All the feedbacks from them. :')
Sekarang aku senang karena bisa ketemu kakak atau abang KKN. 
Serius, mereka sangat sweet. Pandai pulak bagi ayat manis macamni bagi akak cair ek?! Hihi

Siap ada liquid tuh. Alolo~~


Wa'salam adik! Yang mana satu akak tu? Hihi 

Adik, akak ni dahlaa mudah perasan. Kiki 

Wa'salam adik comelll.
Part yang last tu ramai betul kawan2 saya tak setuju. Haha. Opsss, jangan jeles ya teman2. :p

Budak2 kita tau jerlaa, dorang menilai kita yang baik2 aje. Dorang taktau yang kita ni sebenarnya macam2 perangai sebenarnya. Mereka terlalu polos dan bersih fikirannya. Tak macam kita, jumpa orang asyik nak berfikir negatif je. Susah untuk bersangka baik.

Jadi, apa kata kita belajar dari mereka. Belajar untuk melihat yang baik2 aje kepada setiap orang yang kita temui. Jangan mudah bersangka buruk!
Biar tersalah bersangka baik, jangan tersalah bersangka buruk











P E N G O M E N