Diari

Cuti dan Saya. ;)

Sunday, August 06, 2017


Assalamualaikum guys!
Hah, i'm back. Tapi, lepasni krikkrik pulak kot. Hiuhiu. Disebabkan tengah bercuti kat rumah, dengan blog2 sekali bercuti jugaklah ye.

Sebenarnya ada sebab tau kenapa saya krikkrik, saya kat rumah kalau online mampu pakai data dan phone je. Data tu pun jarang2 je ye sebab saya memang kena jimat cermat. Sobs. Jadi mood berblog tu terus hilang dan of course major factor dia adalah penyakit "M" tu. You know what I mean kan? Kalau tak paham, buat2 paham jerlah ye. Hee

Yerlah, kalau nak seribu daya taknak seribu dalih kan? Kihkih.

Orait, disebabkan saya jarang online. Comment yang kalian ada tinggalkan kat blog Bidadari Superb ni saya terpaksa hide dulu sebab kalau publish nanti takut terlepas untuk terjah blog kalian pulak.

Anddd, cuti dah tak sampai sebulan jer lagi. Huwaaa, tak puas lagi cuti ni. Nanti dah nak kena pi kampus balik. Sedihnyaaa lahai. Tapi,takpalaa. Nama pun طلب علم kan? Sudah lumrah seorang penuntut ilmu untuk berjauhan dari kampung halaman. Harus qawiyy! :')

Ok, lagi apecer lagi ye nak merapu kat sini. Alhamdulillah, cuti ni walaupun takde buat part time. InshaAllah masih bermanfaat jadi domestic enginiur dengan ibuku yang tercinta dan adik. Haha ni betul ke acah je ni? Hmmmm.

Berkesempatan jugak ke Pondok Pasir Tumboh Ramadhan lepas, kejap je tapinya. Tidak full dari awal sampai habis. Saya pegi hujung2 je. Seronok tengok adik2 yang sangat bersemangat menuntut ilmu. Walaupun kecik lagi, sanggup tak balik kampung puasa dengan keluarga sebab nak "nadoh kitab". Masha Allah, semangat yang sangat luar biasa. Malu saya. Padahal mereka muda sangat lagi. :)

Lepas raya pulak, saya daftar kelas memandu. Masih belajar lagi sekarang ni, harapnya sempatlah dibereskan sebelum ke UIA. InshaAllah,doa teruuuus!

Last but not least, saya nak share satu gambar dari fb. Perkongsian yang sangat baik dan sangat bermanfaat. Kalam dari murabbi yang dicintai.


Allah. Allah.. Moga kita sentiasa menjadi hamba yang tawadhuk dan merendah diri. Kita ni hamba je. Tiada daya melainkan dengan bantuan Allah s.w.t.

Kan? Sesama kita muhasabah. :')

Aku Budak Master

Done First Semester!!

Friday, June 02, 2017


Semalam aku bertolak dari rumah dalam pukul 10.15 pagi. Bas agak tepat dan sampai dekat TBS dalam pukul 5 macamtu lah. Penat sangat naik bas siang hari di bulan puasa ni. Tapi, sebab kalau malam macam sayang pulak kan dengan terawih. Maka terpaksalah jugak berpenat balik siang. Lembik rasa badan kejap. 

Sampai kat TBS terus cari surau untuk solat jamak zohor dan asar. Lepas rehat beberapa minit, naik tingkat atas cari makanan. Beli nasi kandaq mahai jugak ayam seketul dengan kuah kari sikit. Lepastu dia masukkan seketul bendi dapat harga RM6.50. Huhu

Then, perjalanan diteruskan ke Masjid Jamek and Gombak naik LRT pulak. Sampai dekat stesen bas Gombak dalam 6.30 macam tulah. Maka, sama-samalah kita menunggu bas T200 untuk masuk ke UIA. Hampir pukul 7 jugaklah bas sampai.


Duk tengok bangunan kat atas ni jerlaa sambil-sambil menunggu bas tu. Tengok orang lalu-lalang jugak. Kihkih.

Masuk UIA, berhenti dekat selekoh mahallah tu. Jalan kejap kemudian bunyi azan Maghrib. Pakcik bas agaknya berbuka atas bas atau sampai dekat stesen baru bukak eh? Pengorbanan pakcik bas yang mungkin kita tak sedar jugak tu. Terima kasih pakcik bas. :)


Langit UIA yang menjemputku semalam. Sambil kedengaran azan Maghrib berkumandang. Kaki kuayun pantas untuk segera tiba di asramaku. Pasai tak sabar nak berbukalaa. Hihi
Gambar langit tu #nofilter tau. Haha yang first 17 Ramadhan tu gambar langit semalam yang dah difilterkan.

Malam tu, terawih dekat bilik jelaaa. Paham-pahamlaa bila terawih sendiri, laju je siap. Uhuk uhuk. Lepastu terus study untuk exam keesokan harinya, hari ni lah tu. :P

Dalam pukul 12 lebih macam tu aku tido, bangun balik dalam pukul 2 lebih. Sambung study. Eh, dua minggu lebih gap tak cukup-cukup ke study? Sebab jenis suka menangguh dan study last minutelaa terjadinya peristiwa ini. 

Stay up sampai sahur, sampai subuh. Lepas subuh tu sempat jugak melelapkan mata kejap. Sebelum siap-siap untuk pi exam pukul 9 pagi.


Haha macamni lah gayanya bila study last minit. acah-acah sibuk mengalahkan menteri. Memang bersepah-sepahlah bilik buat seketika. Eh, waktu lain kemas ke? Uhuk uhuk. :P

Alhamdulillah, exam tadi okeylaa. Nak kata senang tak, nak kata susah pun tak. Bolehlah dijawab cuma taktahu betul ke salah. Hiuhiu. Masa menjawab tiga jam, tapi aku keluar awal. Tak sanggup aku nak menghadap paper tiga jam. Boleh jadi biru kot muka. hihi okey over.

Lepas keluar dari dewan, terus balik bilik. Sebelum masuk bilik, pegi office nak tanya pasal kunci dan sebagainya. Dapat berita mengejutkan, semua barang kena angkut buat balik rumah. Store tak disediakan. Haritu, dia cakap takyah buat balik. Berhuhu lah aku di situ. Nak nangis kejap.

Balik bilik terus berkemas, sebabnya inshaAllah malam ni aku dah nak balik rumah. Nasib baik tumpang kakak aku. Kalau beli tiket bas, memang taktau nak selesaikan masalah ni macam mana. Perancangan Allah memang terbaik. Kakak aku tu pun last minit jugak nak balik kampung. Alhamdulillah, terima kasih Allah dipermudahkan urusan. :)

Sekarang dah hampir siap kemas. Ada sikit lagi barang-barang yang belum dimasukkan ke dalam beg. Kakak aku katanya nak bertolak lepas asar. Tapi, taktaulaa kadang-kadang tak menjadik jugak perancangan dia nak awal tu. hehe

Hmm, okey tu jerlaa kot dulu story-mory aku untuk semalam dan hari ni. Minggu-minggu lepas tu takde buat apa pun. Menghabiskan waktu kat rumah, memang terbaiklah kan. Hehe

Eh, lupa.
Done first semester.
Alhamdulillah, yahoooo!

P E N G O M E N