#keepLearning

8 Cara Berkesan Buat Orang Sukakan Kita 'Human relation'

Friday, March 17, 2017

8 Cara Berkesan Buat Orang Sukakan Kita 'Human relation'

Pertama sekali, saya sajalaa kan nak kongsi dengan korang yang saya dah selesai present satu lagi subjek, Introduction of Teaching. Subjek ni pun saya jadi kumpulan pertama bentang tau. Samalah ceritanya macam subjek Principle of Teaching hari tu. Alhamdulillah, berehh.

Dua tiga hari ni memang blog saya agak terabai, nak kata sibuk tu takdelah sangat. Tapi, saya sedikit larut dalam pembacaan novel yang baru saya beli. Kihkih. Sekarang tengah baca novel ketiga dan dah nak habis jugak. Nasib dah nak balik kampung malam ni, bolehla bawak stok buku yang belum dibaca kat rumah ke sini. :)

Okeh, cukup dengan pendahuluan yang takde kaitan. Saya hari ni nak kongsi pasal 8 Cara Berkesan Buat Orang Sukakan Kita 'Human relation'. Saya harap tiada yang salah faham dengan tajuk ni. Bukanlah buat orang sukakan kita tu maksudnya jatuh cinta lovey dovey tu, tapi suka yang membawa maksud orang senang dan selesa dengan kita. Tapi, tak mustahil jugak sebenarnya boleh buat orang jatuh cinta dengan kita. Ehhh? 🙈🙈

Ok, dah.

1. Sapa atau Bagi Salam
Yup. Sebarkan bahagia dengan menyapa orang-orang yang kita temui setiap hari. Bagi salam ataupun tanya khabar. Percayalah, orang akan suka bila kita memulakan sapaan kepada mereka. Tapi, tolonglah bukan yang versi "Assalamualaikum, tak jawab doseee~" tu okeh! (versi menggatal punya)

2. Senyum Seindah Suria
Senyum. Semua pun tahu senyum itu boleh mengubat hati yang duka lara. Walaupun tidak banyak, tapi memang akan ada kesannya.
Smile to the world and the world will smile back to you.
InshaAllah. Mungkin kadang-kadang akan ada yang mengabaikan senyuman kita seperti angin lalu, tapi tak apa jangan biarkan ia mengganggu mood kita. Yakinlah bahawa ada pahala di situ dan bersangka baiklah pada mereka, mungkin mereka tengah sakit perut cirit-birit!

3. Panggil Seseorang Dengan Nama atau Panggilan yang Digemari
Tips ini lagi-lagilah berkesan kalau seorang guru buat pada murid. Murid ni, kalau cikgu ingat nama mereka. Mereka akan rasa berbunga-bunga tau. Bangga kembang-kempis lobang hidung gitu. Hehe

Jadi, teman-temanku sudahkah anda mengetahui nama jiran sebelah rumah anda tu? Sebab saya perasan zaman kita sekarang ni, orang dah tak pedulik sangat dekat jiran. Nama pun kadang-kadang tak tahu padahal duduk berjiran dah bertahun-tahun.

4. Peramah dan Mesra dengan Orang (be friendly)
Jangan sombong sangat kawan. Kita hidup bukan sorang-sorang kat atas dunia ni. Tapi, kalau anda seorang pemalu. It's okey. Senyum je dan jadilah pendengar yang baik kalau mereka borak dengan kita, dan respond laa mana yang patut.
Effort tu yang penting ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian. ;)

source
5. Jadi Diri Sendiri
Mungkin ni kadang-kadang agak sukar bagi sesetengah orang. Kita biasanya akan cuba sesuaikan diri untuk masuk dengan sesuatu keadaan. Semestinya, itu bukanlah perkara yang salah! Baguslah bila kita cuba untuk meraikan suasana setempat. Bak kata pepatah, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum.

Tapi, jangan lebih-lebih sampai kita jadi hilang identiti diri. Just be yourself! You're awesome the way you are. Lagi satu harus diingatkan jadi diri sendiri bukan bermaksud kita boleh berkelakuan ikut suka hati kita je. Mestilah ada hukum-hakam dan adab-adab yang kita harus jaga. Itu wajib!

6. Bermurah Hati
Kalau nampak orang yang memerlukan pertolongan, cubalah sedaya upaya kita untuk menolong mereka. Sebenarnya, bila kita tolong orang bukan mereka je yang gembira. Bahkan, kita pun akan turut gembira. Bukan setakat gembira je sebenarnya kita dapat, saham akhirat pun kita akan dapat jugak. Wah, berganda-ganda!
Tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima.
7. Bertimbang rasa
Part ni pun saya rasa, orang Malaysia kita ada masalah sikit. Mungkin sebab kita terlalu fokus dengan dunia menjadikan kita seorang yang mementingkan diri sendiri. Contoh paling senang nak tengok adalah dekat jalan raya. Berapa ramai je pemandu kereta yang bertimbang rasa kepada pejalan kaki untuk melintas jalan?

Walaupun si pejalan kaki dah menunggu di garisan zebra untuk melintas jalan, tetap juga kereta akan bergerak dengan lajunya. Tahu, semua sibuk kan? Nak kejar apa? Oh, kejar solat berjemaah ke? Alhamdulillah~ *senyum sinis sambil angkat kening sebelah*

8. Kelakar / Good Sense of Humour
Siapa tak suka orang yang kelakar dan pandai buat lawak kan? Even Rasulullah pun kadang-kadang berjenaka dengan para sahabat. Tapi, harus dijaga juga dalam berlawak jenaka. Haruslah berpada-pada dan tidak berlebih-lebihan.

Dalam gurauan juga ada adab yang harus dijaga. Jangan bergurau dengan sesuatu gurauan melainkan ia benar.  Jangan sampai berbohong ataupun menyakiti hati mana-mana pihak. Sama-sama kita jaga ye. ;)

Orait, itulah dia 8 Cara Berkesan Buat Orang Sukakan Kita 'Human relation'. Bolehlah dicuba dan amalkan untuk meningkatkan hubungan sesama manusia. Last but very sepecial one,
Jagalah hubungan kita dengan Allah, nescaya hubungan dengan manusia juga akan terjaga.

P E N G O M E N