Let's Berkarang!

Monday, November 14, 2016


"Jom berkarang!!"

Anak2 Desa Sebong Pereh seperti biasa cukup bersemangat untuk ajak kami kakak2 mahasiswa yang datang ke desa mereka. Awal-awal pagi lagi. Bila ditanya udah sarapan belum? Ya, kebiasaan jawapannya adalah belum.

"Okey setttt!" Of course, I'm also got inspired to do this activity in the morning! Hahaha
Walaupun pada mulanya, boleh tahan mengantuk jugak pagi2 lepas subuh ni.. Dua orang je dari kami yang ikut. Aku dan sorang kawan dari UIN Jakarta. Fida namanya. Yang lain, ada yang bertugas sediakan sarapan dan selebihnya sleeping beauty mungkin. Hihi :P

Apa itu berkarang? Aku sebelum ke desa Sebong Pereh, taktau jugak berkarang tu apa. Rupanya, istilah yang disebut bila mereka turun ke laut ketika air tengah surut. Cari udang, sotong dan juga kepiting (ketam). Pengalaman yang sangat2 terbaik. Mencari rezeki lauk-pauk di tengah dingin pagi ditemani mentari yang mula terbit. Alhamdulillah. :')

Mereka-mereka agaknya tengah usya ketamla tu. Hihi
Kat bawah ni antara hidupan-hidupan laut yang kami jumpa. ;)




Nampak pagar2 kat tengah tu. Kat situ, para nelayan macam letak jala gitulaa. So, bila air pasang ikan akan melekat kat situ. Dan, bila air surut barulah nelayan akan pegi check ikan2 yang terlekat kat situ.
Banyakkan ikan.
Ikan yang tak boleh dimakan akan dilepas kembali ke dalam laut. Kalau perasan, ada ikan macam nemo kat dalam jala tu. Oren + putih. Comelll!!

Boleh nampak rumpai laut~
Bajet-bajet kejap~ Haha
Masa untuk pulang~ Mehmeh

You Might Also Like

9 comments

  1. cantiknya sis tempat ni... ada batu karang lagi... tenang jer rasa bila tgk ciptaan Allah ni...

    ReplyDelete
  2. cantikkkk :) untungnya dapat peluang macam ni

    ReplyDelete
  3. Bila air surut boleh nampak macam macam tu yang best kan..

    ReplyDelete
  4. cantiknye pemandangan tu.. fuh jenih ye air dia sampai boleh nampak rumpai laut tu..

    ReplyDelete
  5. cantik sungguh ciptaan Allah swt...terasa tenang tengok...

    ReplyDelete
  6. pengalaman baru.. mesti seronok kan!

    ReplyDelete
  7. cantik tmpt nyer... raih pengalaman baru menambah keseronokan

    ReplyDelete
  8. oh itu ekk maksud 'berkarang'.
    tq for sharing dik.
    and indah nyer suasana tu...
    i like.
    kampung aida dulu nyer tepi pantai, gitu la.
    tapi dek kerana kemajuan melampau di bandar, abis pantai di kampung :(
    sudah tiada pemandangan gitu dah.
    hakisan teruk!!!

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)