Books That I Have Read on 2017

Wednesday, February 07, 2018

Books That I Have Read on 2017

Books That I Have Read on 2017

Hah, itulah dia semuanya. Ada yang aku dah review kat dalam blog ni dan ada juga yang tak. Tahun 2017 merupakan tahun pertama yang aku betul-betul track apa yang aku baca. Tiba-tiba aktif dan rajin update Goodreads. Haha padahal dah lama bukak akaun, tapi sebelum ni suam-suam kuku je. Update waktu rasa rajin je. 

Jadi, sebabtu lah tahun ni aku dapat buat entry ni. ;)

Buku yang dah berjaya aku khatamkan tahun ni adalah sebanyak 24 buah. (Confuselaa pulak penjodoh bilangan untuk buku, buah ke bijik?) Adeii, oh my bahasa!

Aku nak senaraikanlah buku apa yang aku dah baca tahun lepas kat sini ye. Sebagai kenang-kenangan dan sebagai pencapaian untuk aku. Hehe
  1. Opera Di Gontor - Amroeh Adiwijaya
  2. #Henshin Muslimah: From Jahiliah to Jannah - Kak Hassanah
  3. Lelaki Terakhir Menangis Di Bumi - Musa Nuwayri
  4. Pelukis Jalanan - Teme Abdullah
  5. Arkitek Jalanan - Teme Abdullah
  6. Bedtime Story Sentap Siri Pertama - Shukery Azizan
  7. Bedtime Story Sentap Siri Kedua- Shukery Azizan
  8. Umrah Backpacker - Amli Ghazali
  9. Umrah Disember - Amli Ghazali
  10. Angguk Geleng: Himpunan Kisah Dakwah Satira - Pahrol Mohamad Juoi
  11. Living la Vida Loca - Belinda Jones
  12. The Silver Linings Playbook - Matthew Quick 
  13. Fangirl - Rainbow Rowell 
  14. Zainab Al-Ghazali - Shafie Abd. Rahman
  15. Ranah 3 Warna (Negeri 5 Menara, #2) - Ahmad Fuadi
  16. Travelog Hidayah: Daripada Hidayah kepada Dakwah - Muhammad Rashidi Abdullah
  17. Perahu Kertas - Dee Lestari
  18. Melakar Cinta Firdausi - Nurul Aini K. Azhari
  19. A Winter Flame - Milly Johnson
  20. Aminah: Cinta Puteri Quraisy - Zahiruddin Zabidi
  21. Selembut Hati Rasulullah - Miftahul Asror Malik
  22. Radio Silence - Radio Silence
  23. Langit Petang - A. Samad Said
  24. Bidadari Bumi - Halimah Alaydrus
Itulah dia senarainya. 24 buah buku ni sebenarnya capai ke tak target buku yang aku nak baca untuk tahun 2017. Nak tahu tak? Kalau nak tahu, cuba tengok gambar kat bawah.

Books That I Have Read on 2017


Separuh dari targetlah! 24 dari 48. Haha apa nak jadi ni Fatihah? Malu pulak rasa. Momentum aku membaca pada tahun 2017 pada awal tahun tu aku rasa agak okeylah jugak dan memang rasa boleh capai target. Masuk ke tengah-tengah tahun sikit, makin sendu aku punya pembacaan. Haha nak buat macam mana kan? Benda dah nak jadi. LOL alasan tak boleh nak elok lagi ke? :P

Jadi untuk tahun ni, aku rendahkanlah target tu. Daripada 48 pergi ke 30. Harapnya bolehlah capai target kali ni. Hehe

Okeylah, last but not least. Jom banyakkan membaca kawan-kawan. Membaca jambatan ilmu. Ha, lama pulak tak dengar ayat ni. Masa sekolah dulu selalulah dengar kan. Hehe

You Might Also Like

8 comments

  1. alhamdulillah... byk jg membacanya tu... x pe... kita ikut kemampuan... kalu paksa2 pun x syok kan... membaca ni sbb nk releks kan minda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak tu kak. Nanti tak pasal2 duk stress sebab ni pulak. Hehe

      Delete
  2. tht's a lot of books. i am so sad for not being able to read as much book

    ReplyDelete
  3. wah rajinnya membaca!! tak macam saya ni, malas :p

    ReplyDelete
  4. Banyak juga tu buku awak baca..Bagusnyaaa...Keep it up! Semoga capai target tahun ni.

    ReplyDelete
  5. Kak ana ada juga buku ustazah halimah tu to tak ingat tajuk dia sebab x baca lgi. Beli simpan dulu dlm rak.

    ReplyDelete
  6. perghhh
    banyak betul

    ReplyDelete
  7. Tarot suka baca fixie je sebab buku tu memang mind blown

    Bantulah Tarot dalam fundraising ini, Tarot amat menghargainya
    http://tarotthefool.blogspot.my/2018/01/memohon-sumbangan-untuk-program_21.html

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)