Diari

Kehidupan kat UMP~

Tuesday, June 26, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Alhamdulillah,hari ni dapat jugak access internet kat bilik..Kalau kat kelas tak payah cakaplaakan.Memang online jerlah kejenya.Tapi,takkanlah nak update blog pulak kat situ..Facebook dimaafkan.Petang tadi belajar guna DSLR,semalam pulak first time pakai Apple punye pc..kihkih..For three weeks,guna Apple lah nampaknye..hehe(senyum bangga)

Tapi,yang menakutkan kena present..Kalau setakat present saja 2 xper lagi.Ni siap kena upload kat You Tube.Malulaa saya tetiba jadi femes ni kan..huhu.Tapi,saya bantai jer.Main cakap jer pagi tadi.hehe

Oo..Di samping tu,saya nak kongsi ilmu sikit ni.Kalau sahabat semua tak tau lagilaa kan.Kalau nak buat slide untuk presentation boleh buat pakai Prezi..


ni contoh dia,kalau xnampak boleh cari lagi kat google.
comei dok?



Em,tu jerlaa dulu kot.Nak wat entry pendek ni pun lama sebab internet kejap ada kejap xder..

my third doodle.

Doodles

My First Doodle..hehe

Saturday, June 23, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
Saya segan sebenarnya nak wat entry kali ni..hehe

Tapi,takper..Nak bagitau jugak.
Orang berdoodle saya pun menyibuk nak try jugak..
Dan inilah hasilnya..hehe
Tadaaa...
kalau buruk,senyum je ek!hehe ^_^
Yes,jom kita tutup aurat semua..Ekceli,bukan perempuan jer kena tutup aurat ni..Laki pun sama..Cuma laki senang sikit,tapi kalau time pegi main bola ke apa ke..Please,pakai seluar panjang..Cover ur aurat oke!

Aurat kita sesuatu yang buruk sebenarnya..Orang lain tengok terseksa pulak.Kita pun sama di akhirat sana..Naudzubillah.Moga dijauhkan.

For muslimah..
Tutuplah aurat,insya Allah kita semua akan selamat dari nafsu lelaki jahat.

Kita tengok kucing,dia dah biasa tengok ikankan?Jadi,kalau dia tengok ikan yg duduk dalam saji pun dan dia pun tak berapa nak baik sangat,dia akan cuba bukak n curik jugak ikan tu..Samalaa dengan kita manusia..Kalau lelaki yg kurang keimanannya dan dia dah biasa tengok perempuan yg terdedah.Pastu dia tengok pulak perempuan yg tutup aurat,boleh jadi dia akan bertindak sesuatu yg di luar jangkaan..
Naudzubillah.

Jadi,kalau kita belum tutup aurat,boleh jadi kitalah penyebab muslimah yg sudah pun menutup aurat di luar sana menderita.Kalau kita tutup aurat..Kita tolong diri sendiri dan kaum Adam jugak..Subhanallah,Allah tu hebatkan..Banyak sangat hikmah di sebalik suruhan-Nya.
Fikir fikirkanlah..Fikir dengan iman,bukan dengan nafsu..

note : saya nak kena berkemas hari ni..esok Insya Allah gi UMP. :)

Diari

Say Hello to My Notty

Thursday, June 21, 2012

Assalamualaikum..
Sape Notty ek?
Kalau nak tau bace entry ni keh.. :)

Notty ni adalah my new friend.Dia sekor kucing yg brwarna putih.
Abah baru jer wat balik.Kawan abah yang bagi.
Kami ape lagi,suke betul..hehe

Hai,saya Notty..
Garang tak muka Notty..Jangan berani kacau dia tau.hehe.
Tak,sebenarnya Notty ni manja sangat.
Nak menaip pun susah kadang2 tu sebab dia nak join sekali.^_^

Notty ni suke tido lepas dia main2..
Dia xleh nampak bola,terus dikejarnya..

eh,eh,eh..tido jer tau

dahlaa tido atas katil..

Buang Notty kat bawah..kehkehkeh
Kejam tak??

hahaha..kan dah kene buang.
Gurau jerlah,sebenarnya Notty akan turun sendiri bila dia panas duk atas katil tu..
Kat bawah tu memang port feveret dia untuk tido..

Kawan2 semua suka kucing tak?
Jom kita jadi macam Abu Hurairah atau dalam bahasa Melayunya bapak kucing.
Baginda suka main ngan anak kucing dan letak anak kucing kat dlm lengan baju dia..hehe
Comelkan..

credit to Mohd Nasir
Last but not least,sayangilah kucing..Kucing korang macam mana kisahnya??hehe



Diari

Saya Peminat Anime.^_^

Wednesday, June 20, 2012

Assalamualaikum sahabat..

Saya peminat anime..Korea saya kureng.Bukan kata tak tengok langsung tapi tak suka sangat.hehe
Awak semua macam mana pulak?
Antara yg best adalah Naruto,One Piece dan jugak The Law of Ueki..

One Piece dan jugak Naruto
One Piece ni mengisahkan tentang sekumpulan lanun yg mengembara.Diorang lanun baik ye.hehe
Diketuai oleh Luffy,Straw Hat..
Naruto pulak pasal ninja dari Kg Konoha..
Naruto yg bercita2 nak jadi Hokage dan xpernah putus asa..

Tapi,dua2 citer kat atas saya belum tengok habis lagi..Citer yg saya dah khatam tengok adalah citer The Law of Ueki..Citer ni pasal pertarungan Ueki ngan kenkawan untuk tegakkan keadilan kat bumi ni..^_^
Diorang jugak sanggup berkorban untuk kawan2..
Saya kalau tengok kartun memang sensitip sikit..Siap boleh nangis lagi..huhu

yang kuning comel tu name dia Tenko.
Namun yg saya nak tekankan,cerita2 anime ni banyak nilai2 murni..
Diorang tak mudah mengalah..
Islam jugak sangat menekankan ajaran ni..
Firman Allah s.w.t :
“Katakanlah, Wahai hamba-hambaku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh,Dialah yang Maha Pengampung, Maha Penyayang.”
Surah Az-Zumar ayat53
 Diorang juga sangat mementingkan kawan dari diri sndiri..
Kita juga dianjurkan untuk melebihkan orang lain dari diri sendiri dalam sesuatu perkara kecuali dalam beribadah..
Mendahulukan orang lain dalam soal ibadah, dibenci. Namun dalam soal lainnya, disukai.
Ayat ni jugak ada disebut dalam filem Ketika Cinta Bertasbih tau..hehe.
Tapi kita macam mana?Benda apa yang kita lebih menjurus untuk buatkan kita pentingkan diri sendiri..
Tepuk dada tanya iman.. :)
Sekian,wassalam..


note<--tadi gi cari makanan ngan syampu kucing.Nak tau tips penjagaan kucing boleh tengok sini..^_^ 

Cinta

Contest Ana Uhibbu Islam..

Monday, June 18, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Seperti tajuk kat atas tu,saya nak join contest hari ni..Contest by Wani..Sebelum tu,saya nak bagitahu..This is a very good contest!!(bukan bodek tau..hehe)Insya Allah penganjur dan para peserta akan mendapat ganjaran dunia dan akhirat..Ameen.

Tadaaaa..ni dia punya logo..
Klik jangan tak klik kalau nak join.. ^^


Saya sangat mencintai Islam kerana Islam adalah agama yg tersangat agung!Dipenuhi dengan kasih sayang dan ajaran yg memberi kebaikan kepada semua..Apa yg saya nak cerita for this entry adalah..

No Couple Before Akad!!

Ya..ya..Saya tau itu trend sekarang.Sangat susah nak cari remaja2 yg tak ada gf atau bf..i mean yg special punyer..Tapi,pada saya..Saya berpegang teguh pada prinsip saya yg ni..Buat apa bercinta sakan kalau cinta ALLAH belum kita dapatkan..Bukan saya nak cakap rasa cinta terhadap seseorang adalah haram,tapi melakukan sesuatu yg melanggar batas2 syariat Islam adalah haram..Dan,yakinkah kita bahawa kita begitu kuat untuk menepis godaan syaitan laknatullah yg tak pernah berhenti menggoda kita terutamanya apabila melibatkan hubungan antara lelaki dan perempuan ni?

credit to Syabab Musafir Kasih
Kawan2 kusayang..Memang cinta itu fitrah..Namun,fitrah juga perlukan peraturannya..Saya bagi contoh..Makan n minum adalah fitrah..Kita semua tau tu kan..Namun,ia juga ada peraturannya..Makan dgn tangan kanan,baca bismillah sbelum makan dan sbgnya..Samalaa jugak kisah cinta ni..Apa peraturannya?Batas2 antara lelaki dan perempuan wajib dijaga.Saya tekankan lagi sekali,wajib dijaga!

Ramai juga kawan2 saya yg cakap couple mereka couple yg suci..xder sentuh2 macam org lain..Call pun jarang sekali,cuma mesej je kadang2 lepas rindu..Saya nak tanya..Bila kita mesej dan selalu terkenangkan si dia,apa maknanya 2?Kita dah terlalai dan yg lagi parah,sampai terbawa2 dalam ingatan ketika solat ataupun melakukan ibadah yg lain.Ini adalah salah satu penyakit hati..Naudzubillah..

Couple after akad insya Allah dapat mengelakkan zina.Why?
Sebab masa tu pasangan kita adalah halal untuk kita.Kita dah boleh berdating sepuas puasnya..^_^
Sabarlah kawan2..Insya Allah kalau ada jodoh tidak ke mana..Kita sibukkan diri kita untuk menjadi soleh atau solehah dahulu sebelum sibuk nak mencari calon..Yakinlah yang jodoh kita ditentukan oleh Allah s.w.t. yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..
“Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.”
(an-Nur’:26)
Baitul Muslim idamanku..
Melalui entry ni saya harap serba sedikit dapat memberi kesedaran kepada kita semua dan jugak menang yg Couple After Akad adalah jalan yg terbaik..Insya Allah,kita akan lebih terpelihara dari godaan syaitan dan juga zina..Lastly,saya nak cakap Ana Uhibbu Islam!!Islam is the way of life!!

pesanan penaja : sebagai peringatan untuk diri sendiri jugak yg mudah lupa dan adakah trlebih panjang..hehe

life

Subhanallah..Indahnya Anugerah Allah.

Sunday, June 17, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w..
Allohumma solli a'la Muhammad wa a'la ali Muhammad.
Assalamualaikum semua.. :)

Hari ni 17 Jun bersamaan 27 Rejab,hari Israk Mikraj..
Jadi,salam Israk Mikraj buat semua umat Islam di seluruh dunia..^_^
Ya,seperti yg kita semua tau..Kita dianugerahkan solat pada peristiwa ini..Ibadah yg paling penting sebagai seorang umat Islam..Solat juga adalah satu anugerah yg sangat hebat dari Allah s.w.t..

Yes,solat itu tiang agama..


Kenapa solat tu adalah anugerah??
Sebabnya bila kita solat,sape yg rase tenang...Kita jugakkan..
Jadi,inilah anugerah yg terhebat..Benda apa yg paling kita dambakan melainkan ketenangan jiwa.
Kalau kaya raya,cantik rupawan pun tapi hati tak tenang hidup kita takkan bermakna kawanku..
Ayuh,dirikanlah solat!Selain solat fardhu,kita juga boleh hiasi amalan kita dengan solat2 sunat.

Dalam tazkirah ustaz saya masa kat sekolah dulu..
Ustaz cakap,kalau kita nak jadi mat motor..Ada motor saja tak dipanggil mat motorkan??Tapi kita kena selalu main motor,tau serba serbi pasal motor..tak tau nak bagi contoh apa sebab kurang pengetahuan..Samalah dengan cerita solat ni,kalau nak jadi yg hebat,yg superb!Kita kena banyakkan amalan sunat kita..Setakat buat yg wajib,kita tak superb lagi.Insya Allah,sama2 kita amalkan..

Selain dari jiwa tenang,banyak lagi kebaikan solat yg sangat hebat..Sihat tubuh badan kita kawan2 kalau selalu solat..Exercise yg paling hebat.Tengok contoh junjungan besar kita,Nabi Muhammad s.a.w,baginda juga mempunyai tubuh badan yg sihat..
Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan 
Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan 
Dan solatlah kamu sebelum kamu disolatkan
alolo,comeinyerr dia..
Tak lupa juga,selamat hari bapa abah dan untuk semua para papa,ayah,daddy,abi,walid,baba dan sebagainya..hehe,terima kasih untuk segalanya..Sayang abah!!^_<

Diari

Melepas Rindu..^^

Saturday, June 16, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum sahabat semua..

Rindunya kat semua,dah lama sangat xngepost ni..Sejak cuti ari tu,xder broadband..Terpaksalaa bersunyi dari dunia internet ni..hehe..Ni pun sebab akak saya dah balik,so bolehlaa pau dia punyer broadband..Alhamdulillah..

Kalau blog org lain smpai brsawang,rasanye blog saya ni cucu labah2 pun dah ada ni..huhu..xtau rasanye nak citer apa sebab banyak sgt benda nak citer..Cuti ni saya xder buat ape aktiviti sgt pun,xkeje pun..Tapi,minggu depan insya Allah saya akan ke UMP untuk mengikuti kursus komputer,Multimedia & Graphic..Takut plus xsabar nakgi kat sana..

Oo,satu lagi citer..Alhamdulillah saya dah beli kamera baru..
Jeng..Jeng..Jeng..

betul ke??
hehe..Gurau jer.Jangan marah ye..Beli yg digital biasa jerlah..Nanti saya tunjuk gambar lain kali..
Kirim kat kakak saya..Dapat diskaun 120 ringgit..Terima kasih kak..Lain kali bg diskaun lebih lagi ek..
Dalam kamera saya tu,penuh dgn gambar anak sedara saya jer rasanye..


My sayang..hehe


Irfan dah setahun tiga bulan dah..Dah boleh jalan n yg plg best dah boleh sebut Allahuakbar..^_^
Acik doakan Irfan jadi anak yg soleh..Nanti nak dapat adik,jadi abang yg baik pulak ek!

Oklaa,adios amigos..Assalamualaikum.^_<

P E N G O M E N