Haritu kan aku ada cerita masa cuti midsem aku sempatlah jugak buat Cheesecake Mangga dengan Kek Tiramisu. Jadi, kalini aku nak share laa resepi kek Tiramisu seperti yang dijanjikan haritu. :)
Disebabkan kek ni favourite mak aku, jadi rasa macam tak lengkap pulak kalau tak buat kek tiramisu bila balik rumah. Lagipun kakak-kakakku masih di rumah. Bolehlah pau dorang je untuk bahan-bahan. LOL
Aku pun tak pasti betul ke tak cara aku buat Kek Tiramisu ni, tapi ni memang cara akulah. Sebab kadang-kadang aku tengok kek tiramisu warna putih (mungkin perisa vanilla kot) dan ada jugak yang pakai biskut lady fingers.
Resepi Tiramisu (Kek Coklat Chiffon + CreamCheese)
Kek Coklat Chiffon
Sumber: Mat Gebu
BAHAN A
- 4 kuning telur (gred A)
- 135 ml air
- 85 ml minyak jagung (aku semestinya pakai minyak masak je)
- 1/4 camca teh garam halus
- 100g gula halus
- 135g tepung gandum
- 15g serbuk koko
- 1 camca teh esen vanilla
- 1 camca teh baking powder
- 1 camca serbuk nescafee (aku pakai kopi sebab takde nescafee)
BAHAN B
- 4 putih telur (gred A)
- 90g gula halus
- Secubit cream of tartar
CARA-CARA
- Panaskan oven pada suhu 175C. Ayak bahan kering (tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam) ke dalam satu bekas.
- Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A) dan serbuk kopi. Kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
- Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
- Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
- Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. (aku pakai tin kek yang biasa je sebab takde tin chiffon)
- Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
- Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya dan berusahalah untuk keluarkannya. (Aku punya adalaa tercedera sikit. hukhuk)
- Last sekali, potong kepada dua bahagian secara horizontal kek tu. Sebab kita nak sapu creamcheese nanti kan.
Berdebar betul kalau kek tengah mengembang, takut merekah atau hangit. :P |
BAHAN-BAHAN
- 250g cream cheese
- 1 1/2 cawan whiping cream
- 3 camca besar gula halus
CARA-CARA
- Putar cream cheese dengan gula sampai sebati.
- Masukkan whipping cream dan putar lagi sampailaa dia jadi kental.
HIASAN/ TAMBAHAN
- Buat air nescaffe pekat-pekat (aku buat air kopi)
- Serbuk koko secukupnya
💝💝💝💝💝
- Setiap lapisan kek, korang siram dengan air nescaffe tadi biar kek jadi lembap. Better tuang dengan sudulah senang sikit nak suruh rata.
- Sapu cream cheese yang kita buat tadi pakai spatula.
- Dengan menggunakan penapis teh, tabur serbuk koko atas lapisan cream cheese. Ikut citarasa koranglaa nak letak banyak atau sikit.
- Ulang langkah yang sama dekat lapisan kek yang kedua.
Ouh, aku kunun-kunun nak menghiaslaa kat atas kek tu. Tapi, jadi pelik pulak. Haha kira boleh jerlaa eh. :P
Okey, buat entry ni jadi mengidam nak makan kek. Time duk hostel ni lah rasa membuak-buak nak baking tu datang. Hiuhiu
Moga bermanfaat ye! ;)
28 Comments
ini dah terlebih rajin ni.. hehe... rajinnye dia buat kek.. comel lak tu..
ReplyDeleteHaha. Terpaksa merajinkan diri sebab suka sangat makan kek. :P
DeleteSalam singgah sini dik....sedapnya kek Tiramisu....
ReplyDeleteWa'salam kak. ;)
Deletecerewet juga buat kek ni..patutlah orang jual mahal..hihi. tapi sedap.
ReplyDeleteMacam buat eksperimenlaa. Kadang2 tersilap step, boleh tak jadi kek tu.
DeleteMaghaaai rupa kek pro gilaaaaa. Dah boleh buka kedai ni hehe
ReplyDeleteKadang2 je jadi macamni. Kadang2 rupa dia pelik jugak. Hahaha
Deletewoah nampak menarik..Nanti la try.. xD
ReplyDeleteNanti try, jangan lupa share hasil dia ya. Hihi
DeleteFuhhhh! cantik sangat kejadian bila die tgh naik dalam oven tuh. Rajin ni..boleh jual. :)
ReplyDeleteRajinnya adik buat kek...
ReplyDeleteRajinnya adik sorang ni, untung tau sape dpt dia, dah rajin solehah lagi, pandai lagi...
ReplyDeleteSedapnya nmpk cake tu
Ya Allah kak, boleh terbang saya kena puji macam ni. Hahah
DeleteTerima kasih. Hadza min fadhli rabbi. :)
cntiknyaaa kek diaa. hehe. busyra penggemar tiramisu! sedapnyaaaa
ReplyDeleteHamboi.. rajinnya dia.. Kalau akak beli kek siap je.. pastu rendam dgn nascafe.. xpun pakai biskut lady finger tu..hehehe..
ReplyDeleteBoleh buka kedai dah ni. Selamat kak ana tak boleh makan kek ni (nescafe) kalau tak minta ana buatkan satu. Hehe.
ReplyDeleteRjinnya 😭😭
ReplyDeleteComelnya kek tu mengembang dalam oven 😍
ReplyDeleteWaaaa rajinnya buat kek!! Nampak sedap pulak tuuuu
ReplyDeletesedapnyaaaaa... boleh bukak kedai kek niii
ReplyDeletenampak sedap tu, febret akak ni.
ReplyDeleteBeeha peminat kek coklat! Alamak.. sedapnya
ReplyDeletetelan air liur je la nmpaknya... rajinnya kamu ni, mohon rajin tu turun kat unni
ReplyDeletelawanya kek tu! pasni dah boleh jual kat kedai kot kak hehe
ReplyDeleteSEDAPNYA T^T
ReplyDeletemmg tiramisu sgt sedap dan tahniah Ana pandai buat tapi mcm sy cuma order jer kat https://www.facebook.com/rossatkitchen/?fref=ts sebab rasa kek dia mmg terbaik ;D
ReplyDeleteheee akak tak minat jadi tatau nak komen apa.. hehe..
ReplyDeleteBismillah. Titipkan kata-kata anda.