Diari

Kem Beliawanis di Bukit Bakar (^^,)

Monday, February 28, 2011

Hari nie saya nak cerita tentang kem yg saya pegi pada hari khamis ngan jumaat lps..hehe

kem tue bagi nisa' jer..objektif kem tue nak melahirkan nisa' yg solehah serta mengeratkan ukhuwwah..kem nie disertai oleh 38 org nisa'.


lagu tema program nie..

Adakah Kau Lupa
Artist: Alarm Me

Adakah kau lupa
Kita pernah berjaya
Adakah kau lupa
Kita pernah berkuasa

Memayungi dua pertiga dunia
Menrentas benua melayar samudera
Keimanan juga ketaqwaan
Rahsia mereka capai kejayaan

Bangunlah wahai anak bangsa
Kita bina kekuatan jiwa
Tempuh rintangan perjuangan
Gemilang generasi yang silam

Membawa arus perubahan
Keikhlasan hati dan nurani
Ketulusan jiwa mereka berjuang

Sejarah telah mengajar kita
Budaya Islam di serata dunia
Membina tamadun berjaya
Merubah mengangkat maruah


ramai kwn baru yg saye dapat.sgt seronok..kat situ ramai kakak2 urusetia yg amat saye kagumi dr segi akhlak dan pemakaiannya..ramai yg brtudung labuh dan sopan..sejuk mata memandang.. namun,bagaimana pula dgn peserta..Alhamdulillah,semuanya bertudung..namun kebanyakannya tdk mengikut syariat yg ditetapkan..saye pula sbg seorang hamba Allah yg lemah hanya mampu membenci perbuatan trsebut di dlm hati..

program yg diadakan adalah spt tazkirah,qiamullail dan motivasi..tazkirah yg disampaikan berkisarkan tentang ukhuwwah yg sgt kita perlukan bg menaikkan lg martabat Islam..sesi taaruf jg sgt menyeronokkan krn kami dpt brkenalan dan bergurau senda dgn bebas krn tiadanya peserta lelaki..

kemudian,kami dibenarkan untuk tidur..walaupun tempat tidur kami sgt menyedihkan..huhu.namun,kami tetap melelapkan mata krn kami perlu bangun awal esok pagi..kami diarahkan untuk bgn seawal 4 pagi dan ke surau pd jam 5 pagi..

bgn dari tidur..

argh..tiada air untuk mandi..air yg ada hanya blh digunakan untuk gsk gigi dan ambik wudhuk saje..oklaa kan??hehe.slps selesai qiamullail dan solat subuh..ade kuliyyah subuh yg mnceritakan tntang kelebihan ayat kursi..namun,sekali lg dpt saye lihat suasane yg menyedihkan..beberapa org peserta sdg enak dibuai mimpi..siap berguling2 lg..huhu
nasib baik xjumpe org nie..hehe


then,selepas siap bersarapan..kami brsiap2 untuk jungle tracking..haha.aktiviti yg ditunggu2..tp,tktlaa jgk.semasa aktiviti tue,kitorang disuruh brzikir dan tdk mudah panik kalau nampak bnda2 pelik..namun,Alhamdulillah..segalanya brjln dgn lancar..tp,biaserlaa..nama pun perempuan..xsunyi dr jeritan gara2 si kecil pacat..so, I laa yg jadi penyelamat(riak)..hehe..Subhanallah!saya dan kwn2 dpt lihat betapa indahnye ciptaan Ilahi mase tue..balik tue,rehat2 kejap..buang pacat kalau msh ade yg melekat n salin pakaian..

pastu pulak ada ceramah motivasi..pengisian yg sgt berkesan.tentang pengorbanan Rasulullah s.a.w kpd kita umatnya,kewajipan kita menunaikan ibadat trhadap Allah,kematian yg tdk mengenal usia dan sebagainya..then,kitorang selawat ke atas nabi ramai2..

dan..tibala saat yg kami takuti..show time..hehe.kene buat prsembahan.group saya kene buat prsembahan tentang "kenali budaya"..so,kitorang bincang2..akhirnya,kitorang setuju untuk buat dikir barat..haha.semua org gelakkan kami mase tue..hehe.tp,kalah.haha.nampaknye xder bakat dlm dikir barat.pengalaman betul..first time wat persembahan dikir barat.mentang2laa semua perempuan..tp,memang best!
pasni blh buat konsertlaa..huhu
lps penyampaian hadiah..solat asar dan tibalah mase untuk kami semua brpisah..sdh sgt mase tue..walaupun baru kenal namun ukhuwwahnye sgt terasa..huhu..nangis sikit dan bermaaf-maafan..semoga ukhuwwah kami berkekalan..

Kekasihku..

Akhlak Kekasihku

Monday, February 14, 2011

eh,jgn trkejut pulak ngan tajuk nie..jgn fikir yg bukan2 ye..ana nak cerita pasal akhlak kekasih kita semua..
RASULULLAH s.a.w...betapa keagungannya tdk dpt ditandingi oleh sesiapa pun..baginda seorang yg maksum..akhlaknya sgt trpuji dan baginda sntiasa brlaku mulia kpd semua org tdk kira trhadap org muda mahupun tua..miskin mahupun kaya..cantik mahupun hodoh..ISLAM mahupun KAFIR..Subhanallah!!betapa agungnya baginda..akhlaknya adalah al-Quran..
brsempena dgn hari maulidur rasul yg bakal menjelma esok..kita haruslah lbh memperbanyakkan selawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad s.a.w..jgn pula kita terleka dgn pengaruh kafir untuk lebih mengagumi dan berminat untuk menyambut valentine's day.ayuhlah kita bersama2 merenung kembali kemuliaan akhlak Rasulullah..


credit to http://www.halaqah-online.com/

Suatu hari, Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya. Sesiapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira.

Hadiah itu dimakan oleh baginda Rasulullah SAW seulas demi seulas sambil tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat. Tidak kira sedikit atau banyak. Namun kali ini tidak. Tidak seulas pun diberikan kepada para sahabat. Rasulullah SAW terus makan sambil tersenyum, sehingga habis kesemua limau itu. Kemudian, wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari Rasulullah SAW.

Sahabat - sahabat agak kehairanan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan

"Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada antara kalian yang akan mengenyet mata atau memarahi wanita berkenaan. Saya bimbang hatinya tersinggung. Sebab itu saya habiskan kesemuanya."

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya ditewaskan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

Allahuakhbar!!
kita haruslah mengambil iktibar daripada kisah ini..berlaku baiklah kpd setiap orang walaupun mereka mempunyai niat yg tidak baik terhadap kita..kerana yg benar itu akan sntiasa menang..sesungguhnya ALLAH sntiasa dgn orang yg benar..
wallahua'lam..

nak berkempen siket..jgn smbut yerr..xder pekdah pun..buat dose jerr..
 

Muslimah

~jOm nyAnyI~pUteRiku sAyaNg...

Saturday, February 12, 2011

assalamualaikum....
ana suka sgt ngan nasyid nie..
lagu nie dpt membakar semangat ana untuk lbh brusaha mjd wanita yg solehah..
smg kita semua dpt mnjadi wanita yg solehah..
di dunia sbg penyeri,di syurga sbg bidadari..
INSYA ALLAH!
sesungguhnya wanita solehah tue ibarat mawar berduri..
harumannya dikagumi semua..namun tdk mudah menyerah..
dilindungi duri2 keimanan yg mnjaga drp maksiat..
mnjadi dambaan para kumbang yg trbaik untuk dijadikan..
penyeri taman bahagia..
BAITUL MUSLIM..

indahnya cinta krn ILAHI...

P E N G O M E N