Kem Beliawanis di Bukit Bakar (^^,)

Monday, February 28, 2011

Hari nie saya nak cerita tentang kem yg saya pegi pada hari khamis ngan jumaat lps..hehe

kem tue bagi nisa' jer..objektif kem tue nak melahirkan nisa' yg solehah serta mengeratkan ukhuwwah..kem nie disertai oleh 38 org nisa'.


lagu tema program nie..

Adakah Kau Lupa
Artist: Alarm Me

Adakah kau lupa
Kita pernah berjaya
Adakah kau lupa
Kita pernah berkuasa

Memayungi dua pertiga dunia
Menrentas benua melayar samudera
Keimanan juga ketaqwaan
Rahsia mereka capai kejayaan

Bangunlah wahai anak bangsa
Kita bina kekuatan jiwa
Tempuh rintangan perjuangan
Gemilang generasi yang silam

Membawa arus perubahan
Keikhlasan hati dan nurani
Ketulusan jiwa mereka berjuang

Sejarah telah mengajar kita
Budaya Islam di serata dunia
Membina tamadun berjaya
Merubah mengangkat maruah


ramai kwn baru yg saye dapat.sgt seronok..kat situ ramai kakak2 urusetia yg amat saye kagumi dr segi akhlak dan pemakaiannya..ramai yg brtudung labuh dan sopan..sejuk mata memandang.. namun,bagaimana pula dgn peserta..Alhamdulillah,semuanya bertudung..namun kebanyakannya tdk mengikut syariat yg ditetapkan..saye pula sbg seorang hamba Allah yg lemah hanya mampu membenci perbuatan trsebut di dlm hati..

program yg diadakan adalah spt tazkirah,qiamullail dan motivasi..tazkirah yg disampaikan berkisarkan tentang ukhuwwah yg sgt kita perlukan bg menaikkan lg martabat Islam..sesi taaruf jg sgt menyeronokkan krn kami dpt brkenalan dan bergurau senda dgn bebas krn tiadanya peserta lelaki..

kemudian,kami dibenarkan untuk tidur..walaupun tempat tidur kami sgt menyedihkan..huhu.namun,kami tetap melelapkan mata krn kami perlu bangun awal esok pagi..kami diarahkan untuk bgn seawal 4 pagi dan ke surau pd jam 5 pagi..

bgn dari tidur..

argh..tiada air untuk mandi..air yg ada hanya blh digunakan untuk gsk gigi dan ambik wudhuk saje..oklaa kan??hehe.slps selesai qiamullail dan solat subuh..ade kuliyyah subuh yg mnceritakan tntang kelebihan ayat kursi..namun,sekali lg dpt saye lihat suasane yg menyedihkan..beberapa org peserta sdg enak dibuai mimpi..siap berguling2 lg..huhu
nasib baik xjumpe org nie..hehe


then,selepas siap bersarapan..kami brsiap2 untuk jungle tracking..haha.aktiviti yg ditunggu2..tp,tktlaa jgk.semasa aktiviti tue,kitorang disuruh brzikir dan tdk mudah panik kalau nampak bnda2 pelik..namun,Alhamdulillah..segalanya brjln dgn lancar..tp,biaserlaa..nama pun perempuan..xsunyi dr jeritan gara2 si kecil pacat..so, I laa yg jadi penyelamat(riak)..hehe..Subhanallah!saya dan kwn2 dpt lihat betapa indahnye ciptaan Ilahi mase tue..balik tue,rehat2 kejap..buang pacat kalau msh ade yg melekat n salin pakaian..

pastu pulak ada ceramah motivasi..pengisian yg sgt berkesan.tentang pengorbanan Rasulullah s.a.w kpd kita umatnya,kewajipan kita menunaikan ibadat trhadap Allah,kematian yg tdk mengenal usia dan sebagainya..then,kitorang selawat ke atas nabi ramai2..

dan..tibala saat yg kami takuti..show time..hehe.kene buat prsembahan.group saya kene buat prsembahan tentang "kenali budaya"..so,kitorang bincang2..akhirnya,kitorang setuju untuk buat dikir barat..haha.semua org gelakkan kami mase tue..hehe.tp,kalah.haha.nampaknye xder bakat dlm dikir barat.pengalaman betul..first time wat persembahan dikir barat.mentang2laa semua perempuan..tp,memang best!
pasni blh buat konsertlaa..huhu
lps penyampaian hadiah..solat asar dan tibalah mase untuk kami semua brpisah..sdh sgt mase tue..walaupun baru kenal namun ukhuwwahnye sgt terasa..huhu..nangis sikit dan bermaaf-maafan..semoga ukhuwwah kami berkekalan..

You Might Also Like

4 comments

  1. point saya baca dari entri nie..
    1. air ada untuk gosok gigi je. confirm xmandi kamu semua hari tu.ish3
    2. kalah lah sebab persembahan xkena budaya. dikir orang laki je buat.
    3. terbaiklah demo.. join persatuan.. bagus2. go on and never stop it.

    ReplyDelete
  2. salam

    lagu tu memang best, terkenang sejarah silam kerajaan Islam dahulu, hebat sangat!

    ReplyDelete
  3. @AL-QASSAM: hehe..nak cari pengalaman berdikir..rasenyerr kalah sebab byk suke kot ^^

    ReplyDelete
  4. @Mohamadazhan hjDesa: wa'salam..
    lagu nie jgk blh membakar semangat umat islam semua..

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)