Let's Explore The World!

Tuesday, January 10, 2017

Sape yang kalau pagi2 dia suka turun memantau kawasan rumah and belek2 pokok, tengok langit, main embun kat sini? Well, kalau ada maksudnya kita geng!

Saya suka sangat tengok embun. Lepastu, kalau ada anak2 buah sekali lagilaa best. Biasa saya panggil dorang suruh duduk bawah pokok and saya goyang pokok tu sambil cakap.

        "Hujan... Hujan...."

Seronok main embun pagi2 nih. Kihkih. Sambil tu, semestinya masa untuk saya amik gambar apa2 yang menarik kat muka bumi ni. Terlalu banyak keindahan yang Allah ciptakan yang kadang2 kita tak sedar ada di sekeliling kita je. Subhanallah, Maha Suci Allah.

Kali ni saya nak share dengan kalian tentang sekor serangga ni. Belalang rasanya. Susah betul nak fokus bila pakai smartphone ni. Mungkin sebab colour yang hampir sama dengan pokok2 hijau tu dan kecik sangat.

Apapun, jom tengok. Let's explore the world!! ;)


Nampak tak? Kalau sekali pandang mungkin tak perasan. Dua kali pandang baru nampak kot. 


Okey, ni dari bahagian belakang. Ada sesape yang takutkan serangga tak kat sini? Hihi
Kalau ada, boleh saya kejar korang sambil pegang belalang ni. :p 


        "Aaaaah. Jangan lompat kat atas muka saya."

Belalang ni redha je saya amik gambar kat depan2, rapat2 macamni. Dia senyaaap je. Good good.

Haha. Okeylah. Itu je untuk post kalini. Just a random post. Apapun, jom sayangi alam sekitar kita. Nikmati alam selagi ada waktu. Breath and enjoy your life. Fikirkan kebesaran Allah apabila melihat ciptaanNya. Allah Maha Besar.

You Might Also Like

11 comments

  1. Best kan kalau ada halaman. Pg ptg boleh amik angin. :)

    ReplyDelete
  2. kena buka mata besar2 br nmpk ;-)

    ReplyDelete
  3. Kalau nak lagi best tunggu hari hujan.
    Snap bawah pokok

    ReplyDelete
  4. Selalu buat macam ni kalay dekat rumah arwah nenek di Ipoh. Rumah opah dekat depan rumah nenek ada bela angsa (mind you, mmg banyak dia bela!) so pagi2 je dah memekak, kami adik beradik and cousins semua akan jalan2 bagi angsa dia makan and sometimes klau ada leftover rice kami tabur bagi ayam dia makan. Rumah dia banyak sangat fauna dah boleh jadi petting zoo dah kot hahaha have a nice day ye ๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
  5. Teringat masa kecik2, akak pun suka main embun ni. Ambik kat daun dan sapu pada muka :)

    ReplyDelete
  6. luv rainy day sbb titisan ujan tu cantik!

    ReplyDelete
  7. nampak tenang je bila tengok titisan air hujan kt daun ni
    hehe dulu masa kat sekolah agama saya dgn kengkawan suka sangat cari belalang. tangkap pastu lepas

    ReplyDelete
  8. Bila tengok kehijauan, rasa tenang seperti lihat kebiruan (laut). Suka tengok gambar ana :) Cantik dan sharp. Dan siqah nampak belalang tu..

    ReplyDelete
  9. baru perasan ada gambar binatang dalam tu.. hehehhe cantik..

    ReplyDelete
  10. hmpr x nmpk ada serangga kat daun tu ;-)

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)