DIY Natural Body Scrub

Thursday, March 10, 2016

Harini, aku nak share dengan korang semua pasal resepi untuk buat natural body scrub. Uihh, jarang tau aku nak share pasal beauty nih. Aku memang ada jugak pakai body scrub ni and of course lavender always be my choice. :)

Apa, takde duit nak beli body scrub? It's ok. No worries. Entry kali ni aku sediakan natural remedy for body scrub. Yeayy! Suka tak? Hehe
Orait, ambik kertas dan pen ye semua~



Ingredients
  • 1 cup of brown sugar
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • 6 tablespoon of olive oil
Then, campurkan je semua. Boleh terus dipakai dekat your body ketika mandi. Btw, lemon jugak boleh hilangkan kita punya bau badan. Kalau takde lemon boleh je tukar dengan limau purut ataupun limau nipis.


Ingredients
  • 1 cup of ground coffee
  • ½ cup of brown sugar
  • ½ coconut oil
  • 2 tablespoon of olive oil
  • A few drops of vanilla essence
Mix all the ingredients and there you go! Dah boleh guna dah. Penggemar kopi pasti suka dengan body scrub yang ni.

Last but not least, kalau malas sangat. Pakai je serbuk teh, best jugak lepas pakai. Rasa lembut je kulit. Kalau yang ni pun malas, pi beli kat kedai jerlaa nak oiii!
Haha. K, tu je. Mata ne~

You Might Also Like

21 comments

  1. Wah. Thanks for sharing ana. Ain salu beli yang scrub murah jerk. Hihi ! RM3.50 bunga tanjung. Kuikui. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uitt, murahnyaa. Tak pernah jumpa pulak. Haha :P

      Delete
  2. Saya pulak guna madu dan serbuk teh halus. ALhamdulillah selesa sangat-sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah jugak pakai serbuk teh. Tapi, tak pernah pulak campur dengan madu. :)

      Delete
  3. yeyyyy...bling bling kulit lepas ni...blink blik mata yang memandang..yaho...jimat poket dik..tq sharing ok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Amboiii~ Sampai bling bling ye akak. ^^

      Delete
  4. saya suka pakai yg kopi. Wangi ! best ! hilang daki .. heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bau kopi boleh tenangkan fikiran jgk! :)

      Delete
  5. hehehe..kita x rjin la buat scrub ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin boleh beli~~ Hihi

      Delete
  6. alaaaaaaa nak beli TT_TT pakai jenama apa je? Hehehehe qila still tgh survey heheee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qilaaa! Kita pakai yg Watson je, lavender. Hihi. Wangi~~

      Delete
  7. biasanya memang orang guna brown sugar untuk teksture. thanks sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah. Kalau buat scrub muka atau bibir pun sama. :D

      Delete
  8. good sharing ni Ana.. akak belum penah DIY scrub lg..biasa beli je pasni boleh try buat jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Boleh jimat duit kan kak? :)

      Delete
  9. kita penah sekali jer DIY scrub badan ni, pastu macam selerak toilet dengan daun teh semua...last2 beli jer scrub kt kedai... hahahahah :D tpi first time tgok resepi yg guna biji kopi ni, macam menarik...kita suka kopi, tapi dah stop minum since 5 bulan lepas, rindu nya! klau dpt buat scrub kopi ni, menarik jugak ni! thx for sharing ana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Memangpun~ Biasalaa, namapun DIY. :P

      Delete
  10. ingatkan resipi memasak tadi

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)