X-Plorace yang Osem!! (Kembara al-Quran)

Saturday, September 22, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
Barang siapa dikehendaki Allah akan mendapat hidayah (petunjuk), Dia akan membuka dadanya untuk (menerima) Islam.Dan barang siapa dikehendakiNya menjadi sesat,Dia jadikan dadanya sempit dan sesak,seakan-akan dia (sedang) mendaki ke langit.Demikianlah Allah menimpakan seksa kepada orang-orang yang tidak beriman.
Surah al-An'am :125
Ayat kat atas tu adalah klu pertama kitorang.Pastu,dia ada tulis kat kertas tu tinggi.Merata kitorang cari,naik turun bangunan lagi.Dekat sejam lebih barulah jumpa..Hehe ^^
Sampai kat checkpoint,kitorang tadabbur al-Quran dengan akak2 yg hebat kat sana.Rasa best dan tenang sangat.Kita duduk atas tanah dan bace Quran sama2..Perasaan yang takleh citer..Tenang sangat..

Mungkin ada yg pelik dengan x-plorace ni..Tapi,ia sangat bermakna bagi saya. :')
Kitorang diberi sorang satu tafsir al-Quran sebelum start tadi untuk menjadi panduan kami..Motif?
Dalam hidup kita,kita sangatlah perlukan al-Quran agar tidak tersesat..Not just ada dan memiliki tapi mesti baca,fahami dan amalkan isi kandungan al-Quran itu.
Dan,alhamdulillah..al-Quran tu dah jadi cendera mata untuk kitorang..Happy sangat dapat al-Quran baru yg comel.. ^_^ Nak tengok tak?

hehe..pink!!
Pukul 12,kami berkumpul balik..Masa untuk makan!Yeayyy!Makan dalam dulang dan seronok sangat.Makan sampai habis..Alhamdulillah,nikmat makan dengan sahabat2 baru yang insya Allah bersahabat kerana Allah..Then,solat zohor pastu ada cakap2 sikit.Bagi feedback untuk program tadi dan alhamdulillah semuanya positif. :D
Kemudian sesi bergambar beramai2 sebelum bersurai..Insya Allah,nanti jumpe lagi..Ukhuwwah fillah abadan-abada.. ^_^

You Might Also Like

10 comments

  1. best nye =)
    hope ade jgk program mcm ni kt UM

    ReplyDelete
  2. @docHana
    Insya Allah,kat u banyak program keislaman ni..Cumenya kena rajin carila..hehe :)

    ReplyDelete
  3. salam dik. aktiviti yg sgt bermanfaat. =) take care dear.

    ReplyDelete
  4. wahh. mcm best jee ye :D hehehe

    bagus jugak ade byk kat U mcm tu hhehehe

    ReplyDelete
  5. sypon de terpikir td

    alangkah rugi baca tapi tak hafal
    tahu tapi tak amalkn

    ReplyDelete
  6. Sejuk ati tengok Al-Quran tuh.. :)InshaAllah..sama2 perbaiki diri~semoga beroleh hidayah dariNya~

    ReplyDelete
  7. @Detective Fiqa
    Bestttt!!Det Fiqa joinlaa jugak nanti kalau ada program macam ni..hehe ^^

    ReplyDelete
  8. @Iffah Afeefah
    Betul2..Ibaratnye kat dalam hutan kita dah ada kompas tapi xtau nak guna..Tersesatlaa jawabnya.Naudzubillah

    ReplyDelete
  9. @Cik Farhana
    Insya Allah,sama-samalah kita menggapai redha Allah. =)

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)