Pesanan Buat Ex-Sekolah Agama.

Sunday, January 10, 2016

Latihan tawaf dekat sekolah dulu. :')
Di sekolah,
Mathurat pagi dan petang,
Sekarang, mathurat sekadar pandang,
Mulalah kau rasa hati tak tenang..

Di sekolah,
Setiap malam, al -mulk menjadi amalan,
Sekarang, movie n wasap menjadi tatapan,
Ya kau baca, tapi tak seperti ketika kau di sekolah.
Apa kau tiada masa?
Atau kau yang tak amanah dengan masa??

Di sekolah,
Wajib hadiri program ilmu,
Sedikit sebanyak ia sucikan hatimu,
Sekarang, byk program ilmu di u,
Namun tak sewajib dulu, kau biarkan ia berlalu,

Iman kau semakin layu..
Oh, baru aku faham erti tarbiyah di sekolah.
Patutlaa dulu mampu boleh ambik berpuluh-puluh subjek,
Sekarang ni 5 subjek pun dah semput,
Maybe faktor maksiat yang berkarat?

Nota: Post ni saya copy paste dari Whatsapp Group dan sedikit diedit.

You Might Also Like

9 comments

  1. gulp hehehehehe qila bukan dr sekolah agama tp tu la alhamdulillah masuk uia kan jumpa ramai kawan sekolah agama n they treat me more than i deserved! <3

    ReplyDelete
  2. Perghhhh .. menusuk ke hiwa kalbu T.T rindunyaaa nak berkumpul ramai ramai bca mathurat pg3 hukhukhuk

    ReplyDelete
  3. betul ana..sebenarnya kalau dihitung dari celik mata bangun tidur...sampailah kita pejam mata semula malam..tidur...kita sangat banyak terdedah dengan perkara lagha..*terutama akak PC*...itu yang kadang kita sedikit lesu untuk lebih mencintai perkara baik yang pernah dan sering lakukan sebelum ni.. :)

    ReplyDelete
  4. @Aqilah Azmi
    Alhamdulillah. Qila jumpa org baik2. Tak sekolah agama takpe, yg penting kita nak jadi baik. :D

    ReplyDelete
  5. @Kim Chaa
    Kankan? Sekarang ni jarang2 jerlaa blh kumpul n baca reramai. Biasanya time ada program. Klau tak, sorang2 jerlaa.

    ReplyDelete
  6. @PeRdU cINta
    Sangat betul tu kak. Moga kita trus kuat utk tingkatkan amalan. :)

    ReplyDelete
  7. rindu sekolah :'( especially part rohani ni, everything dah di atur♥

    ReplyDelete
  8. Terima kasih atas ingatan ni Ana..Akak pun selalu leka dan alpa. semoga kita selalu mendapat petunjuk dan rahmat Allah dalam mencari jalan pulang ...

    ReplyDelete
  9. cabaran dlm beisitiqamah...

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)

P E N G O M E N