Saya Peminat Anime.^_^

Wednesday, June 20, 2012

Assalamualaikum sahabat..

Saya peminat anime..Korea saya kureng.Bukan kata tak tengok langsung tapi tak suka sangat.hehe
Awak semua macam mana pulak?
Antara yg best adalah Naruto,One Piece dan jugak The Law of Ueki..

One Piece dan jugak Naruto
One Piece ni mengisahkan tentang sekumpulan lanun yg mengembara.Diorang lanun baik ye.hehe
Diketuai oleh Luffy,Straw Hat..
Naruto pulak pasal ninja dari Kg Konoha..
Naruto yg bercita2 nak jadi Hokage dan xpernah putus asa..

Tapi,dua2 citer kat atas saya belum tengok habis lagi..Citer yg saya dah khatam tengok adalah citer The Law of Ueki..Citer ni pasal pertarungan Ueki ngan kenkawan untuk tegakkan keadilan kat bumi ni..^_^
Diorang jugak sanggup berkorban untuk kawan2..
Saya kalau tengok kartun memang sensitip sikit..Siap boleh nangis lagi..huhu

yang kuning comel tu name dia Tenko.
Namun yg saya nak tekankan,cerita2 anime ni banyak nilai2 murni..
Diorang tak mudah mengalah..
Islam jugak sangat menekankan ajaran ni..
Firman Allah s.w.t :
“Katakanlah, Wahai hamba-hambaku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh,Dialah yang Maha Pengampung, Maha Penyayang.”
Surah Az-Zumar ayat53
 Diorang juga sangat mementingkan kawan dari diri sndiri..
Kita juga dianjurkan untuk melebihkan orang lain dari diri sendiri dalam sesuatu perkara kecuali dalam beribadah..
Mendahulukan orang lain dalam soal ibadah, dibenci. Namun dalam soal lainnya, disukai.
Ayat ni jugak ada disebut dalam filem Ketika Cinta Bertasbih tau..hehe.
Tapi kita macam mana?Benda apa yang kita lebih menjurus untuk buatkan kita pentingkan diri sendiri..
Tepuk dada tanya iman.. :)
Sekian,wassalam..


note<--tadi gi cari makanan ngan syampu kucing.Nak tau tips penjagaan kucing boleh tengok sini..^_^ 

You Might Also Like

11 comments

  1. Salam..
    Hehehe,, kita punya minat yang sama la, siap kalau part taching2 tu boleh nangis kut :). Law of ueki best :D. One Piece sekarang dah mula melalut. Cuba cari anime angel beats, yang tu lagi best :) buat saya bape kali sebak jugak even saya nie lelaki kan :)

    ReplyDelete
  2. salamualaikum.. kite same la. try la tengok Fairy Tail. Citer ni pon best. The Law of Ueki, Naruto ngan One Piece pon tak abes lagi tengok. Hehe..

    ReplyDelete
  3. Kita sama :D Tapi Law of Ueki jarang dengan One Piece. Pyka suka tengok Naruto,The Alchemist Brotherhood,Chibi Maruko Chan,Inuyasha and banyak lagi laahh :> hewhew

    ReplyDelete
  4. @Mohammad Haziq
    Oo..nangis jugak eh.hehe.xper2,peminat anime sure faham. :)

    ReplyDelete
  5. @Ain Shuhada
    Wa'salam..Fairy Tail ya..oke2..
    Nak kene tengok nih.hehe :)

    ReplyDelete
  6. @pykastories
    Wah,banyaknye Pyka..Kalahle saya..hehe :)

    ReplyDelete
  7. hehe Cendol pn tak suke sgt cite korea..cendol pn suke anime sebab dia comel hehe

    ReplyDelete
  8. @cendol
    Em,betul2..Comel,kawaaii..org Jepun cakap.hehe

    ReplyDelete
  9. Nice.. saya pun minat anime. Dari dulu lagi tengok anime. entah berapa banyak anime dah saya tengok. hehe.. sekarang syok layan gintama. korea saya tak layan la..

    ReplyDelete
  10. @Ikki Skyangel
    Saya pun sekarang ni dah banyak sgt anime yg tak trtengok lg kat dlm lappy tu..tak sempat..hihi

    ReplyDelete
  11. Siapa nak baju naruto anime sume tu boley nengok sy ade buat
    http://kedaibuatbaju.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)

P E N G O M E N