Itinerary Bandung 5 Hari 4 Malam + Budget

Thursday, July 28, 2016

Grafika Cikole
Wisata Grafika Cikole
Day 1: #gegadiskeBandung
  • Bertolak KLIA2- Airport Bandung.
  • Dijemput oleh Pak supir (Cecep)
  • Makan malam di Kampiun Bistro Steak & Grill. (59,831.00 rupiah = RM19.00++) *boleh cari yg lagi murah kot.
  • Jalan-jalan pusing Bandar di Bandung
  • Pulang ke homestay Penginapan Samiaji
homestay Penginapan Samiaji
Homestay kat sana


Day 2: ‪#‎gegadisShoppingtime‬
  • Breakfast di homestay
  • Pak supir belikan Sim Card Bandung (2GB = 50,000.00 Rupiah ~ RM16.00++)
  • Bertolak ke Pasar Baru Trade Center *telekung, t-shirt Bandung, ole-ole
  • Lunch di foodcourt Pasar Baru.
  • Toko Tiga - Original Jeans Centre
  • D’Fashion Textile & Tailor *kain pasang, kain lace
  • Passion Factory Outlet *t-shirt,kasut, beg
  • Pulang ke homestay Penginapan Samiaji
  • Dinner *makan Maggie
Breakfast yang disediakan pakej homestay
Indonesian Foods
Lots of foods!!
Day 3: ‪#‎gegadisdiBandungUtara‬
  • Breakfast di Homestay
  • Hot Spring Sari Ater
(Tiket : 30,000.00 Rupiah / person ~ RM10.00 + Parking 1 van: 25,000.00 Rupiah ~ RM8.00++, + Deposit 1 van: 15,000.00 ~ RM5.00)
  • Wisata Grafika Cikole, Lembang
(Tiket: RM0.00, tapi kena main at least 1 permainan, Flying fox: 15,000.00 Rupiah ~ RM5.00)
  • Lunch di Floating Market, Lembang
(Tiket : 20,000.00 Rupiah / person ~ RM6.00++, + Parking 1 van : 10,000.00 Rupiah ~ RM3.00++) *tiket boleh tukar dgn Air Minuman
  • Bergambar depan pintu gerbang Tengkuban Perahu Bandung
  • Farm House, Lembang
(Tiket : 20,000.00 Rupiah / person ~ RM6.00++, + Parking 1 van : 10,000.00 Rupiah ~ RM3.00++) *tiket boleh tukar dgn Air Susu (coklat/original/strawberry)
  • Dinner di Kampung Daun (Tiket : Percuma)
  • Pulang ke homestay Penginapan Samiaji
Floating Market, Bandung
Floating market
Day 4 : ‪#‎gegadisdiBandungSelatan‬

  • Breakfast di Homestay
  • Kawah Putih Ciwidey
(Tiket : 50,000.00 Rupiah / person ~ RM16.00++, perlu naik Ontang-Anting untuk ke Kawah Putih : 15,000.00 Rupiah / person ~ RM5.00)
  • Lunch + shopping t-shirt di tapak parking Kawah Putih
  • Kebun Teh Ciwidey (Percuma *tepi jalan jer)
  • Kilang kain Batik Bidadari *LUBUK orang Malaysia utk shopping kain pasang
  • Pulang ke homestay Penginapan Samiaji
Air Terjun Pelangi, Bandung
Air terjun pelangi
Day 5 : #gegadiskeBandung

  • Breakfast terakhir di homestay & check out
  • Air Terjun Pelangi
(Tiket : Non-local 25,000.00 Rupiah / person ~ RM8.00++)
  • Wisata Kavling Stoberi
(tiket : 20,000.00 Rupiah / person ~ RM6.00++) *tiket boleh ditukar dgn jus Strawberry
  • Sari Raos Oleh-oleh Bandung *Shopping makanan utk ole-ole
  • Kartika Sari *Shopping Kek
  • Bertolak ke Husein Sastranegara International Airport
  • Pulang ke Malaysia
Okay, seminggu sebelum ke sana, kami baru terkedek-kedek tempah pakej penginapan dan pengangkutan untuk 5 hari kat Bandung.

Pengangkutan : 430,000.00++ Rupiah sehari / 4 person, so 1 kepala around 107,500.00 Rupiah = RM36.00++ sehari. 
Total : 107,500.00 x 5d = 537,500.00 Rupiah around RM179.00++ (based on currency). Pakej termasuk Pak supir, minyak, tol dan parking.

Penginapan: (Duduk homestay).

Harga penginapan is 200,000.00 Rupiah sehari / 2 person. Tapi sebab kami sweet sangat sampai diabetes tak mau berpisah 4 orang, kami just ambil 1 bilik + 1 bed. Caj untuk 1 bed 135,000.00 Rupiah = RM45.00++. Total: 335,000.00 Rupiah sehari / 4 person. So, 1 kepala dalam 83,750 Rupiah = RM28.00++ sehari.
Total: 83,750 Rupiah x 5d = 418,750.00 Rupiah around RM140.00++.

Pakej termasuk breakfast.

Tiket Flight : RM187.00 return *book 6 bulan awal.

Hakak tukar 2juta Rupiah = RM608.00 *ikut currency

So Total perbelanjaan untuk 5d4n kt sana :

Penginapan + Transport + Tiket masuk + makan

RM140.00++, + RM 179.00++, + RM 74.00++, + RM70.00++
= RM463.00++ ~ 1,568,421.00 Rupiah

So baki yang selebihnya jela hakak guna untuk shopping.
Agent tourguide kami is Rahmat Sugiarto, kalau nak tempah pakej untuk penginapan or transport, boleh direct contact dia +6282121950335(ws) / usya ig: Maostraveltours_bandung. Ataupun, boleh direct contact Pak supir under agent ni iaitu brader Cecep Anhar Transport's +6282115177237 / +6289611975130 (call/ws). Service diorang memang Tip Top la. Memang Mantoppp n Terbaik!! in sha Allah lepas ni kalau nak ke sana memang akan terus book pakej dengan diorang je.

.

Post kalini aku ambik dari sahabat aku. Hakak Farhana yang suka bajet muda. Muehehe. Makasih awok. Semangat dia buatni, lepastu aku cilok. Tapi, dia dah bagi kebenaran eh. Siap suruh aku update lama dulu dah. Tapi, aku jer yang baru nak update. Dia ada jual shawl tau, so do follow her kalau hangpa semua peminat shawl flowy-mowy gitu oke? ;)

Kepada Rahmat. Sorry bangat yaa saya lambat udate. Macam sis Farhana cakap Rahmat and Cecep memang terrrrbaikk. Service dorang sangat-sangat awesome. Tanya jer apa2 yang korang nak tanya kat dorang, insha Allah dorang akan bantu. Makasihhh banyak ya Rahmat and Cecep and makcik pakcik and semua yang banyak bantu kami masa dekat Bandung. Semuanyaaa terrrbaikk! *thumbs up*

You Might Also Like

3 comments

  1. Assalamualaikum Ana..

    Best baca post Ana.. Terima kasih sudi kongsi info.
    Sis ada tag Ana untuk sertai giveaway sekadar memenuhi syarat. Tiada paksaan tau dear..

    Moga ukhuwah yang kita bina akan berkekalan. Okay Ana, jaga diri.. :-)

    ReplyDelete
  2. tq for the info.. salam kenal :)

    ReplyDelete
  3. pnjg itinerary nyer yaaa ;-)

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)