Jelajah Bandung Day 3 Part 1

Tuesday, April 19, 2016


Hari ni memang aku superrrr excited untuk memulakan perjalanan kami. Kenapa? Sebab tempat yang akan kami lawati adalah sangat-sangat awesome! And yes, aku terpaksa buat dua part sebab aku nak spam gambar banyak-banyak. Sorry guys~ >_<

Semua tempat yang kami lawat ni adalah area Lembang. Kena naik bukit dan udara dingin kat sini. Tepi-tepi penuh dengan ladang teh dan bunga-bunga. Subhanallah, so beautiful! :')

Orait, first place yang kami pergi adalah Sari Ater which is kolam air panas semula jadi. Pagi-pagi pegi berendam air panas memang bestlaa kan? Sari Ater ni sangat luas, memang boleh pilihlaa nak berendam dekat mana-mana part yang korang suka.

Curug means air terjun ye kawan2~ :D




Nak jugak tu tunjuk kaki duk berendam. Haha :P
Kitorang duk kejap je dekat Sari Ater ni sebab nak kejar masa, takut tak sempat pulak nak ke tempat lain. So, lepas rendam-rendam kaki jap kami pun terus gerak ke next place iaitu Grafika Cikole!!!
Sebelum ke Grafika Cikole, singgah sebentar di Tangkuban Perahu. Kami tak masuk pun sebab tiket dia mahalnya makaiiii, dalam RM90++ kalau tak silap. Bergambar kat pintu gerbang dia jerlaa yang mampu. Haha

Tak mampu nak masuk. Meh! -_-
Dekat Grafika Cikole ni takde tiket, tapi korang kalau nak masuk kena buat aktiviti kat sana ataupun makan. Kami pilih untuk main flying fox satu kali. Hanya nak bagi lepas syarat masuk je. Flying fox dia tak mencabar sangatpun. Cehh, riak molek bunyi statement. Haha. Tapi, dia punya safety rasa macam kurang sikit dari Malaysia, tapi okeylaa kan. Siap boleh pakai selipar, pakai beg lagi. LOL.


Takleh naik jambatan tu sebab dia kunci. Geramm betul.

Gigih naik tangga untuk photoshoot. Haha


Lepas habis ber'photoshoot' di Grafika Cikole, kami pun bergerak ke Floating Market. Makan kat situ je, perut pun dah laparrr~





Dekat dalam floating market ni pun banyak tempat lawa-lawa macam gambar kat atas tu. Bolehlaa photoshoot sepuas hati. Hihi. Nak masuk dalam ni kena bayar tiket jugak, lepastu boleh tukar dengan hot coffee.




Suasana dekat floating market. Ada tempat makan kat tepi tuu.
Dah macam lukisan pulak gambar ni.
Comel~ Boleh tengok dia buat live. ^^

Dengan berbekalkan 30 ribu Rupiah sorang. 
Makanan dekat floating market semua best2. Kami beli air kelapa dengan dua cawan teh. Memang berbaloi2 kot dengan duit yang kami pakai. Oh, lagi satu dalam floating market ni sebelum membeli, kena tukar duit dengan coin.

Okey, tu jer dulu untuk part one. Part two, kita sambung lagi perjalanan untuk hari ketiga di Bandung ye! Stay tuned~~

#mungkin bakal lambat sikit update sebab sangat sibuk sekarang ni. -_-

You Might Also Like

20 comments

  1. Menarik tempat dilawati, kalau banyak tempat cantik di bandung kena cuti panjang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Betul tu kak. Memang banyak pun tempat. Nak shopping, lawat alam ataupun makan2 memang bandung laa tempatnya. :D

      Delete
  2. omg lawanyaaaaaaa. bila lah nak ada duit bebanyak untuk pi travel T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe. Slow2~ Kami ni pun merangkak2 nak blh smpai sini. Haha :P

      Delete
  3. Ya Allah, subhanallah cantiknyaaa. Bakso ehh tuuu? Nampak mengancam gileeerrrrrrr ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah. Serius semua makanan kat floating market memang terbaik semuanyaaaa~ Nyumnyum.

      Delete
  4. salam cantik subhanallah tempatnya

    ReplyDelete
  5. seronoknya dapat main sungai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Dapat rendam kaki pun dah puas hati. :D

      Delete
  6. comel je nama tutut toet-toet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kannn~ Kelakar pun ada jgak.

      Delete
  7. fuhhh rasa tenang je tengok.... banyak jugak tmpt menarik dkt bandung ni. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak~ Kami yg pegi dalam lima hari ni pun rasa tak sempat nak teroka semua. :P

      Delete
  8. Bestnya jalan2 Bandung!

    ReplyDelete
  9. Agak-agak ada tak makanan dia jatuh dalam air.. Haha.. Tak pernah tengok floating markat neither dekat indon/viet/thai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm. Tak pernah trpikir, tapi tak mustahil kan? Haha

      Delete
  10. Lawa gilaaaa forest tuuu. Sesuai kalau buat photoshoot. Nad tak pernah lagi sampai Bandung huhuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memangpun~~ Sangat sesuai untuk photoshoot. :D

      Delete
  11. Cantiknya tempat nie! Tak pernah dengar pun namanya. Lagi tak pernah ke sana..

    ReplyDelete
  12. sangat2 mendamaikan boleh releks2 tenangkan minda.... plus cantikkkk

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)