Jelajah Bandung Day 2

Wednesday, April 13, 2016


Hari kedua di Bandung bersamaan 3 April 2016, hari Ahad dan hujung minggu. Jadi, Cecep cadangkan kami habiskan waktu di kota Bandung ajaa. Kenapa? Sebab jalan jem bangaaat katanya. Kalau mahu ke Bandung Utara ataupun Bandung Selatan akan rugi masa dalam kereta je. So, kami ikutkan aje. Dia lagi tau kan dari kami~ :)

Haipp, bangun pagi sebelum sarapan dan siap-siap kami jumpa Rahmat dulu. Siapa Rahmat? Rahmat ni lah yang menguruskan penginapan dan transport kami. Serious, you guys memang boleh percayakan dia kalau nak ke Bandung. Boleh request nak stay kat hotel atau homestay je. Kami of courselaa homestay jerkan, boleh cut bajet. Lagipun, hotel tak syiokk sangat. Tak backpackerlaa kalau duduk hotel. Kengkunun~ :P Harga pun murah-murah je.. No worries!

Lepas jumpa Rahmat kami pun bersiap-siap, then sarapan! Sarapan best sangat achik(lupa nak tanya nama -_-) tuu masak. Nasi goreng + telur + sambal yang memang terbaikk! Nyumnyum~

Mana Atam?? Haha. Mesti tak siap lagi tu. -_-
Makan laju-laju sebab dah lambat. Cecep pun dah sampai masa kami duk makan, nasib dapat driver yang penyabar. Siap makan terus naik kereta untuk pegi shopping~ Sebelum tu, jom tukar simcard dulu. Harga simcard ni 50 ribu rupiah, lebih kurang dalam RM15 plus2 laa. Internet dia laju giloss tau. Geram rasa. Macam nak buat balik Malaysia je.. Hihi

Highly recommended! ^^
Cerita shopping kami bermula di Pasar Baru. Kat sini hangpa boleh cari semua jenis kain kot. Haha. Aku pun taktaulaa, tapi banyak sangat macam semua jer ada. Telekung, kain pasang, seluar macam-macam ada. Tinggal pilih dan sedia duit aje! $_$
Duk pusing punya pusing sampai dalam pukul tiga camtu kot perut dah mula mengamuk. It's time to eat bebeh. Yeayyy!

Meriahnyaaa mak aiiiii~
Banyaknyaaa~
Makanan agak berlebihan untuk kali ni. Kitorang tak sangka pulak makanan banyak macamni. Ni pun dah tempah dua untuk empat orang makan. Maybe kalau lepasni ada peluang pegi lagi, tempah satu pun dah cukup untuk empat orang makan. :)

Ouh, lupa nak bagitau. Kat Pasar Baru ni jugak ada disediakan 'shopping guide'. Macam orang yang akan teman korang shopping dan tunjuk arah. Siap tolong angkatkan barang lagi dan jangan risau, free je.

Suasana dalam Pasar Baru. Beli kuih jap~
Lepas pegi Pasar Baru, banyak lagi kedai yang kitorang pegi. Adeii, tapi biasalaaa bukan minat aku sangat. So, tak banyak gambar dan tempat yang kami pergi tu pun aku ingat-ingat lupa je. Hikhik. Antara yang aku ingat Toko Tiga. Kat sini banyak jual jeans and Tshirt yang berjenama macam Levis, Adidas and so on. Taktau sangat. Cantik kedai ni, hipsturr and banyak tempat korang boleh photoshoot. Haha. Aku solat kat surau Toko Tiga ni laa, jamak ta'khir. Btw, surau kat sini biasanya campur je tau, tempat wudhuk pun campur. So, memang kena tabahkan diri amik wudhuk kat dalam toilet. Huhu

Lepastu, entah apa lagi nama kedai yang kami pegi tak ingat. Tak beli apa sangatpun. Beli telekung je. Rasa nak muntah tengok kain banyak sangatnii. Haha :P
Walaupun tak beli apa sangat, sampai ke malam jugaklaa kami pusing2. Window shopping laa katakan~
Kedai-kedai kat sini banyak yang sediakan air dan kerepek atau makanan ringan. Apa lagi, amik kesempatanlaa sambil menanti Atam sorang yang shopping. Ramai sangat orang kirim barang kat dia ni. Haha kesian tengok.

Siap semuanya, masa untuk pulang. Perut lapar, tapi nak kena jimat. Konklusinya, mintak Cecep hantarkan kat kedai mana2 untuk beli maggi dan roti. Aku beli maggi Pop Indo kalau tak silap jenama dia. Bestt! Balik malam tu Rahmat datang lagi borak2 tanya apa yang kurang dan sebagainya. So, kami ambik peluang tanya semua benda untuk trip keesokan harinya. Allright, all is well planned inshaAllah. We are ready for the next day! Yeuhuuuu~

You Might Also Like

14 comments

  1. salam wah makan makan seronok hahaha.
    saya pun tak suka mana shopping sekadar je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'salam. Makan memang tak pernah tak seronok kann? Hehe

      Delete
  2. Assalam.. wah seronok nya.!Bila ke tempat orang, mmg kena cuba keunikan makanan dan masakan diorg. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'salam. Betulbetul! #foodHunter

      Delete
  3. Best nya dia berjalan. ☺ Seronok berjalan bila semua nya dipermudahkan. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Tu lah, cuaca pun elok je walaupun kat sana tengah musim hujan. :)

      Delete
  4. hahah..smpi nk muntah tgk kain...sy klu kt srwak sekali skla pegi sarikei (smpdn indon-srwk) pun sama...kain cntik2 tp byk sgt last2 xbeli apa2 pun...><

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. kannnn~ Banyak sangat sampai rambang mata. :P

      Delete
  5. Assalammualaikum ana...ermmm banyak kuantiti hidangan tu...alhamdulillah..

    ReplyDelete
  6. Seghonoknyaaaa g bandung! Sabaarrrr, nanti habis degree cadang nak g jugak! Bolehlaa share tips and tricks ke apa nanti. Hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh. Nak ikuttt! haha. Rindu Bandung~ Hehe

      Delete
  7. makanan kat indonesia mmng sedap! dulu saya penah pegi medan, selera makan besaq betoi! sedap sangat! :D

    ReplyDelete
  8. Muak tengok kain banyak sangat kat sana eh. Makanan tu nampak sedap dan banyak. Alhamdullilah..

    ReplyDelete
  9. berpinar2 x biji mata tgk kain2 kat sn? ;-)

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)