Khabar Gembira | Jom Tingkatkan Ibadah

Sunday, April 16, 2017

Sedar tak sedar hari ni dah pun 19 Rejab 1438H. Fiuh, betapa cepatnya masa berlalu. Dah nak masuk Ramadhan pulak dah. Semoga kita semua berkesempatan menemui Ramadhan tahun ini. Amiin.

Semestinya khabar gembira untuk kita semua kaum muslim, bila kita sedar yang Ramadhan sudah semakin menghampiri. Kan? Marhaban ya Ramadhan! ;)


Namun, dalam kegembiraan kita menanti Ramadhan. Adakah kita sudah bersedia untuk menghadapinya? Sudah tentu hanya dengan perasaan gembira dan excited tidak cukup untuk kita menempuh Ramadhan, bulan yang dipenuhi barakah ini.

Alangkah bagusnya, jika bermula dari sekarang lagi kita dah mula melatih diri untuk melakukan dan meningkatkan ibadah kita. Supaya di bulan Ramadhan nanti tidaklah terkejut sangatkan tiba-tiba nak pecut untuk buat ibadah.

Sama-sama kita cuba perbanyakkan puasa sunat, membaca al-Quran dan jugak melakukan ibadah-ibadah sunat yang lain. InshaAllah, bila kita dah terbiasa lakukannya dari sekarang. Ramadhan nanti, ibadah kita akan bertambah lagi dan kita juga tidak akan menjadi hangat-hangat tahi ayam dalam mengerjakan ibadah.

Awalnya bersemangat, pertengahan mula suam-suam kuku dan pengakhirannya terus berhenti. Sebab apa? Sebab penat atau dah hilang semangat. Naudzubillah. Moga bukan kitalah kan.

Untuk kita istiqamah dalam melakukan amal ibadah itu tidaklah mudah. Ia memerlukan usaha dan masa. Jadi, ayuh sama-sama kita berusaha dari sekarang. InshaAllah kita boleh lakukannya!


Semua dah baca doa ni? Kalau belum, boleh baca dulu ya. Kalau dah, boleh baca lagi sekali. Hee ;)

Ha, lagi satu! (mood bebel dah start) :P

Buat para gegadis cantik yang belum habis ganti puasa. Cepat ganti sekarang, jangan sampai masuk ke bulan Ramadhan pulak. Jangan menangguh-nangguh nak tunggu sampai hujung-hujung. Nanti kalau tiba-tiba sakit atau time tu lah awak uzur, kan dah tak sempat ganti. Aiyokk!

Kalau dah jadi macamtu, kena bayar fidyah tau dan puasa tu tetap kena ganti jugak. Kesian dekat ayah atau suami awak nanti. Kalau depa yang kena tolong bayarkan sebab awak tak ganti puasa. Hihi

So, kalau belum habis ganti puasa. Cepat-cepat ganti tau! Kalau dah habis, boleh pulun buat puasa sunat pulak. Okeh? ;)

Makanya, sebagaimana kita bersedia untuk menyambut Syawal. Ayuh kita berusaha untuk buat persediaan menyambut Ramadhan jugak.

Marhaban ya Ramadhan! 💚

You Might Also Like

27 comments

  1. Peringatan yang baik.. Moga kite lebih bersemangat untuk melakukan ibadah selepas ini.. Ramadhan dah dekat.. seronoknye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann. Hihi seronokk. InshaAllah sama-samalaa kita. :)

      Delete
  2. Assalam , selalu je sebak kalau cakap pasal ramdhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'salam. InshaAllah, tak lama lagi kita akan diketemukan dengan Ramadhan. :')

      Delete
  3. yeay.. Ramadhan is coming =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi yeayy! Moga kita dipertemukan dengan Ramadhan. :)

      Delete
  4. Betul....setuju....kesian ayah,,suami...yang wanita kena beringat bab ni...yang mana rasa tak pasti atau was was bab qada dan fidyah puasa...rujuk pejabat agama supaya lebih yakin dan puas hati...
    Kak PC sentiasa berharap moga Allah izin kita sentiasa bersemangat mengisi Ramadhan dengan sebaik baiknya hingga hari terakhir..ameen. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Bab ganti puasa and fidyah ni kadang2 orang kita tak paham sangat. Kalau ada kekeliruan, bolehlaa rujuk orang yg alim tentangnya.

      Delete
  5. Madrasah ramadhan is just around the corner. Semoga kita di pertemukan dgn ramadhan tahun ini. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiin. Sampaikan kami ke bulan Ramadhan. :)

      Delete
  6. Sempat dia membebel last sekali tu.. haha.. thanks for the reminder awak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha namapun orang perempuan. :P

      Delete
  7. moga kita dipertemukan degn ramadhan .. xsedar 2 minggu lagi tamat la bulan rejab

    ReplyDelete
  8. berdebar2 rasanya nak masuk bulan mulia Ramadan ni...semua perasaan menerjah masuk..sempat kah? semoga kita semua dipermudahkan dan berkesempatan menjalani ibadah puasa sekali lagi..

    ReplyDelete
  9. terima kasih untuk peringatan dik !! hee~ kakak pun tak sabar nak tunggu ramadhan sebab selalunya selim la sikit badan nih berbanding bulan2 lain.. moga kita sempat untuk nikmati ibadah pada bulan ramadhan tahun ni.. doakan akak ya !!

    ReplyDelete
  10. Ramadhan is just around the corner right, moga tahun ni kita direzekikan mendapat roh ramadhan yg mendorong kita menjadi hamba Allah yg bertaqwa.

    ReplyDelete
  11. Aamin aamin Ya Rabbal A'Lamin...

    ----------
    Thanks join blogwalking dari blog ORA :)

    http://ora-adzlin.blogspot.com/2017/04/lets-jom-blog-walking-more-followers.htm

    ReplyDelete
  12. kejap je masa berlalu.. nak ramadhan dah.. e'in tengah gigih ganti pose sebulan.. sebab last year tengah preggy + bersalin, sungguh tak larat nak pose..

    ReplyDelete
  13. Suka baca blog ni penuh dengan peringatan :') . Terima kasih fatihah.
    InshaAllah semoga kita diberi peluang bertemu Ramadhan lagi tahun ini.
    Cepat betul masa berlalu, rasa macam baru sahaja bulan Januari.

    ReplyDelete
  14. tengah ganti puasa ni.... yeahhh...

    psssttt... terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #29. Blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2017/04/senarai-url-blog-29.html . Pemenang akan diumumkan pada 19/4/2017. (^_^)

    - Mia Liana

    ReplyDelete
  15. Terima kasih atas peringatan. Moga ramadhan yg akan datang akan lebih baik dari sebelumnya. amin :)

    ReplyDelete
  16. Ramadhan nak datang dah 😄

    ReplyDelete
  17. Peringatan yang baik,,, dah kena start panaskan enjin dah nak masuk Ramadhan ni,

    ReplyDelete
  18. Istiqamah paling penting. Semoga kita dapat bertemu Ramadhan tahun ini. Insyallah ;)

    ReplyDelete
  19. Yesss... Happiness is knowing Ramadhan will coming soon. I feel that happiness too Ana..

    ReplyDelete
  20. Thanks ingatkan... selalu dengar Ustaz/Ustazah cakap, sepatutnya dah nak dekat puasa, perbanyakan amalan sunat sebagai persediaan hadapi Ramadhan, bukan berkejar-kejar buat persediaan raya... Sentap rasa.. huhuhu

    ReplyDelete
  21. moga2 ada rezeki kita untuk temui ramadan thn ni... aminnnn

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)

P E N G O M E N