Arigato

Terima Kasih Kak Ana Suhana

Friday, March 31, 2017


Semalam, aku pergi check barang dekat pejabat barulah aku jumpa nama aku. Tengok dalam kertas tu, barang aku sampai 28/3. Sebelum ni aku dah pergi cek dah hari Isnin 27/3 tapi takde lagi masatu. Apapun, alhamdulillah barang dah sampai.

Sebenarnya ni kiriman dari Kak Ana Suhana. Terima kasih banyak Kak Ana. Suuuuuuuka sangat-sangat dengan isi dalam tu. Hihi. Moga akak murah rezeki sentiasa. 

Korang nak tau tak apa yang ada kat dalam bungkusan ni? Mestilah nak kan? Emmm kalau taknak pun, nak kongsi jugak dekat sini. Hihi

Jang!


Kawaii deshou?

I looove kawaii things. Terima kasih sangat akak. Saya siap snap picture dan menunjuk dekat sisters saya (adik-beradik perempuan I mean). Maklumlah sisters saya ramai, lima orang termasuk saya. Jadi, siap ada group whatsapp sendiri. Haha

Nampak tak? Banyakkan kat dalam tu.

Saya dah cuba stokin tu. Sambil duk tergelak sorang-sorang kat bilik sebab ada pusat bulat dekat stokin. Soo cute and funny. Haha

Jadi, apa lagi kawan-kawan jom ramai-ramai terjah blog Kak Ana Suhana. Kak Ana banyak share pengalaman beliau travel dengan husband dan anak yang comel, Syafi. Sangat aktif berblog. Kalau korang pergi, inshaAllah konfem Kak Ana akan terjah balik blog korang.

Ehh, masih baca lagi? Dah jom kita pergi blog Kak Ana ramai-ramai. Joooom! ;)

Geng Blogger

Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com

Thursday, March 30, 2017


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 29 Mac 2017, iaitu tepat jam 2.00 petang sehingga hari esok, 2.00 petang 30 Mac 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2017.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Aku Budak Master

Cerita Kad Matrik. It was So Funny When..

Wednesday, March 29, 2017

It was So Funny When..

Gambar dekat matric card aku ni memang kelakar habis. Bukan sebab i tak comel okey, tapi sebab gambar tu macam kemek gituh. Low quality. Haha okey yang part comel tu mengarut jek! -_-
Tapi, okeylaa. Bukan nak buat apa sangatpun kan. Sekadar di matric card, muka buruk pun takde effect sesape rasanya. Haha

Apa yang kelakar sangat tu? Baik, ceritanya begini.

Aku ni untuk pengetahuan kalian semua, seorang yang sangat pemalas kalau bab-bab pakai matric card nih. Dari zaman matrikulasi sampailah ke zaman master sekarang ni, liat benaulah orang kata. Please jangan kecam sis. Uhuk uhuk.

Masa matrik, aku akan pakai kad matrik kalau waktu kelas dinamika je. Haha tau-tau jerlaa kelas dinamika kan kena berpakaian dan berkelakuan penuh etika. Erghhh, seram bila pikir balik zaman ambik subjek dinamika tuh. Kena bersajaklah, bernasyidlah dan jugak dikir barat. It was sooo embarassing! Tapi kalau ingat balik memang kelakar habislaa.

Aku ingat lagi bila lepas je group aku buat persembahan (sajak + nasyid), sorang classmate laki datang depan aku dan bersajak. Kuang asam. Dahlaa aku memang malu gile bila kena buat persembahan macamtu, boleh pulak dia datang menganjing aku. Haha serius malu and kelakar.

Tapi, part dikir barat aku suka sangat. Dikir barat punya persembahan agak meriah, buat dekat dewan and campur dengan kelas-kelas lain jugak. Pakai pakaian yang liplap siap dengan samping dan tengkolok bagai. Nak masuk dikir barat bukan calang-calang tau, siap ada audition lagi. Kami wajib buat persembahan sama ada menari ataupun dikir barat. Duhh. Ramai pulaktu yang nak masuk dikir barat sampai berlebihan sebabtu ada audition bagai. Disebabkan aku memang taknak menari, memang bersungguhlaa aku buat untuk melayakkan diri aku nih masuk dikir barat.

Dan aku berjaya masuk dikir barat. Fiuh. Dikir barat nih, kalau korang tak pernah cuba, rasa dia macam korang sedang bersenam sambil bersila sambil menyanyi. Peluh keluar banyak gila masa practice dan masa persembahan. Haha soo funny. Rasa macam muka buruk sangat sebab tangan asyik bergerak and takleh nak lap peluh. Grrr. Pengalaman betul. Eh, pehal tetiba throwback cerita zaman matrik nii. Hmmm, eh terindu pulak kawan-kawan matrik. Walaupun setahun je dengan depa, tapi best sangat-sangat. Hee.

Ok, cukup dengan rindu-rinduan. Masuk balik cerita kad matrik. Masa dekat UTM pun pernah kena sound dekat staff yang jaga computer lab sebab tak pakai kad matrik. Dia suruh pakai depan dia jugak before masuk lab. Oh, aku ni walaupun pemalas nak sangkut kad matrik kat leher tapi aku selalu bawak ke mana-mana dalam dompet. Hihi. Aku pun pakailah depan Encik tu sambil buat muka sengih-sengih bersalah. LOL

Bila masuk master pulak, perangai aku sama je. Tak berubah sangatpun bila cerita hal kad matrik nih. Tadi, aku jalan lenggang kangkong sorang-sorang untuk pegi kelas. Sekali, aku nampak ada akak-akak/ makcik guard yang tengah jaga pintu pagar mahallah. Oh tidak, aku expect dia akan cek kad matrik sebab aku duk tengok dekat facebook ada kempen pamer kad matrik. Kalau tak, kena saman RM50. Duit makan aku boleh sampai dua minggu tu~

Aku pun apa lagi? Menyorok sikit dekat tepi semak, dan selongkar dompet aku. Ambik kad matrik dan sematkan di tudung. 'semat', is it the right word to use here? Kira boleh jerlaa eh. Haha
Then, aku pun meneruskan perjalanan dengan penuh keyakinan.

Tiba-tiba, sorang makcik guard tahan aku. Aku dalam hati, Oh, whyyyy? Aku dah cukup lengkap, berpakaian dengan penuh etika dan siap bagi senyuman paling manis lagi. Eh.

Sekali, korang nak tahu makcik tu cakap apa?
Meh, tangkap gambar dik. Bagus, lengkap pakai kad matrik nih..
And I was like, whattttt? Aku rasa bersalah jugak dengan makcik tuh sebab aku nih berlakon je sebenarnya, plus malu kot nak kena ambik gambar nih. Aku pun cakaplaa dekat makcik guard tuh malulah nak ambik gambar. Tapi, dia macam cakap eh, takpelaaa. What should I do, aku tak reti nak tolak. Hmm, terpaksalah pamerkan sengihan yang macam nak tergelak besar.

Aku siap cakap dah tudung tak jadik ni.. Ambik gambar muka sekali ke? Tapi, semua alasanku tidak diterima. Adeh, mungkin ini balasan untuk aku yang berpura-pura menjadi mahasiswa yang beretika dan berdisiplin depan beliau walaupun realiti sebenarnya adalah tidak sama sekali. LOL

Masuk kelas, cerita dekat classmate bantai kena gelak. Ahh, abaikan jerlaa. Takde effect apanya setakat gambar sekeping. Kan? Please say yes. Arghhh. -..-

Main Masak2

Resepi CheeseCake Mangga No-Bake Senang dan Sedap

Sunday, March 26, 2017

Resepi Cheesecake Mangga No Bake Senang dan Sedap

Masa balik bercuti haritu, saya sempat baking dua bijik kek. Khas buat keluarga tersayang. Hihi
Kek pertama adalah Mango Cheesecake Non Bake dan kek kedua pulak Kek Tiramisu. Alhamdulillah, dua-dua boleh tahanlah menjadi jugak.

Okey, kali ni saya nak share Resepi Mango Cheesecake Non Bake Senang dan Sedap dulu. InshaAllah, di lain entry saya share resepi Kek Tiramisu pulak. Macam biasa terima kasih dekat para master yang sudi kongsi resepi di internet ni. Kalau tak, mahunya tak merasa saya makan kek-kek macamni. Untuk kali ni, resepi yang saya pakai adalah dari Cikgu Azlina Ina. Tapi, adalaa ubah sikit-sikit tuu. Terima kasih banyak-banyak!

Resepi Mango Cheesecake Non Bake Senang dan Sedap
Sumber: Azlina Ina

Bahan-bahan:
  • Mangga - 3 bijik 
  • CreamCheese - 250gram
  • Biskut Mery - 20 keping (saya pakai separuh dari biskut mery tu, jadi taktahu berapa keping)
  • Butter - 1/2 buku (saya pakai minyak masak je)
  • Non-dairy Whipping Cream - 3/4 cawan (saya pakai 1 cawan setengah :P )
  • Gelatin
  • Gula halus - 1/2 cawan (saya pakai tiga sudu besar je)
Resepi Cheesecake Mangga No Bake Senang dan Sedap

Cara-cara:
  1. Hancurkan biskut mery. Saya letak dalam plastik dan tumbuk-tumbuk je biskut tu sebab nak suruh ada ketul-ketul sikit.
  2. Gaul biskut dengan butter yang dah dicairkan atau in my case minyak masak je sebab lupa beli butter. Uhukuhuk
  3. Masukkan ke dalam loyang yang boleh bukak tepi tu dan penyet-penyet sikit pakai sudu biar dia mampat. Kemudian, simpan sejuk.
  4. Kupas mangga (sebiji potong dadu dan dua biji lagi di'blend) - Masukkan gula dalam satu atau dua sudu dekat mangga yang diblender tu. Kalau nak cantik masukkan pewarna oren tapi saya tak buat pun sebab takde pewarna oren.
  5. Putar cream cheese dengan gula sampai sebati.
  6. Masukkan whipping cream  dan putar lagi sampailaa dia jadi kental. Tangan tu akan rasa berat dah nak pusing pemutar.
  7. Masukkan pulak mangga yang dah diblend ke dalam adunan yang diputar. Bukan semua tau, dalam lima sudu besar pun dah cukup rasanya. (Ikut seleralaa)
  8. Masukkan gelatin (yang dah dikacau dengan air suam) sebanyak 1 sudu besar setengah dan sambung kacau. 
  9. Masukkan mangga yang dipotong dadu sedikit (bukan semua), ke dalam adunan tadi dan kacau rata dengan spatula. Jangan putar dah, nanti habis hancur mangga tu.
  10. Tuang adunan ke dalam loyang yang ada biskut mery tadi.
  11. Simpan dulu dalam peti sambil kita prepare untuk mangga puree yang kita dah siap blender tadi.
  12. Masukkan gelatin (satu sudu besar dicampur dengan 5 sudu besar air suam) ke dalam mangga yang diblender. Gaul bagi rata.
  13. Masukkan puree mangga yang dah siap ke dalam loyang. 
  14. Tunggu biar nampak macam dah keras sikit lapisan mangga tadi, bolehlah tabur baki mangga yang dipotong dadu tadi.
  15. Done! (Simpanlah sampai betul-betul sejuk, baru enak dimakan~)
Kek ni jugak kami anggap Abang Irfan punya birthday cake sebab Abang Irfan punya birthday 27 March. Sambil-sambillah kan. Nak bagi anak buah happy.

Resepi Cheesecake Mangga No Bake Senang dan Sedap

Ada pulak adik saya yang menyibuk jugak dekat gambar nih. Haha. Sabor jerlaa. :P

Nak boleh tangkap gambar cake, nak kena bertarung dengan anak-anak buah dulu. Kena cucuk situ-sini dulu. Haha~

Resepi Cheesecake Mangga No Bake Senang dan Sedap

#keepLearning

Book Donation for Nilam Programme

Sunday, March 26, 2017


Aku jumpa pasal program ni dekat blog Syifa dan aku rasa program ni sangat menarik dan mulia. Jadi, akupun tolonglah mana yang patut dengan menyebarkan program ni dekat blog aku jugak. Sebenarnya susah nak copy artikel Syifa sebab beliau disable right click dan juga highlight dekat blog. Tapi, since aku sedikit gigih aku jumpa jugak caranya. Haha

Tapi, please take note. Syifa memang dah ada mention boleh copy gambar dan artikel beliau ye. Okeylah, jom baca untuk mengetahui lebioh lanjut pasal Book Donation for Nilam Programme.

Hi Everybody!!!

Assalamualaikum w.b.t

Salam Mesra, Salam Sayang.
How are u today?
Hopefully we're all fine and happy with family.

Actually , I ada sedikit permintaan. Kepada Para Blogger yang Baik Hati, I nak minta pertolongan untuk war2 kan dan hebahkan mengenai Program Book Donation I ni.

Book Donation ni dianjurkan bersempena memenuhi keperluan anak2 remaja lingkungan umur 13- 17 tahun (menengah rendah dan atas) untuk Program Nilam, iaitu Galakan Budaya Membaca.

Jadi, kepada rakan2 Blogger sekalian, I dengan rendah hati ingin memohon pertolongan untuk menghebahkan program Book Donation ini kepada sahabat handai rakan taulan adik beradik tuan puan sekalian yang mempunyai buku2 terpakai yang sudah tidak mahu disimpan lagi untuk didermakan kepada anak2 ini.

Antara Kategori Bahan Bacaan Yang Boleh didermakan Termasuklah:

  1. Majalah Berkonsepkan Pendidikan (Asuh, Fikrah, IQ, IT dlln)
  2. Novel Genre Remaja (Yang Positif dan memberi Tauladan)
  3. Buku Cerita (Bersesuaian dengan umur remaja)
  4. Buku Rujukan PT3 dan Latih tubi (Tingkatan 1-3 PT3)
Kalau tak pasti sila tanya/ hubungi I di blog atau email.

Kawan2 Blogger boleh copy post I ni dan Banner di bawah, sharekan di wall masing2. Marilah sama2 beramal dan tambahkan saham akhirat. Mudah-mudahan budak2 ni nanti dapat memanfaatkan buku2 yang disumbangkan dan menambah ilmu pengetahuan.

Macam mana nak derma? Boleh hantar by post atau pun kalau sekitar Lembah Kelang boleh PM alamat mungkin kita boleh arrangekan perjumpaan untuk kutip buku tu. TQ All.

#keepLearning

8 Cara Berkesan Buat Orang Sukakan Kita 'Human relation'

Friday, March 17, 2017

8 Cara Berkesan Buat Orang Sukakan Kita 'Human relation'

Pertama sekali, saya sajalaa kan nak kongsi dengan korang yang saya dah selesai present satu lagi subjek, Introduction of Teaching. Subjek ni pun saya jadi kumpulan pertama bentang tau. Samalah ceritanya macam subjek Principle of Teaching hari tu. Alhamdulillah, berehh.

Dua tiga hari ni memang blog saya agak terabai, nak kata sibuk tu takdelah sangat. Tapi, saya sedikit larut dalam pembacaan novel yang baru saya beli. Kihkih. Sekarang tengah baca novel ketiga dan dah nak habis jugak. Nasib dah nak balik kampung malam ni, bolehla bawak stok buku yang belum dibaca kat rumah ke sini. :)

Okeh, cukup dengan pendahuluan yang takde kaitan. Saya hari ni nak kongsi pasal 8 Cara Berkesan Buat Orang Sukakan Kita 'Human relation'. Saya harap tiada yang salah faham dengan tajuk ni. Bukanlah buat orang sukakan kita tu maksudnya jatuh cinta lovey dovey tu, tapi suka yang membawa maksud orang senang dan selesa dengan kita. Tapi, tak mustahil jugak sebenarnya boleh buat orang jatuh cinta dengan kita. Ehhh? πŸ™ˆπŸ™ˆ

Ok, dah.

1. Sapa atau Bagi Salam
Yup. Sebarkan bahagia dengan menyapa orang-orang yang kita temui setiap hari. Bagi salam ataupun tanya khabar. Percayalah, orang akan suka bila kita memulakan sapaan kepada mereka. Tapi, tolonglah bukan yang versi "Assalamualaikum, tak jawab doseee~" tu okeh! (versi menggatal punya)

2. Senyum Seindah Suria
Senyum. Semua pun tahu senyum itu boleh mengubat hati yang duka lara. Walaupun tidak banyak, tapi memang akan ada kesannya.
Smile to the world and the world will smile back to you.
InshaAllah. Mungkin kadang-kadang akan ada yang mengabaikan senyuman kita seperti angin lalu, tapi tak apa jangan biarkan ia mengganggu mood kita. Yakinlah bahawa ada pahala di situ dan bersangka baiklah pada mereka, mungkin mereka tengah sakit perut cirit-birit!

3. Panggil Seseorang Dengan Nama atau Panggilan yang Digemari
Tips ini lagi-lagilah berkesan kalau seorang guru buat pada murid. Murid ni, kalau cikgu ingat nama mereka. Mereka akan rasa berbunga-bunga tau. Bangga kembang-kempis lobang hidung gitu. Hehe

Jadi, teman-temanku sudahkah anda mengetahui nama jiran sebelah rumah anda tu? Sebab saya perasan zaman kita sekarang ni, orang dah tak pedulik sangat dekat jiran. Nama pun kadang-kadang tak tahu padahal duduk berjiran dah bertahun-tahun.

4. Peramah dan Mesra dengan Orang (be friendly)
Jangan sombong sangat kawan. Kita hidup bukan sorang-sorang kat atas dunia ni. Tapi, kalau anda seorang pemalu. It's okey. Senyum je dan jadilah pendengar yang baik kalau mereka borak dengan kita, dan respond laa mana yang patut.
Effort tu yang penting ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian. ;)

source
5. Jadi Diri Sendiri
Mungkin ni kadang-kadang agak sukar bagi sesetengah orang. Kita biasanya akan cuba sesuaikan diri untuk masuk dengan sesuatu keadaan. Semestinya, itu bukanlah perkara yang salah! Baguslah bila kita cuba untuk meraikan suasana setempat. Bak kata pepatah, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum.

Tapi, jangan lebih-lebih sampai kita jadi hilang identiti diri. Just be yourself! You're awesome the way you are. Lagi satu harus diingatkan jadi diri sendiri bukan bermaksud kita boleh berkelakuan ikut suka hati kita je. Mestilah ada hukum-hakam dan adab-adab yang kita harus jaga. Itu wajib!

6. Bermurah Hati
Kalau nampak orang yang memerlukan pertolongan, cubalah sedaya upaya kita untuk menolong mereka. Sebenarnya, bila kita tolong orang bukan mereka je yang gembira. Bahkan, kita pun akan turut gembira. Bukan setakat gembira je sebenarnya kita dapat, saham akhirat pun kita akan dapat jugak. Wah, berganda-ganda!
Tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima.
7. Bertimbang rasa
Part ni pun saya rasa, orang Malaysia kita ada masalah sikit. Mungkin sebab kita terlalu fokus dengan dunia menjadikan kita seorang yang mementingkan diri sendiri. Contoh paling senang nak tengok adalah dekat jalan raya. Berapa ramai je pemandu kereta yang bertimbang rasa kepada pejalan kaki untuk melintas jalan?

Walaupun si pejalan kaki dah menunggu di garisan zebra untuk melintas jalan, tetap juga kereta akan bergerak dengan lajunya. Tahu, semua sibuk kan? Nak kejar apa? Oh, kejar solat berjemaah ke? Alhamdulillah~ *senyum sinis sambil angkat kening sebelah*

8. Kelakar / Good Sense of Humour
Siapa tak suka orang yang kelakar dan pandai buat lawak kan? Even Rasulullah pun kadang-kadang berjenaka dengan para sahabat. Tapi, harus dijaga juga dalam berlawak jenaka. Haruslah berpada-pada dan tidak berlebih-lebihan.

Dalam gurauan juga ada adab yang harus dijaga. Jangan bergurau dengan sesuatu gurauan melainkan ia benar.  Jangan sampai berbohong ataupun menyakiti hati mana-mana pihak. Sama-sama kita jaga ye. ;)

Orait, itulah dia 8 Cara Berkesan Buat Orang Sukakan Kita 'Human relation'. Bolehlah dicuba dan amalkan untuk meningkatkan hubungan sesama manusia. Last but very sepecial one,
Jagalah hubungan kita dengan Allah, nescaya hubungan dengan manusia juga akan terjaga.

GA dan Contest

Lazada Birthday Blogger Contest

Sunday, March 12, 2017

Lazada Birthday Blogger Contest

Okey, aku nak mencuba nasib join Lazada Birthday Blogger Contest ni. Contest ini akan tamat pada 23 March (11.59pm) tau. Jadi, moh ler kita ramai-ramai memeriahkan contest ni. Jangan lepaskan peluang ni. Moga ada rezeki Fatihah untuk menang contest Lazada ni. Semua amiinkan. Amiiin~
Terima kasih korang. Ihiks! 😜

LAZADA bagi empat soalan suruh kita jawab. Tak banyak pun,  jadi meh sama-sama kita tengok apa yang akan aku jawab. Ehem.

1. Apa yang anda suka tentang Lazada Malaysia?

Aku suka LAZADA sebab dia macam poket Doraemon. Boleh kata macam semua benda ada terjual kat situ. Okey fine! Kat situ takde jual mesin masa. Tapi, kita masih boleh jumpa dari barang elektrik sampai ke barang make-up. Dari barang yang murah sampailah ke barang yang mahal yang aku hanya mampu tengok je. Haha. Manalah tak rambang mata kan? 

Lagi satu, mestilah sebab LAZADA suka bagi diskaun jugak. Siapa yang tak suka diskaun? Mestilah takde kan? Kalau ada, there must be something wrong somewhere dekat orang tu. Hmmm. 

2. Tiga Produk Kegemaran dari LAZADA

Lazada Birthday Blogger Contest

Comelkan rice cooker ni? Sebenarnya aku memang tengah mencari rice cooker dan yang ni memang termasuk dalam wishlist aku. It's so kawaiii!

Lazada Birthday Blogger Contest

Setiap kali, aku usya website LAZADA memang akan selalu tengok dekat ruangan backpack. Bila nak beli yang original ni? Asyik beli yang tiruan je. Hihi

Lazada Birthday Blogger Contest

Mesin buat yogurt. Aku memang sukalah benda-benda macamni. Rasa macam kita tengah buat eksperimen ataupun main masak-masak. Takde lagi dekat rumah ni. Sangat menarik hati untuk dibeli. Hehe

3. Apakah pendapat anda untuk Lazada Malaysia boleh diperbaiki/dipertingkatkan?

Sebenarnya aku pun tak tahu nak bagi pendapat apa untuk diperbaiki. Rasanya tak banyak sangat untuk diperbaiki. Macam yang kebanyakan orang dah cakap pasal COD tu lah. Lagi satu, kalau diskaun tambahkan banyak-banyak lagi, mesti lagi best. Haha boleh pulak macam tu? 😁😁

4. Apakah ucapan selamat hari lahir anda untuk Lazada Malaysia?

Happy birthday LAZADA. I'm looking forward to shopping with you again. Semoga terus success dan bagi diskaun banyak-banyak dekat customers. Okey, I repeat it again! Sorry. 😜😜

Last but not least, jom kita tengok senarai hadiah yang LAZADA tawarkan,

Less than 50 Participants (10 winners) 
1st Prize: 1 x RM300
2nd Prize: 3 x RM200 
3rd Prize: 6 x RM100 

More than 50 and less than 100 Participants (20 winners) 
1st Prize: 1 x RM500
2nd Prize: 7 x RM250 
3rd Prize: 12 x RM125 

More than 100 Participants (30 winners) 
1st Prize : 1 x RM800 
2nd Prize : 12 x RM300 
3rd Prize :17 x RM150 

#keepLearning

Baru Berkesempatan Tengok Kartun Moana and I was Like..

Friday, March 10, 2017

Baru Berkesempatan Tengok Kartun Moana and I was Like..
Abaikan makhluk hidung pink tu,~ >_<
Okey, aku memang agak ketinggalan zaman kot sebab baru tengok cerita kartun Disney Moana nih. Tapi, rasanya mesti ada lagi jugak yang belum tengok cerita ni kan? Haaaa, ngaku cepat! Kihkih

Sebelum tu, saja nak share dengan korang yang aku tengok cerita ni dekat laman web KissCartoon, manalaa tau ada yang nak tengok jugak ke kan? KissCartoon quality video dia agak terbaiklah bagi aku. Aku kalau nak tengok kartun online, aku cari kat sinilah. Tapi, takde subtitles laa. Kalau nak tengok anime pulak, aku tengok dekat KissAnime. Quality terbaik dan ada subtitle English. Aku syak dorang adik-beradik sebab ada Kiss kat depan tuh. Hihi

Sebenarnya macam biasalah, aku kalau tengok kartun disney taksahlah kalau aku tak menangis. Haha whyyy? Tengok cerita/drama manusia boleh pulak hati kental. Tapi bila mai tang kartun jadi hati tisu pulak. Uhuk!

Okey, Moana ni sebenarnya dari kecik dia memang sangat sukakan laut. Tambah-tambah lagi nenek dia pun suka bagi galakan dekat dia. Tapi, masalahnya adalah ayah dia yang merupakan ketua dekat pulau tu memang tak bagi main dekat laut sangat. Kalau nak tangkap ikan pun, sampai dekat area tertentu je. Takleh melepasi sempadan yang dah ditetapkan.

Bila Moana dah jadi gadis, dialaa pulak macam bakal jadi ketua kat situ. Tiba-tiba dekat kampung tu macam dilanda musibah gitu. Tanaman tak menjadi dan hasil tangkapan pun tak menjadi. Masa ni lah, Moana bersemangat balik bagi cadangan untuk pergi cari ikan melepasi sempadan tu. Of course, ayah dia naik berang dan Moana pun macam merajuk gitulaa.

Rupanya, ada sebab kenapa ayah dia sangat protective dan jaga sangat penduduk situ dari pergi melepasi sempadan tuh. Perghhh, kat sini serius sedih wehh! Haha boleh banjir kejap tau tak?

Tapi, nak dijadikan cerita ada sebab-sebab tertentu yang menyebabkan Moana terpaksa tinggalkan kampung tu dan mengembara naik perahu (eh, perahu ke tu?) mencari seorang lelaki bernama Mawi. Kalau tak silap akulaa, aku dengar macam dia sebut Mawi kalau salah maaflah ye. Mawi ni lah yang banyak bantu Moana tu.

And the adventure begin!
Moana sangat-sangatlah berani dan bersemangat waja. Eceh! Korang boleh bayangkan tak? Dia berani belayar seorang diri padahal dia tak pandai pun nak belayar atau control kapal tu. (kartun Fatihah, kartun tuu!) Okeyy, but still I was like wow and perghhh! Hihihi boleh faham tak perasaan aku macam mana tu? 😜😜

Serius, aku suka sangat cerita disney yang tak terlalu princess macamni. Mereka lasak dan sangat berdikari. Dengan aku-aku sekali naik semangat bila tengok cerita macamni. Thumbs up lah! πŸ‘πŸ‘

Haha, okeylah. Malas dah nak ulas panjang-panjang. Nanti jadik spoiler pulak bagi sesiapa yang tak tengok lagi. Pendek cerita, cerita Moana memang terbaik!

πŸ‘½πŸ‘½πŸ‘½

Sambil aku tulis entry ni, aku ada jugak belek-belek instagram. Lepastu, aku jumpa gambar ni. Serius, rasa macam kena cucuk dengan belati kejap. Taknak kena cucuk sorang-sorang, maka aku share gambar tu kat sini. Uhuhuhu~
Baru Berkesempatan Tengok Kartun Moana and I was Like..
Sumber
Okeyy, meh nangis berjemaah meh. 😭😭

Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com

Thursday, March 09, 2017

Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com

Giveaway Fridge Magnet Padang Besar bermula saat ini dari hari ini, 6 hingga 13 Mac 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.

Kisahnya di SINI.

Siapa nak ole-ole dari Padang Besar? Ada 30 fridge magnet berbentuk selipar pelbagai warna.  Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia Liana ya...

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 13 Mac 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Mac 2017.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

Geng Blogger

SUNSHINE BLOGGER AWARD : FLAVNESZ

Wednesday, March 08, 2017

SUNSHINE BLOGGER AWARD : FLAVNESZ

Alhamdulillah, I've been tag for sunshine blogger award by  FLAVNESZ. Thanks for tagging me! It's really beautiful award and I love it so much! hehe 
The Rules: 
  • Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog 
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you 
  • Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions 
  • List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog
1. Introduce yourself by stating 5 random facts about you.

  • I eat very slow (yes, veryyy slooow) ; but it doesn't mean that I eat a little. Kihkih
  • I'm not scared to leech πŸ’ͺ
  • I don't know how to swim 😭
  • Very bad with direction 😭😭
  • Mudah terhibur, mudah nangis, mudah marah, mudah sejuk. (Sensitive maybe?)

2. The first impression when you found my blog.

My first impression when I saw your blog is, woahhh it is so nice and simple! I read about the horror story when you're at the museum for theatre. (If I'm not mistaken) Haha, it really was a scary story and to be honest I don't expect to read horror story there. I also think that your English is very good. Hmmm, I'm a little bit jealous here.

3. If your life is a novel, what would the title be?

Hmmm, very tough question huh? I never think about this. But, when I try to think about this which is just now, the idea that came to me is "The Happiness of Being Me!" Bolehlaa kan? 😜

4. What makes you confident? 

When I am fully prepared and I am comfortable with my attire, especially my scarf. Tudung tak jadik okey je lagi, yang penting saya selesa. Padahal orang lain pandang dah macam apa serabainyaa LOL.

5. What is your fantasy dream?

I dream of a house that there is a garden full of flowers at the back of my house and I can lie down there watching stars and people outside cannot see me. Hehe

Actually, I used to have a dream where I entered to the cartoon world. Laughing and playing with all magical things. Naik gelongsor pelangi dan tidur atas awan. Haha (maybe it's because I'm watching too much anime)

6. What is your favourite thing about earth?

People? People that loves and nice to me and also to others. And nature!

7. How would you spend your "Me" time?

Online, reading books, duk berbungkuih dalam selimut. And of course, eat! 😝

8. Between the moon and the stars, which one would you pick and why..?

I love both! But, if I had to choose then I will pick stars. Because I looooove them so much. When I see stars, they're like bringing (betul ke bringing?) all my childhood memories. Psttt, my phone wallpaper now also stars background. Hihi

9. Who could inspire you the most? and Why?

As a muslim of course our beloved Prophet Muhammad Ψ΅Ω„Ω‰ Ψ§Ω„Ω„Ω‡ ΨΉΩ„ΩŠΩ‡ ΩˆΨ³Ω„Ω…. He is the best role model or qudwah hasanah that we need to follow. #sollualanNabiy

10. First thing you notice in a person?

Her/his smile. But, if they do not smile back to me I always think why sooo serious? Hmmm, but still I'll try to husnudhon (think positive) of them. It's okeyy, I will still got the pahala right? ;)
(sambil dalam hati cakap sabar Fatihahhhh!! Grrrr hihi)

11. A song that describes you. 

Seriously, I don't know what song that describes me. But, there is one song that I hope can describe me and also all the muslim women in all over the world. Muslimah from Ustaz Nazrey Johani,

Oh muslimah
Allah cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu

Oh muslimah
Berbahagialah kau telah dilahirkannya dengan mulia

Subhanallah
Tuhan telah berkati wanita yang cukup ilmu
Rendah hati

Sempat lagi share lirik tu. Separuh jer tuu, nak tahu lebih lanjut bukak YouTube. Hehe

Can I skip rules number three? Kira halal lah ye. Haha, gomen! 😣

#keepLearning

Saya Tak Ada Masa Nak Baca Quran!

Saturday, March 04, 2017

Saya Tak Ada Masa Nak Baca Quran!
Saya bukan taknak baca Quran, tapi tak sempat. Tak ada masa nak baca al-Quran.
Rasanya kebanyakan dari kita memang biasa sangat dengar ayat ni kan? Ataupun mungkin juga ayat di atas keluar dari mulut kita sendiri. Atau mungkin jugak paling tidakpun terdetik dekat hati kita.
Saya tak kata dekat orang lain, saya kata dekat diri sendiri sebenarnya.

Tapi pelik, kenapa dekat phone kita notification selalu je kosong. Semuanya terbaca. Malah, tak pernah miss. Kitalah juara online. Normally, blogger memang selalu online dan ada connection pantas kan? Uhuk uhuk.

Sebab sebenarnya masa itu harus dicari, bukan hanya ditunggu. Kalau keutamaan kita untuk baca Quran tu taktahu dah jatuh ke nombor berapa. Mestilah tanpa kita sedar, kita tak pernah punya masa untuk baca Quran pun. Kan?

Luangkan masa. Cari masa khusus untuk kita baca Quran. Contohnya, waktu di antara Maghrib dan Isyak. Buat syarat atau rules dekat diri sendiri, waktu tu kita wajib usahakan untuk baca Quran. No internet and no smartphone!

Buat target. Contohnya dalam masa sehari, aku mesti paling kurang baca satu muka! Bila kita buat target, kita akan rasa susah hati kalau tak tercapai kan. Bila dah ada target, barulah kita akan ada usaha untuk capainya. InshaAllah.

Dan kemudian, mungkin target tu kita boleh tambah dari sehari ke sehari. Ya, memang tak mudah. tapi juga tak mustahil. Setiap apa yang kita nak lakukan perlukan kesungguhan dan kesabaran. Mungkin kalau untuk sehari dua senang je untuk kita amalkan. Tapi, untuk lakukan sepanjang hidup kita memerlukan kesabaran yang sangat tinggi.

Kalau tak takdelaa kita di bulan Ramadhan senang je baca satu juzuk setiap hari. Tapi, bila habis je Ramadhan. Masuk Syawal, terus momentum kita untuk baca Quran berkurang. Malah, siap cuti seminggu lagi sebab sibuk sangat beraya ke rumah-rumah terbuka. πŸ‘€

Saya Tak Ada Masa Nak Baca Quran!

Dengan membaca Quran, hati kita akan menjadi tenang. Pernah tak kita rasa hati kita gelisah? Kadang-kadang disebabkan oleh sebab-sebab tertentu, kadang-kadang tanpa kita sendiri tahu puncanya. Lalu, cubalah ambil Quran dan baca. Pasti akan kita rasai ketenangannya.

Bukan setakat baca, hanya dengan mendengar pun kita dah boleh rasai ketenangan. Pernah tengok video dekat YouTube yang depa bagi non-muslim dengar bacaan al-Quran? Ada yang sampai menangis dan mostly memang cakap al-Quran yang mereka dengar tu memberikan ketenangan.
The miracle of al-Quran! :)

Kalau saya, suka sangat kalau mak saya tengah baca Quran mulalaa sibuk pergi menempel dekat dia. Kadang-kadang pegi baring atas riba. Yang ni biasa kejap je bertahan sebab lepastu kena marah sebab dia penat, kepala berat sangat. Haha

Lagi satu, kalau boleh setiap orang dari kita punya satu al-Quran sendiri. Lagi bagus kalau yang ada terjemahan. Pilihlah yang cantik-cantik yang boleh bagi semangat untuk kita bukak setiap hari. Kalau minat warna pink, carik yang warna pink. Minat hijau, carik yang hijau.

Saya punya warna pink walaupun saya peminat hijau. Dah pernah beli yang warna hijau, tapi adik saya ambik pulak. Sebagai kakak yang baik, saya terpaksalah mengalah lol. Yang pink ni dapat hadiah masa Explorace Kembara Al-Quran first year degree dulu. Hihi

Dekat smartphone, downloadlah apps al-Quran. Mana tahu, sambil-sambil naik bas atau LRT boleh bukak phone dan baca. Senang kan? Cuma nak bukak apps al-Quran berbanding bukak apps yang lain, yang tu tak senang.

Last but not least, Al-Quran masa kita kecik-kecik dulu selalu kita peluk bawak pergi belajar mengaji. Kan? Sekarang, bila dah pandai dan dewasa takkan sekadar kita letak di atas meja tak berusik. Bukankah al-Quran itu yang akan menjadi penolong kita di akhirat kelak?

Persoalan untuk kita sama-sama renungkan.

Lovely Blog

CPUV Nuffnang - Feb 17

Friday, March 03, 2017

CPUV Nuffnang - Feb 17

Alhamdulillah, muncul jugak CPUV Nuffnang dekat blog saya yang PV tak seberapa ni. Terima kasih Nuffnang! Kali ini campaign yang blog Bidadari Superb terima adalah Mamee Monster Biskidz.

Walaupun ramai yang cakap Nuffnang agak sendu sekarang. mungkin kena sabar sikit kot. Nanti inshaAllah muncullah Campaign kat blog ye. Hihi. Kalau ada rezeki tak ke mana kan. :)

Macam biasalaa, CPUV Nuffnang dah dapat. Sekarang nak kena usaha untuk tingkatkan Pageviews laa jawabnya. Chaiyokk, Fatihah!

Diari

FEBRUARY 2017 HIGHLIGHT STORIES

Wednesday, March 01, 2017

FEBRUARY 2017 HIGHLIGHT STORIES
Taken at Bukit Bendera, Penang
1st March already? Benarlah bahawa masa itu ibarat pedang, jika kamu tidak memotongnya. Maka, dialah yang akan memotongmu. Banyak jugak masa saya terbuang dengan perkara yang tak berfaedah bulan ini. Semoga kita sentiasa bermuhasabah dengan nikmat masa yang diberikan. Sama-sama kita cuba  gunakannya untuk kebaikan dan mendekatkan diri kepada Allah. #noteToSelf

Baiklah teman-teman, ayuh lihat apa yang sudah berlaku pada Februari yang lalu kepada diriku ini? Heh

What I Read?

Alhamdulillah, bulan ni capai target baca empat buah buku setiap bulan. In fact, rasa tak cukup buku pulak. Baru order tiga buah novel dan masih menunggu encik posmen datang hantar ke Mahallah. Hihi
Satu buku je yang saya review untuk bulan ni. Yang lain, entahlaa akan direview atau tidak. Kiki

What I Did?

First Presentation!
Alhamdulillah, presentation untuk subjek Principle of Teaching dah sudah. Tugasan Pertama di Semester Pertama berjaya dilakukan! Kihkih
Beriya je, padahal cumalah kena buat presentation je. Tapi, kita mestilah kena bangga dan bagi penghargaan sikit dekat apa yang kita dah capai, kan?

Kelas-kelas lain pun alhamdulillah so far so good! Saya rasa seronok dan motivated untuk belajar dan terus belajar ilmu baru. Kelas pun tak stressful dan agak santai (buat masa ni). Harap sampai grad laa macamni. Haha harapan~

Outing for the First Time
Ini bukanlah pencapaian pun. Saja nak letak dalam blog sebagai diari bahawanya saya telah keluar shopping buat kali pertamanya dari UIA nih. Haha
Tanggal 5 Februari 2017, tarikh keramat ni. LOL

But, sadly keluar dengan harapan boleh bertapa dekat dalam kedai buku. Tapi kat situ takde pun kedai buku. Lain kali, kalau nak keluar kena pegi KLCC kot baru puas hati. Haritu saya pegi dekat shopping mall area Taman Melati je. Lupa pulak nama shopping mall tu. Keluar haritu dengan kawan saya yang datang ziarah saya dekat UIA. Hehe thankyou Ulya!

Note All The Money Flow
Saya baru ada kesedaran untuk mencatat ke mana duit-duit saya terbang. Bermula 19 Februari sampailah sekarang. Biar sedar diri sikit berapa banyak duit yang saya dah guna dan kalau ada pembaziran dan perlukan penjimatan. Bolehlah nampak jelas sikit.

My Desktop Wallpaper

FEBRUARY 2017 HIGHLIGHT STORIES
Love what you do!
InshaAllah, quote that will always make me motivated in what I am doing. To be honest, taktahu nak update apa dah. So, I think I will end my February 2017 Highlight Stories here.
Bai bai guys. Keep calm and have faith in Allah.

Oh, hello March!

P E N G O M E N