Diari

31.12.2016

Saturday, December 31, 2016


31.12.2016
Today is the last day for 2016!
So, tomorrow will be a new year.

2017, please be nice to me.
Usia pun makin meningkat lagi setahun. Huhu
Moga semakin meningkatnya usia kita, semakin bertambahlah amalan kita.
Semakin kita mendekatkan diri kepada Allah.
InshaAllah.

Kat sini saya nak share satu reminder dari group Whatsapp family saya. Reminder for us.

.

TERLENA

Waktu berlalu begitu pantas menipu kita yang terlena.

Belum sempat berzikir di waktu pagi, hari sudah menjelang siang, Belum sempat bersedekah pagi, matahari sudah meninggi.

Niat pukul 9.00 pagi hendak solat Dhuha, tiba-tiba azan Zuhur sudah terdengar..

Teringin setiap pagi membaca 1 juzuk Al-Quran, menambah hafalan satu hari satu ayat, itu pun tidak dilakukan.

Rancangan untuk tidak akan melewatkan malam kecuali dengan tahajjud dan witir, walau pun hanya 3 rakaat, semua tinggal angan-angan.

Beginikah berterusannya nasib *hidup* menghabiskan umur? Berseronok dengan usia?

Lalu tiba-tiba menjelmalah *usia* di angka 30, sebentar kemudian 40, tidak lama terasa menjadi 50 dan kemudian orang mula memanggil kita dengan panggilan "Tok Wan, Atok...Nek" menandakan kita sudah tua.

Lalu sambil *menunggu Sakaratul Maut* tiba, diperlihatkan catatan amal yang kita pernah buat....

Astaghfirullah, *ternyata tidak seberapa* sedekah dan infak cuma sekadarnya, mengajarkan ilmu tidak pernah ada, silaturrahim tidak pernah buat.

Justeru, apakah roh ini tidak akan melolong, meraung, menjerit menahan kesakitan di saat berpisah daripada tubuh ketika *Sakaratul Maut*?

Tambahkan usiaku ya Allah, aku *memerlukan waktu* untuk beramal sebelum Kau akhiri ajalku.

Belum cukupkah kita *menyia-nyiakan* waktu selama 30, 40, 50 atau 60 tahun?

*Perlu berapa tahun* lagikah untuk mengulang pagi, siang, petang dan malam, perlu berapa minggu, bulan, dan tahun lagi agar kita BERSEDIA untuk mati?

Kita tidak pernah merasa kehilangan waktu dan kesempatan untuk menghasilkan pahala, maka 1000 tahun pun *tidak akan pernah cukup* bagi orang-orang yang terlena.

Ustaz Ahmad Nasir

.

Sama-sama kita buat yang terbaik untuk 2017.
Niat yang baik2 dan berusaha untuk jadi baik.
InshaAllah, we can do it! ;)

GA dan Contest

Giveaway Planner 2017 by @papernplanner

Friday, December 30, 2016

Blog Whatever Apa-apa Sahaja ni dah lama saya follow and masukkan dalam bloglist sebenarnya.

Saya suka baca sharing akak pasal motivasi dan jugak cerita jalan2 akak. Review2 akak pun boleh tahan banyak jugak sebab saya syak akak ni banyak jalan2 kan? Hehe :p

Tapikan satu je, saya rasa blog akak agak berat sikit. Maklumlah saya ni pengguna data yang slow macam siput orang kata. Kihkih

Okeyy, nak tag sape ye? Hmmm.

Jom join reramai meriahkan GA nii. 
Tarikh Tutup: 7.1.2017 (12.00 malam).
Pengumuman Pemenang: 8.1.2017 (8.00 malam).

CameronHighland

Finding Lavender at Cameron Highland.

Thursday, December 29, 2016

Pink roses. Awas! Berduri. ;)

18 dan 19 Disember haritu aku bersempatan pegi jenjalan Cameron Highland dengan family aku. Full support by kakak and abang ipar aku. Heheh.
I loikee jalan-jalan free of charge ni.

Aku memang suka dengan bunga lavender, terutamanya dia punya bau. Kalau aku beli pewangi, biasanya memang lavender lah pilihanku. Wangi sangat. Terapi yang baik, bikin tenang je bila hidu. Bunga-bunga lain pun aku suka jugak tapi lavender ni excited lebih sikit kalau jumpa.

Pegi Lavender Garden, okeylaa bunga dia puas hatilaa tengok. Tapi, disebabkan ada pagar dan dilarang masuk feel dia jadi kurenglaa sikit. Takleh nak feeling2 hindustan. Mampu sentuh hujung2 jari je. Huhu. 

Takpelaa, jom kita tengok gambar yang tak banyak pun rupanya aku ambik ni sama2. Hmmm.





Nicee kan? Tenang je tengok. Purplishious giteww. Hihi.
Yang famous kat sini ais krim dia kan? Tapi, kami tak beli pun. So, tak dapatlaa ambik gambar macam dalam facebook yang viral tu. Kiki 

Okeh. Sekadar itu dulu. Till we meet again inshaAllah.
Ila lliqa'. ;)

Geng Blogger

Segmen 12 Jam Bloglist #24 Mialiana.com

Wednesday, December 28, 2016


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 28 Disember 2016, iaitu tepat jam 2.30 petang sehingga hari esok, 11.30 malam 29 Disember 2016. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #24 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Diari

End of Disember.

Wednesday, December 28, 2016


28 Disember 2016.

Hmmm. Tinggal tiga hari jer lagi untuk say goodbye dekat 2016. So, how's your 2016?
I learn a lot of things in this year. I guess everyone same with me,right?
Saya bergelar student, graduan dan penganggur pada tahun ni. So,yeah. Satu pencapaian baru kan? Harhar.

Kalau tahun lepas2, apa yang banyak difikirkan dalam kepala ni adalah study, study and study. Tahun ni agak berbeza. Perkara yang perlu untuk difikirkan makin bertambah2 and more decision yang perlu diambil.

How I want to survive in this life?
Mana aku nak cari duit?
Nak keja apa oiii?
What I'm going to do next?
And so bla bla question mark.

Adeii. Macamni ya jadi dewasa. Hihi
But, life must go on.
Kata khalifah. Setiap yang kau kerjakan mesti niat kerana Allah. Untuk cari redha Allah.
Tak guna kalau kau kerja hebat sekalipun, tapi takde niat pun untuk cari redha Allah. Then, apa yang kau buat tu hanyalah sia-sia. Ibarat debu-debu pasir yang berterbangan.
Remember that, dear self!

Btw, saja nak share. Aku ada apply master untuk next intake. Dan, sekali lagi I need to make a desicion. Nak pegi dekat universiti mana and kos apa. Aku dapat dua tawaran yang  mana kedua-duanya ada pros and cons. Tulonggggg! I'm confused. Haha

Nak kena pikir duit jugak nih. Haha,  hadoii.
Garu kepala cek.

InshaAllah di mana ada usaha, di situ ada jalan.
Keep praying. Semoga Allah permudahkan urusan.
Apapun masalah yang dihadapi.
I can do this!
You can do this!
We all can do this!
InshaAllah. ;)

2016 teach me a lot.
I'm gonna miss 2016.
Nikmati tiga hari yang masih berbaki dengan positif dan  awesome!
Okeh?

Kekasihku..

Salam Maulidur Rasul: #solluAlaNabiy

Monday, December 12, 2016

12 Rabiul Awwal 1438H.

Sudahkah kita berselawat kepada Rasulullah yang kita cintai?
Banyakkan berselawat. Banyakkan berselawat.
Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la alihi wasohbihi wasallim.

Ya Rasulullah.
Sebaik-baik manusia di atas muka bumi.
Betapa beruntungnya kita dapat menjadi umat baginda.
Bersyukurlah.
Semoga syafaat baginda Rasulullah dapat kita terima di akhirat kelak.
Banyakkan berselawat. Banyakkan berselawat.
Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la alihi wasohbihi wasallim.

Ya Rasulullah.
Akhlakmu teramat sangat mulia.
Tidak kira dengan musuh mahupun sahabat.
Sehingga bila ditanya kepada Saidatina Aisyah tentang akhlakmu.
Jawapannya adalah akhlakmu adalah alQuran. Subhanallah.


sunnah kayu sugi
Sunnah bersiwak. ;)
Wahai sahabatku, kita kata kita mencintai Rasulullah.
Tapi, adakah kita mengikut baginda?
Atau hanya sayang dan cinta sekadar di bibir?
Cinta itu perlu dibuktikan.
Mana mungkin cintakan Rasulullah jika hidup kita dipenuhi dengan cinta dunia.

Rasulullah mengajar kita untuk bercakap dengan sopan dan penuh beradab
Rasulullah mengajar kita untuk bersikap jujur dan amanah.
Rasulullah mengajar kita untuk sentiasa berakhlak mulia.
Tapi kita??
Muhasabah dan renung-renungkanlah diri kita.
Semoga kita sentiasa mengikut cara hidup Rasulullah
Hidupkan sunnah dan perbanyakkan selawat.

Ya Rasulullah, kami merinduimu..
Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la alihi wasohbihi wasallim.


#keepLearning

Musafir Ilmu: Melaka.

Thursday, December 01, 2016

Larkin sentral
Station bas Larkin 
Alhamdulillah, I'm at Larkin Central now. Tengah menanti untuk naik bas ke Melaka. Bas dah sampai, tapi sebab bas pukul 10.30, pakcik bas tak bukak lagi pintu ni. Sekarang jam 10.17am. ;)

InshaAllah saya akan ke Baitul Qurra' selama dua minggu. Ikut daurah di sana, jadi saya pun tak pasti sama ada sempat atau tak untuk saya ber'blogging sepanjang dua minggu ni. Tapi don't worry, lepastu saya akan menjejaki anda kembali. Hihi
Doakan saya dibukakan hati untuk mudah menerima ilmu. Amiin.

Dekat Melaka Central nanti inshaAllah saya akan jumpa sahabat baru yang belum dikenali rupanya. Kihkih. Kami akan ke Baitul Qurra' sama2 naik bas jugak inshaAllah. ;)

backpack muslimah

I'm ready. Pakcik bas dah panggil untuk naik bas. Moga perjalanan kami diberkati dan selamat sejahtera hendaknya.

Fatihah, betulkan niat. Ikhlaskan menuntut ilmu kerana Allah. Always remember that and keep in mind! ;)