Kos Grafik & Multimedia Software di UTM ?

Wednesday, November 16, 2016

Assalamualaikum and hi!

Harini aku rasa terpanggil and rajin pulak untuk share pasal kos aku ni which is Sarjana Muda Sains Komputer (Perisian Grafik dan Multimedia)
Aku ni kira pelajar pertengahan je dalam kos ni. Tak terlalu power dan tak jugak terlalu ehem ehem. Haha taktau nak guna istilah apa. :P

source


Bukan Kos Edit-edit Gambar/ Buat Video


Yup, kos ini takkan ajar anda untuk pakai software Adobe Photoshop, Illustrator, mahupun After Effect. Kebanyakan classmates aku (termasuklah aku) tersalah paham dengan nama kos ni yang ada perkataan Grafik dan Multimedia tu. Kami ingat, kami akan diajar tentang benda2 yang editing dan software2 yang terlibat. Rupa-rupanya salah sangkaan kami tu. Sebab tu lah, budak kelas aku ni ramai yang kreatif2. Power sketching and melukis. Tapi, malangnya aku tak. Haha


Coding, Coding and Coding


Dalam kos ni, most of it is about coding. C++, JavaScript, PHP and so on. Kena buat software atau apps. Haa! Yang ni lah datangnya grafik dan multimedia tuh. Biasanya kalau projek, kenalaa buat games atau photo editor. Segala macam apps yang dibuat tu kan ada kaitan dengan grafiknya. Shading, lighting, animation. Yang tak tahan, animation atau model tuh hampa kena belajar sendirilaa kalau nak masukkan dalam game korang. Takpun kalau nak senang beli atau pakai jerlaa yang mana free kat internet tu. Hukhuk

People will Say: "Budak Grafik kan? Mesti Power Buat Poster/ Video"


Nak taknak, sebab nama kos kau ada Grafik and Multimedia, kau kena jugak belajar sendiri and improve soft-skill dalam editing and designing ni. Termasuklah jugak buat video. Sebab orang akan expect kau power dalam bab2 macamni walaupun sebenarnya kau tak pernah diajar pun dalam kelas. Kau jangan ingat nak cakap "Eh, saya tak diajar benda2 tu semua." Nanti orang cakap: "Alaaaa, mesti ada basic kan?" Takpun "Explorelaa sendiri. Tu kan kos kau. Takkan nak lecturer suap semua kot." Auchhh, it's hurt! Haha -_-

*****

Nanti nak cari kerja atau internship ataupun orang tanya, jenuhlaa kau nak kena explain nih. Haha. Kitorang biasanya terus je cakap kos ni macam software engineering, banyak main coding. So, kalau korang ni minat nak belajar buat animasi ataupun designing, Aku syorkan jangan ambik kos ni! 
Ya, kau akan dapat banyaklaa jugak pendedahan pasal designing and animation tu. Tapi, secara informal je. Kalau yang formal, it's all about coding. 

Aku share kat sini sebab kalau boleh aku taknaklah ada student yang tersilap kos. Minat lain, tapi terambik kos lain. Kalau kau minat coding, sangatlah dialu-alukan untuk ambik kos nih. Kalau tak, memang sakit jugaklah untuk kau survive dalam kos ni. 

But, don't worry! You can do it when you try your best. ;)

You Might Also Like

5 comments

  1. ooo..baru tahu ttg ni. ilmu baru ni

    ReplyDelete
  2. kalu belajar ttg kod n sy join kelas ni... keluar kelas kepala sy akan berputar2 hehehe...sy suka tp kalu part2 kod ni agk lemah laa...lemah nk igt tu ;-)

    ReplyDelete
  3. Pernah belajar sikit pasal koding ni. Memang pening sampai berpusing

    ReplyDelete
  4. nama hujung tu software, of course la byk coding. :) apepun good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Tulah pasai. Masa matrik tu taktau sgt pasal nih. Duk seronok tgk multimedia n grafik tu je. Hihi

      Delete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)

P E N G O M E N