Resepi Ais Krim | Main Masak2

Monday, February 15, 2016

Ais krim ni saya buat masa cuti sem haritu. Dan, saya berpuas hati dengan result dia. Muehehe. My mom pun cakap best! Alhamdulillah. ^_^

Resepi asal ais krim ni saya rujuk dari Cik Epal. Arigatou! Lepastu ada jugaklaa ubah sikit2 sebab saya buat sikit je, sebab masatu kan musim hujan. Hihi

AIS KRIM
3/4 tin susu cair
4 sudu besar susu pekat (ikut taste anda, yang ni pun saya dah rasa manis)
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil ovallete (pastikan halalan toyyiban)

Perisa: Serbuk koko & biskut Oreo

Resepi Ais Krim | Main Masak2

  1. Campurkan kesemua bahan kecuali perisa dan gaulkan dengan mixer sampailah likat. (saya buat hampir 30 minit)
  2. Asingkan mengikut perisa.
selepas dipusing selama 30 minit
selepas dimasukkan dengan biskut oreo yang dihancurkan dan serbuk koko
perisa Oreo

perisa koko
Lepastu, bolehlaa disimpan ke dalam peti. Dalam beberapa jam je. Haritu mencabar jugaklaa sebab peti ais rumah saya problem sikit. Yang tak tahannya, time problem tu laa jugak saya pun tetiba rajin nak membuat ais krim. Haha

alhasil~~
Oke, selamat mencuba sisturr~ :D
Ada yang puasa sunat Isnin hari ni? Kalau ada, selamat berbuka. Jangan terliuqq ye. Haha perasan. :P

You Might Also Like

12 comments

  1. Bestnyaaaa ais krim oreo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Tapi, manis sikitlaa yg saya buat haritu. hihi :P

      Delete
  2. pernah try buat aiskrim sendiri tapi tak guna telurlah....pastu malas punya pasal..tak buat...lama dah...hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Ye, normallah tuu. :P
      Biasa jgak tengok resepi yg tak pakai telur. Akak saya prnah buat.

      Delete
  3. alaaaa xbkak blog tady,kalau x jimat duet arini huhu,baru ja pas beli ais krim kt kedai (T_T)Pasni blh buat sndri hehe tq kongsi resepi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Takpe, kurang tenaga kerja sikit. Lepasni boleh try buat ye. ;)

      Delete
  4. sedapnyaaa tapi takde masa nak buat hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmmm. Terpaksa melaburlaa klau macamtu. Hihi :P

      Delete
  5. maca, sngggg je ni..kena try ni..suka aiskrim...huhu..

    ReplyDelete
  6. Wah2... sedap dan berkrim nampak aiskrim tu. Kebetulan wife suka aiskrim.. terima kasih untuk resepinya.

    ReplyDelete
  7. wow boleh cuba ni!

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)

P E N G O M E N