Kekasihku..

Jutawan Beriman

Thursday, October 29, 2015


Di kampung saya, terdapat seorang pemilik syarikat minyak.
Beliau sangat dihormati oleh penduduk kampung kami.
Adakah sebab dia kaya?

Tidak.

Tapi, kerana pekertinya yang mulia.
Beliau sering ke masjid.
Dan suka bersedekah kepada penduduk kampung.
Selalu juga menyantuni masyarakat.
Subhanallah. Hebat!

Cuba anda bayangkan, kalau di kampung anda adanya seorang kaya.
Tapi, malangnya dia sombong.
Tidak taatkan perintah Allah.
Apa yang anda akan rasa?
Pastinya anda kurang senang dengan si kaya tersebut bukan?

"Jagalah hubungan dengan Allah, nescaya hubungan dengan manusia juga akan terjaga."

Kenapa begitu?
Sebab untuk menjaga hubungan dengan Allah, by hook or by crook kita kena juga jaga hubungan dengan manusia. Kerana itu juga satu kewajipan kepada kita sebagai seorang muslim. :)

Kalaupun kita sudah melakukan ibadah khusus dengan sebaiknya, tapi kalau kita tidak menjaga akhlak dengan manusia. Itu bermakna, soleh itu bukan lagi milik kita.
Allahu..

Bagaimana mahu menjaga akhlak?
Ikutlah akhlak junjungan besar rasulullah S.A.W.


Dan sesungguhnya kamu(Muhammad) benar-benar berbudi pekerti yang agung.
(Al-Qalam:4)
Jadi, jom ikut sunnah rasulullah.
Beramallah dengan akhlak al-Quran.
Sama-sama kita berusaha menjadi jutawan beriman!
Ihiks. :D

Teringat kat sorang sahabat saya yang selalu berdoa:
"Ya Allah, jodohkanlah aku dengan jutawan beriman." Haha
Semoga diperkenankan sahabat!

Diari

Obses Dengan Blog?

Tuesday, October 27, 2015


Anda obses dan teruja dan rela tak tidur malam bila dah start edit blog?
Kalau jawapannya ya, jangan risau kerana anda tidak keseorangan.
HAHA. :P

Tapi,sayangnya obses dalam mengedit blog ni tidak ada pulak bila saya membuat sistem. Whyyyyy?
Kalau buat blog, sekali tak jadi boleh cuba lagi sampai lebih sepuluh kali pun ada saya rasa.
Berbeza dengan sistem, kalau dua tiga kali tak jadi terus rasa nak putus asa. Huhu. -..-

Sebenarnya situasi ni sama jugak bila kita baca buku yang kita minat dengan buku yang kita. Contohnya, bila kita baca novel laju je dan boleh habiskan dalam masa yang singkat tapi kalau buku pelajaran alamat berbulan-bulanlaa. Silap haribulan tak habis langsung. :P

Mengikut kajian saya yang cetek ilmu ni, semua tu terjadi kerana MINAT!
Yes, minat!
Kalau kita minat sesuatu, kita akan susah untuk berputus asa dan bosan.

Makanya, jomlaa kita sama-sama memujuk diri untuk meminati kerja yang kita sedang atau akan lakukan. :)
Jangan lupa juga, niat kerana Allah. In shaa Allah kita akan sentiasa bersemangat untuk melakukan apa jua perkara. Kerana kita tau, ada pahala di sebalik apa yang kita sedang lakukan. ;)

Ibadah merangkumi segenap pekerjaan dan urusan hidupnya setiap hari meskipun dia tidak duduk di masjid-masjid atau surau ketika membuat kerja-kerja itu. Semuanya dikira ibadah kepada Allah apabila mencukupi dua syarat:
  • Niat kerana Allah
  • Mengikut syariat 


Untuk hari ni, saya berjaya letak Popular Post style macam Lyssa Faizureen!
Yeah, thankyou! Really appreaciate.
#muahciked

Books

IMAGINATION.

Monday, October 26, 2015

Bila sudah kekeringan idea untuk menulis.
Itu mungkin bermakna kerana kamu kurang membaca.
Haha. :P

All you need is a little imagination.
But.
A little imagination needs a lot of reading and experiences.

So.
Read more!
Explore more!
Yeahh!
^_^

Diari

Jerebu Dan Muhasabah

Thursday, October 22, 2015

       
          Saya: "Teruk jugok jerebu hari nih."
         Abah: "Jerebu teruk2 ni petando nok kiamat doh."

Begitulah perbualan kami di dalam kereta pagi tadi.

Saya terdiam. Diam dan berfikir. 
Betapa kita kadang-kadang terleka. Membuat dosa seolah-olah tiada noktah.

Astaghfirullah.
Ampuni hambaMu ini ya Allah.

Ketika inilah, erti nikmat itu disedari.
Nikmat yang jarang sekali kita syukuri.
Nikmat udara yang segar.
Diberi percuma oleh Allah yang rahman.
Maha Pemurah kepada semua hambaNya.
Tidak mengira hamba yang beriman ataupun tidak.



Namun, malangnya.
Masih ada manusia yang bongkak.
Sudahlah tidak tau bersyukur, hebat pulak mengeji bila ditimpa musibah.

Cukuplah.
Ujian ini untuk menguatkan kita.
Berhentilah mengeluh.



Ayuh, bertaubatlah!
Dekatkan diri dengan Allah.
Tidak kira masa dan waktu.
Ketika ditimpa musibah mahupun dilimpahi nikmat.
Jangan menunggu sehingga mentari terbit dari barat. 
Kerana tika itu, pintu taubat sudahpun tertutup.

Nota: Jaga iman, jaga kesihatan. :)

life

The Power of Ummi

Wednesday, October 21, 2015

Assalamualaikum and haii~

Terjumpa gambar kat bawah ni dan automatically it makes me smile. :)

sumber

Sangatlah betul. Kan?

Saya selalu kott kena macam ni. Dahla saya ni jenis suka letak barang merata. Bila tak jumpa, terus cari ma saya. Kalau tanya abah biasanya, dia buat tak layan jer. Haha.

Biasanya kalau nak bakinglaa.

              "Ma, tudung periuk yang ni kat mana?"
              "Blender kat mana eh ma?"
              "Baking powder takde pun dalam bekas ni. Kat mana eh?"

Kalau dah banyak kali, sempat jugaklaa kena potpet sikit2. Hihi. :P
Tapi, tetap akan dicarikan. Sebabtu kalau saya baking biasanya ma saya akan teman jugak kat dapur. Maybe dia dah prepare kot yang anak dia ni akan tanya soalan2 klise tuu.
Terharu je rasa.. :')

Konklusinya, ma memang power ah!
Osem sangat! 
Thumbs up! (Y)

Psst! Anda bagaimana pulak? Selalu jadi tukang carik atau tukang bertanya? ;)

GA dan Contest

Segmen Blogwalking by Mirza Syazwina

Tuesday, October 20, 2015

Assalamualaikum dan haiii.

klik gambar untuk join.

Jom join segmen ni. Sambil2 menambah kenalan dan up traffic belog. :D
Apa yang menariknya lagi, ada hadiah misteri untuk peserta yang bertuah. Hehe. 
Doakan saya bertuah! ;)

Tarikh Tutup : 25 OKTOBER 2015 JAM 12 MALAM



Diari

Kembara Tarbawi @Singapore || Trobek

Monday, October 19, 2015

Assalamualaikum dan hai~

Aku berkesempatan ke Singapore tahun lepas semasa dalam semester pendek. Bersama-sama dengan rakan sekelas masa tu antaranya adalah Ulya dan juga Lisha. Tujuan ke sana sebenarnya sebab ada conference. Sama jugak macam masa aku ke Sabah, juga sebab ada conference di sana. Jadi, bukanlah pergi untuk ambik angin atau jalanjalan. Konklusinya, aku kena cari peluang untuk ke sana sekali lagi. In shaa Allah. :)


Kami lalu je kot singa tu. Aku tak turun pun. Adala dua tiga orang bebudak laki berlari gi selfie depan singa tu. Haha.

Conference kali ni pasal mobile games gitulaa. Aku ke sana sebenarnya dalam bulan puasa. Pergi pagi dan balik petang. Berbuka pun kat Johor je. HAHA. :P

Disebabkan conference tu majoritinya non-muslim, kat sana turut disediakan jamuan ringan. Macam Hi-Tea gitulaa. Uhuk Uhuk.

Dan.

Bila masuknya waktu Zohor. Kami pusing hotel sambil cari surau. Sadly, takde surau pun kat sana. Bila kami tanya kat kaunter, dorang kata kena pegi masjid yang terdekat. Masjid yang terdekat pulak, takdelaa dekat sangat. Adalaa dalam sepuluh ke lima belas minit perjalanan jugak kalau tak silap.

Setelah sampai di masjid, (nak sampai ni jenuh jugak betanya kat orang2 tepi jalan :P) kami pun terkejut tengok masjid penuh sangat. Dan, barulaa kami teringat hari tu hari Jumaat. Malunya lahai bila kami bertiga je perempuan kat situ.

Kami pun keluar balik dan pergi tunggu kat luar kawasan masjid. Sambil menunggu, sambil ber'photoshoot'. Sebab kat situ, banyak sangat burung merpati dua sejoli. Eh. Hehe. :P

Merpati kat sini agak jinak. Tapi, awas dengan tuutttt nya. :P
Siap je muslimin solat jumaat, kami pun nak pegi naik masjid tu.

Cuba teka kami dapat apa?

Kami dapat bubur lambuk.
Yeay!

Serius banyak kami dapat. Dah tak payah beli nasik dah untuk berbuka hari tu. 
Terima kasih Singaporians~
Kenyang kami. :)

ihsan Gugel.
Dalam masjid ni jugak ada makam. Mula-mula pelik jugak kami bila tengok ramai jer orang kat situ. Bila saya tanya Uncle Gugel, katanya makam Habib Noh.

Juga ihsan gugel
Kami naik ikut tangga ni laa. Masa tu memang main redah je. Taktau belah mana muslimin, belah mana muslimat. Orang pun pandang pelik je kat kami. Yerlaa, tetiba je ada muslimat tiga orang kat situ. Nasib baik jumpa jugak bahagian muslimat. Padahal ada je dua tiga orang muslimat yang lain. Hihi.

Usai solat. Kami pun terus pulang ke hotel. Dengar conference sambil mengantuk.
Sampai ada mat salleh tanya aku, rasanya dia tu penganjur jugak kot?

          "Are you ok?"

Terkejut aku. Dahlaa baru nak tersengguk.
Terus aku cakap.

         "Eh, okok! Hehe"

Haha. Jahat pulak rasa. Terus buat2 fokus lepastu.

Baliknya. Alhamdulillah, selamat semuanya.
Berhenti beli makanan berbuka kat bazar Ramadhan Malaysia. HAHA.

Kami bertiga memang dah tak beli makanan laa.
Pasaipa?
Pasai dah ada bubur lambuk.

Lala~

Ok.
The End.
:)

Muslimah

You Are Beautiful. ;)

Thursday, October 15, 2015

Assalamualaikum and hai~ ;)

You are beautiful!
Yes, YOU!
Just don't forget to smile.
;)

You don't have to wear make-up to look beautiful.
Just be confident with yourself.
Everyone has their own beauty.
Trust me.
You're beautiful..

But, remember!
The most important thing is,
we always follow Allah orders.

Beauty is not in the face; beauty is a light in the heart.

Allah itu cantik dan sukakan kecantikan.

30 Zulhijjah 1436 || Akhir Tahun Hijrah

Tuesday, October 13, 2015

Assalamualaikum.


Hari ni sudahpun 30 Zulhijjah. 
Hari terakhir untuk tahun 1436 Hijrah.

Sebak. 

Masa berlalu pantas.
Tanpa langsung menunggu sesiapa.
Masa itu ibarat pedang. Jika kamu tidak memotongnya, nescaya ia akan memotongmu.
Allahu.
Engkau berkatilah masaku.
Semoga setiap detik waktu yang aku lalui menjadi asbab untukku ke syurgaMu. :')

.

Petang ni, jom kita sama-sama baca doa. :)

Doa Akhir Tahun dan Doa Awal Tahun


Terus Kuat

Thursday, October 08, 2015

Assalamualaikum everyone.


Ya Allah, make me strong in your way.
 Amiin.

Hanya kepadaMu, aku meminta kekuatan. :')

Terus kuat Fatihah!
Keep smiling. :)

CGSkill JobCamp :)

Saturday, October 03, 2015

Assalamualaikum dan hai.
 
Sekarang, saya tengah mengikuti bengkel Unity 3D. Jadi, memang tak sempat untuk update belog. Dan tak sempat jugak nakgi jenguk-jenguk sahabat blogger. Hihi. Maap. :3
 
Bengkel ni bermula dari 28hb hingga 5hb Oktober nii. Maksudnya, dah enam hari laa saya kat sini. Dekat Petaling Jaya. Jerebu agak teruk kat sini. Batukbatuk juga saya dibuatnya.. :)
Sekarang ni, kami dah kena start buat game. Harhar. -..-
Kami duduk di tingkat tujuh belas. Tingkat atas sekali..

:)

Hari ni masih ada kelas ye walaupun hari Sabtu. Lapan hari straight. Nasib baik kelas terbaikk dan best! So, takdelaa terseksa sangat. Wahaha. :P

Hey, oklah. Mahu sambung buat kerja. Ni pun curi tulang kejap. Haha. Asyik mengadap game je. Fening saya. @_@

To me,
Ganbatte!
:D

P E N G O M E N