Mission Possible.

Friday, August 21, 2015


Assalamualaikum.

Salam Jumaat.
Salam sayyidul ayyam.
Alhamdulillah, bertemu lagi dengan hari yang mulia ini. 

Ayuh, perbanyakkan selawat ke atas junjungan besar. Nabi Muhammad s.a.w.

Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la alihi wasohbihi wasallam.


Yesss!

Mission possible.
Misi yang tidak mustahil.
Semuaaa orang boleh buat. In shaa Allah.

So, jom kita sama2 marathon buat amal pada hari Jumaat ni. Okeh?
Sama-sama dapat pahala.
Sama-sama ke syurga Allah.

In shaa Allah. :')

# First time update blog pakai phone. Mencabarnya. Haha.

Diari

Kembara Tarbawi @Pulau Langkawi Part 2

Wednesday, August 19, 2015

Kembara Tarbawi @Pulau Langkawi Part 1

Assalamualaikum dan hi semua.
Alhamdulillah, bertemu lagi di sini. Masih diberi ruang dan waktu untuk menulis dan berbelog. :)
In shaa Allah, kali ini aku akan menulis sambungan trip ku ke Pulau Langkawi. Haritu kan baru separuh jalan ceritanya. Bagi yang belum baca Part 1, jemput-jemputlaa klik link kat atas ye.
Oke, hari tu aku stop pada hari ketiga kan. Dan, aku cakap kami dah berjaya buat aktiviti parasailing dan jetski. Alhamdulillah best sangat. Dapat pengalaman terbang dan merempit kat laut. Serious, osem experience! :D
Parasailing = RM 60
Jetski = RM60

Mostly memang harga taraa ni. Adalaa satu yang kami jumpa jetski harga RM50 masa kami survey hari first tu. Paling murah. Tapi, dah kurang rajin nak cari balik brader tuu. :P
Nak drive jetski tu senang je. In shaa Allah, semua orang boleh drive. Saya yang hanya pandai drive basikal ni pun boleh. Hehe. Sebelum gerak, make sure baca doa naik kenderaan dulu deh.
Ni gambar pelancong lain. hehe. Kami curik2 captured. :P
Dekat Part 1 aku ada ceritakan kisah wanita Oman tu kan? Haaa. Kali ni situasi yang lebih kurang sama jadik lagi. Tapi, dengan orang tempatan pulak.
       Brother : Kak Long! (refer to Zuria and me)
       (Kami pandang dan sengih aje.)

      Brother : Pandai cakap Arab tak?
      (Sengih lagi sambil geleng-geleng kepala.)

     Brother : Tengok dia ni. (sambil tunjuk kawan dia) Dah power cakap Arab! Sekolah sampai darjah enam je tau..

Adeh! -..-
Kena sekali lagi. Gelak je kami dengar dia cakap macam tu. Haha.
Memang kami tabik springgg pun kat pekerja-pekerja kat Langkawi ni. Banyak betul bahasa dorang pandai. Terbaikk! :)
Petang pulak, kami rehat2 kat bilik saja, sebab Zuria agak pening lepas buat aktiviti parasailing tu. Malam pulak kami round2 kawasan Pantai Cenang tu cari makan. 

Fourth Day (13 Ogos 2015)
Hari ni pun best jugak! Kami pegi buat aktiviti SkyTrex! Kami ambik yang pukul 10.30 pagi start.Yeuhuuu!


Eagle Thrill - RM55
Island Extreme - RM65
Masa ber'SkyTrex' tu kami tak bawak kamera atau phone. Sekali instructor yang jaga kami tanya :
    
         " Tak bawak phone ka? Kalau dak boleh ambik gambo.."
Maka, berlakulah sesi penyesalan dari kami. Haha. Tapi, nasib baik jugak ada foreigner from China yang berbaik hati untuk bagi instructor tu ambik gambar kami sekali pakai phone dia. Dorang ni pasangan suami isteri, I guess. Thank you very much!

Lepas siap SkyTrex, kami dah bertukar-tukar emel dengan pelancong tu dan bila nak ke destinasi seterusnya dorang pulak panggil kami. Dorang cakap dorang nak tumpang kami untuk ke next destination. And of course we were glad to help! :D
Next destination kami adalah air terjun Temurun. Tak jauh dari tempat SkyTrex tu. Kalau ikut perancangan awal, nakgi air terjun Telaga Tujuh, tapi atas sebab-sebab tertentu dan suggestion dari instructor tadi. Kami pergi ke air terjun Temurun!! Yeayyyy!

Air Terjun Temurun
view dari tempat aku celup2 kaki.
Lepastu, aku pegi naik atas sikit. Laluan dia dah bertangga. So, takdelaa susah sangat. Cuma, kena hati-hati jugakla sebab tangga dia macam tinggi rendah kecik besor gitu.

view kat atas
Kat atas ni, aku tengok ramai foreigner laa yang mandi manda. So, kena jaga pandangan sikit naa. Tapi subhanallah! Serius cantek! Air pun biru kat atas nii. Rasa je nak pegi terjun! Hehe :P

Lepas turun dari puncak ni, kami pun siap-siap nak pulang. Ouh, foreigners dari China tu mintak tumpangkan dorang lagi. Aku dah lupa tempat yang dorang turun tu, yang pasti tempat jual craft gitulaa. Sempat jugak stop kat beberapa tempat untuk photoshoot. Kami apa lagi, join sekali jerlaa. :)

first stop
second stop
Cantek sangat tempat nii. Aku tak sure laa tempat ni dipanggil apa. Thumbs up!!
Lepas kami drop dorang, kami pun terus ke Oriental Village. Nak tau tak, walaupun dah hampir setengah hari kami jalan-jalan dengan foreigners tuu. Tapi, kami lupa pulak nak tanya nama dorang and perkenalkan diri sendiri. Haha. Kelakar pulak rasa.


suasana kat dalam Oriental Village
Beli tiket untuk naik skycab nasib baik tak ramai sangat orang. Pegi jer dekat kaunter, terus dapat tiket.

Warganegara = RM20
Bukan Warganegara = RM35

kat dalam skycab
sampai ke puncakk!
Alhamdulillah.. Sampai jugak kat atas nii. :)
Lepastu, turun balik bilik. Carik makan. Hari ni carik makan jauh sikit, kat pekan Kuah.
Last Day (14 Ogos 2015)

Shopping time!! Again.. Hehe. Round 2. :P
Bila dah shopping, jaranglaa nak ada pictures. Sibuk sangatlaa kengkunun. Lepastu, terus hantar kereta kat airport dalam pukul enam. Then, stay kat surau sebab flight tiket kami pukul 10.45 malam. Sempat jugaklaa delay, tapi nasib baik tak lama dalam pukul 11.15 macam tu laa.
Alhamdulillah.
Great trip.
Great experience.
;)

Diari

Kembara Tarbawi @Pulau Langkawi Part 1

Tuesday, August 18, 2015

Assalamualaikum semua.
Lama sudah tak menjenguk belog sendiri apatah lagi belog sahabat2. Hehe. Maafkan.

*buat muka cumil*

Nah, belanja satu gambar! ;)

Pantai Cenang
Subhanallah..
Alhamdulillah..

Suka sangat tengok keindahan alam. Sambil memuji kebesaran Allah. 
Keluarlah dan tengoklah keindahan alam, pastikan kau jumpa kebesaran Allah. Serious!

Sebelum aku cerita aktiviti aku kat sana, maybe aku boleh bercerita tentang budget jugak kott. Haha. Taktau ni topik menarik atau serammm. Haha. Oh, btw untuk trip kali ni aku pergi berdua je dengan sahabat aku Zuria. :3

Kami pergi boleh tahan lama jugaklaa. Dari 9hb(malam) until 14hb August(malam) jugak. Kalau ada orang tanya pi berapa hari dan kami cakap tarikh tuu, boleh kata semua akan cakap benda sama.

         "Lamanyaaaaa.." haha.

First thing first, benda paling penting kalau cerita pasal bajet. Tiket pergi balik, penginapan dan transport kat sana.

Flight Ticket = RM 132
Accomodation = RM137.50/person (5 nights)
Car Rental (Viva Auto) = RM300

Untuk flight ticket tu, kami tempah masa tengah murah jugaklaa. Tapi takdelaa semurah RM 10. Haha. Masih tak puas hati sebab hari tu akak aku pegi Langkawi tiket sepuluh hengget je. -..-

Pegi kami tak ambik baggage, balik baru ambik 15kg. Shopping laa katakan. :P

So, korang kena rajenrajen survey untuk dapat tiket yang lagi menguntungkan poket ye sahabat sekalian. 

Okeh, untuk penginapan pulak. Kami menginap di T-Star Cottage. Bilik kat sini ada tiga jenis iaitu modern, spa and village. Kami ambik village room hari tu. Bagi aku sangat terbaiklaa kat sini berpatutan dengan harga laa kan. 


Aku suka sangat dengan toilet kat sini. Unik and menariklaa bagi aku. Silakan ngusya2 gambar dia ye. WiFi kat sini pun laju jer. Siap boleh mendownload lagi.. Muehehe

*tapi kalau musim cuti2 sekolah gitu aku tak sure laa pulak

Kat beranda luar tu pulak ada dua bijik kerusi kalau korang nak bersantai2 kat situ. Tapi, kitorang memang tak pakailaa. Segan pulak nak baring kat luar. Lelaki okaylaa. Hehe. 

Next adalah kereta sewa. Kami sewa kereta dekat MRP Langkawi. Harga kereta ni kalau korang share lagi ramai lagilaa untung. Kondisi kereta ok, alhamdulillah lancar je perjalanan. Minyak sepanjang kat sana kami isi dalam RM50 je. Dan, untuk harga kereta ni kalau waktu peak ramai orang, harga dia akan berbeza. So, kalau korang pergi time waktu cuti sekolah ke memang kena sedia duit lebih sikit. 

Sudah dengan cerita bajet, jom kita tengok apa aktiviti yang kami buat kat sana. Yossshhh!

Hari first (10 Ogos 2015)

Lepas kami carik sarapan, kami pi jalan2 Pantai Cenang. Memang dah dekat sangat dengan penginapan kami. Sambil2 survey untuk parasailing dan jetski, ber'photoshoot' laa kami. :D

Macam ada unsur yang tidak senonoh, tapi sebab lawa ambik jugak gambo
Petang pulak, pegi shopping first round kat Idaman Suri dan Haji Ismail Group. Shopping lepastu balik bilik, malam kami lepak kat bilik je.

Second Day (11 Ogos 2015)

Hari ni cerita sedih sikit, sepatutnya kami pegi Island Hoping pagi ni. Tapi, atas sebab2 tertentu. HAHA. Kami tak pegi. Dan duit tak boleh refund. Sobsob. Kechengkecheng melayang RM35 sorang.

Jadi, bagi mengubat hati yang lara ni. Kami pun pergi kolam air panas Ayer Hangat dekat2 dengan Tanjung Rhu. Tiket RM3 je, takdelaa nak kena keluar duit banyak lagi. Adeh!

Kat sini sebenarnya korang boleh mandi Jazcuzzi. tapi harga dia dalam seratus lebihlaa. Kami tengok terus larilaa. Tak berani nak pandang lamalama. Haha.

cantek kan? lagi tempat untuk berphotoshoot. :3
Kat sini jumpa pelancong dari Oman dan sempatlaa bertegur sapa.

        Dia : Assalamualaikum..
        Kami : Waalaikumussalam w.b.k.
       Dia : Can u speak Arabic.
       Aku: Nope. But, i've learned Arabic. (krikkrik sangat rasa ditanya gituu. haha)

Petangnya, kami ke Tanjung Rhu kononnya untuk buat parasailing, jetski and bananaboat activities but due to bad wheather kami tak dapat buat. So, kami buat keputusan untuk refund je duit and cari yang dekat2 Pantai Cenang je. 
Tanjung Rhu dengan cottage kami dalam setengah jam perjalanan jugaklaa. Sebab aktiviti tu cancel, kami terus gerak ke Dataran Lang. Aktiviti macam biasa, photoshoot lepastu pegi pulak Taman Lagenda.

gambar wajib di Langkawi.
Untuk Taman Lagenda, bila kami masuk keadaan kat dalam tu agak menyedihkan. Nampak macam tempat terabai. Ada je dua tiga orang pelancong luar yang masuk, taktaulaa dorang pikir apa. Kalau pegi sorang memang seramlaa nak berjalan kat dalam tuu. Huhu.

kat luar Taman Lagenda.
Third Day (12 Ogos 2015)

Alhamdulillah, hari ketiga barulaa kami berpeluang untuk mencuba aktiviti parasailing dan jetski.. hehe. New experience for us. Gambar parasailing ada kat kamera Zuria dan untuk jetski memang kami tak ambik gambar pun. Sobsob.

So, untuk gambar dan aktiviti seterusnya tunggu entry lepasni ye.. In shaa Allah banyak lagi aktiviti dan kisah2 menarik yang aku bakal ceritakan. 

Peace. :)

Kembara Tarbawi @Pulau Langkawi Part 2

The BIDADARI

Sunday, August 16, 2015


Antara perkara tersusah untuk saya adalah memperkenalkan diri. Atau juga dikenali sebagai taaruf. Tapi, in shaa Allah akan diusahakan. Hihi
Tak kenal, maka taaruf.
Nama diberi Nur Fatihah, tapi lebih dikenali sebagai Ana Fatihah di alam maya. ;)
Boleh panggil apa je, asal membawa maksud yang baik. Ramai jugak yang panggil ana, tapi saya tak kesah pun. Oke je!

Suka warna hijau dan putih. Obvious rasanya bila tengok blog ni. Pink sebagai penambah seri je. Tapi, takdelaa sampai semua benda nak warna hijau. Barang-barang saya macam-macam warna ada, cuma hijau tu lebih sikitlaa.

Blog about everything. In shaa Allah, yang baik2 sahaja. Agar menjadi saham di akhirat sana. Kalau merapu sikit tu, harap maaf ye.

Last but not least, salam perkenalan buat semua. Happy reading and blogging~

Lots of love,
Ana Fatihah

20 Safar 1437.


P E N G O M E N