Sindrom Tahun Akhir!

Sunday, November 08, 2015


Pop!

Aku tengok ada notification masuk.

Macam biasa, tanpa buang masa terus aku klik gambar bumi yang dah keluar nombor merah tu. Heh.

*Minah invited you to her event Jemputan Walimah With Seman.*

           "Alhamdulillah. Tak sangka betul Si Minah ni dengan Si Seman rupanya. :)"

Sahabat-sahabat satu kampus dengan aku ramai juga yang berkahwin sesama sendiri. Eh? Emmm. Maksudnya, dengan sahabat dari kampus yang sama juga. Adeh, pahamkan? -.-
Tapi, satu kepelikan adalah mereka takde nak dating atau makan sama-sama macam kebanyakan couple yang lain which is good! Very good!
Sebabtu, bila kami dapat undangan dari mereka. Ternganga jugaklaa kejap. Haha.

When there is invitation, then the syndrome will come out! Jengjeng.

*Group whatsapp Geng Tahun Akhir*
        A: Dah tengok invitation kak Minah tu?
        B: Dah2! Tak sangka dorang dua orang tu rupanya..
        C: Aku dah agak dah sebenarnya. Haha
        A: Eh, kita bila lagi? Bila nak isi borang? *blushing*
        -krikkrikkrikkrik-

Borang yang dimaksudkan adalah borang baitul muslim. Borang yang kita boleh isi bila dah rasa diri bersedia untuk mendirikan rumah tangga. In shaa Allah dengan cara ini lebih terjaga dari ikhtilat ataupun pergaulan bebas.
Untuk mengisi borang ni perlu serius ok! Bukannya sebab nak minta couple sesaja. Dan, proses-proses yang perlu dilalui bukan sekadar melibatkan pasangan itu sendiri malah melibatkan juga orang tengah dan keluarga kedua-dua belah pihak.

One word for this.
Terjaga.

Korang boleh search kot macam mana procedure dia kalau nak tahu lebih lagi pasal borang baitul muslim ni. Homework untuk semua. Hihi. ;)


Lagi satu benda yang geng tahun empat akan kecoh adalah bila jumpa ada kursus perkahwinan kat kampus. Semua orang nak share.

           "Jom pegi kursus berjemaah."
           "Buat reunion kat sini, jom!"

Haha. Macam-macamlaa. Laju je kalau bab-bab kawen ni.

Tapi, bila datangnya topik Projek Sarjana Muda..

          "Oh no! Pikir pun dah sakit perut. Jangan sebut boleh tak weh."

Haha. See the difference. Adeh. Bertabahlah semua geng tahun akhir!
Semoga kejayaan milik kita!
Dan.
.
.
.
Bertemu jodoh yang baik!
Amiin. :3
           

            


You Might Also Like

23 comments

  1. In sya Allah..niat baik kerana Allah..Allah akan bantu..
    Terus fokus menuntut ilmu ye ana..

    ReplyDelete
  2. Salam, faham sangat sindrom ni, bertabahlah :)

    ReplyDelete
  3. HEHE,dekat mesir ni femes sgt dgn ubm tu

    ReplyDelete
  4. Hehe..sabar yae..

    ReplyDelete
  5. anggap laa semua tu... dugaannnn ;-)

    ReplyDelete
  6. @PeRdU cINta
    Haha. In shaa Allah kak.
    *keep praying*

    ReplyDelete
  7. @The Kehalusan Kelembutan
    Wa'salam. Kann? Haha. Sabor jerlaa. :D

    ReplyDelete
  8. @amira faqihah
    Geng Mesir ramai yang kawen awal. Ehemehem. :P

    ReplyDelete
  9. moga Allah permudahkan urusan kalian :)

    ReplyDelete
  10. hi sis ☺
    I'm newbie and please support me
    smartiesmoo.blogspot.kr

    ReplyDelete
  11. @Athirah Diyana
    Hehe. Amiin. In shaa Allah. :)

    ReplyDelete
  12. tenang aje.. ada jodoh in sya allah.. final year dh eh?? gud luck utk PSM..:)

    ReplyDelete
  13. @seraa rose
    Haha. In shaa Allah tenang2 je sis. Tapi, biasalaa topik hangat! :P
    Btw, terima kasih atas doanya. :)

    ReplyDelete
  14. semoga diberikan kemudahan yaa :)

    ReplyDelete
  15. biasalah tuu kalau dah sem akhir benda tu topik hangat :)

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah.. niat yang baik insyaAllah akan dipermudahkan oleh Allah swt.. ;)

    ReplyDelete
  17. insyallah, Allah akan bantu jika niat yg baik..
    amin...

    ReplyDelete
  18. @Wardah Aneesa
    Kann. Asal topik ni je, excited semua. :P

    ReplyDelete
  19. @Mizz Aiza
    Betul tu. In shaa Allah kak. ;)

    ReplyDelete
  20. @Zie Azi
    Amiin. In shaa Allah. ;)

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)

P E N G O M E N