Nikmat HUJAN.

Thursday, November 26, 2015

A lover of rain; someone who finds joy and peace of mind during rainy days.
Yup. I do love rain. Terutamanya bila hujan dan langit cerah, maksudnya takde guruh takde petir. Bunyi hujan. Bau hujan. I love everything about rain. :)

It also bring back memories. Contohnya seperti memori ketika zaman kecik2. Mandi hujan, main kejar-kejar (bukan macam cite hindustan ye), bina istana pasir yang tak berapa nak berdiri tegak. Hehe.

Ah, rindunya. :')

Kadang-kadang, sekarang pun saya suka juga curi-curi main hujan.
Kalau takde orang di sekeliling, saya pun menikmati hujan. Pandang langit. Depakan tangan.
Oke, yang ni memang macam Hindustan sikit. :P

Tapi, tak rugi.
Serius. Indah sangat.
Subhanallah.
(Pastikan masa tu takde kilat petir)

Namun, ada juga waktu bila hujan buatkan saya sedih. Kalau duduk di asrama jadi teringatkan family. Taktau kenapa.. Hukhuk.
Yang pasti, waktu hujan juga antara waktu yang sangat sesuai untuk kita duduk bermuhasabah.
Fikirkan tentang kebesaran Allah. Nikmat hujan, dan juga ketenangan yang kita rasai. Sambil-sambil tu, jangan lupa panjatkan doa kepada Allah. Waktu mustajab doa.

Alang-alang saya membuat entry pasal hujan, doakan tahun ini agar tidak berlaku musibah banjir seperti tahun lepas. Semoga kita semua mengambil ibrah dan pengajaran dari peristiwa banjir yang lalu.
Ingat, ujian itu diberikan sebab Allah sayang dan Dia tahu kita mampu hadapinya.

You Might Also Like

24 comments

  1. Bau hujan + bau rumput mmg best .. ^^

    ReplyDelete
  2. Kak PC love rain too ana..damai yang tidak terungkap..bila tengok air hujan jatuh atas daun..berkumpul pada kelopak bunga..owh...subhanAllah..

    ReplyDelete
  3. sedap time hujan ni. sejuk je :)

    ReplyDelete
  4. Salam ! saya saya saya pun suka sangat hujan! ^^

    ReplyDelete
  5. suka jugak bau hujan.. hihi.. segala yang Allah bagi tu semuanya nikmat.. cuma, sebab naik motor, rasa slack jugak la bila hujan.. huhu

    ReplyDelete
  6. bau hujan + bunyi hujan = Lullaby

    ReplyDelete
  7. Suka hujan mlm n esoknya x yah g keje hahaha

    ReplyDelete
  8. musim hujan dah sekarang ni.....

    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #20 dan blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2015/11/senarai-url-blog-20.html

    ReplyDelete
  9. mandi hujan masa kanak2 skrg kena hujan pon trus demam...

    ReplyDelete
  10. @PeRdU cINta
    Yup. Yang atas bunga dan daun tu, kalau tgk embun pagi pun rasa macamtu jugak. :D

    ReplyDelete
  11. @Mazni Munawar
    Dan bahaya jgk sbenarnya. Mudah nak tertido. hehe :P

    ReplyDelete
  12. @The Kehalusan Kelembutan
    Wa'salam.. Hehe. Yeayy! Kita sama. ^^

    ReplyDelete
  13. @Zizie Zack
    Haha. Paham jugak kalau situasi camtu. :)

    ReplyDelete
  14. @sofie adie
    Terik selimut. Bahayaaaaaa! Haha

    ReplyDelete
  15. @dear anies
    Aippp akak! No no no. Hehe :P

    ReplyDelete
  16. @Eintan Nurfuzie
    Ada jgk kawan2 yg macamtu. Mudah demam kalau kena hujan.

    ReplyDelete
  17. smpai sekarang suka main hujan, hihii

    ReplyDelete
  18. hujan memang best. sejuk jeeee. dah besar ni takut nak main hujan, ye lah, bukannya bersih pun air hujan sekarang

    ReplyDelete
  19. @Aisya 사구라
    Betul jugak sebenarnya. Tapi, termain jugak. :P

    ReplyDelete
  20. tgh panas pastu petang hujan ..nikmatnya

    ReplyDelete
  21. @Jari Manis
    Haha. So true. Dahlaa cantik! :D

    ReplyDelete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)

P E N G O M E N