Anak-anak Notty dah Besar.. :')

Thursday, May 30, 2013

Bismillahirrahmanirrahim..
Sekarang ni saya tengah study week,tapi bukannyer duk study sangat pun.. Sebaliknya sedang seronok duk bercuti kat kampung.. Huhu,teruk betul.. Anak buah saya dua orang tu pun ada balik jugak.. :) Sebenarnya malam-malam before tidur saya ada jugak cuba study, tapi biasalaa berapa lama sangat jer bertahan kalau anak-anak buah pun ada sekali ni.. hehe..

credit to my fren..hehe
Ok,saya nak cerita pasal Notty laa.. Bukan Notty sebenarnye tapi anak-anak dia.. Eh,bukan nak cerita sangat pun tapi nak tunjuk gambar. Ok,ni baru betul.. :p

anak-anak Notty duk minum2.. :)
Ni Mimmo n Bobby.. Dua-dua duk tengah mengantuk sebenarnya..hihi
tapi tak jadi nak tido sebab ada gangguan..
ni Joji n Cici..mengantuk jugak ni.. ^_^
haa,Mimmo dah tido pun..
dorang duk rehat-rehat ni..
Apapun,anda semua memang comel.. Saya sayang anda semua. Notty dah kurus sedikit sekarang ni.. Kesian pulak tengok,mungkin sebab menyusukan anak-anak dia tu kot.. Semoga kembali gemuk dan sihat-sihat selalu ye.. :)
Dan,tidak lupa juga next week dah nak exam.. Good luck to me dan jugak semua kawan-kawan yang akan menempuhi exam. Bittaufiq wa najah fil imtihan.. Gambate kudasai.. :)

love this quote!!
Maaflaa entry kali ni dipenuhi gambo jer.. Okelaa,sampai sini jer dulu.. Assalamualaikum..




Oh My Iman.. :'(

Monday, May 13, 2013

Bismillahirrahmanirrahim..

Iman itu suatu benda yang ada naik dan turunnya.. Saat ini,saya sendiri merasakan seperti kurangnya sesuatu dalam diri. Apabila solat kurang khusyuknya..Apabila membaca al-quran tidak terasa apa-apa.Allahu akhbar.. Tidak terasa halawatul iman :'(

Menurunnya iman itu sangat senang tapi untuk naik balik perlu kepada usaha dan doa. Ya,mungkin kerana di akhir-akhir semester ni asyik sibuk dengan projek jer sampai tak sempat nak ikut program-program yang boleh mendekatkan diri dengan Allah.. Tapi,itu mungkin hanyalah alasan. Sibuk,alasan yang paling biasa kita dengar.

Tapi,alhamdulillah.. Sahabat-sahabat banyak membantu. Baik sahabat di sekeliling mahupun yang di alam maya.. Blog sahabat-sahabat yang banyak menukilkan artikel-artikel dakwah sangat membantu saya apabila berada dalam keadaan yang lemah ini. Syukran jazilan buat semuanya.. :')


Sama-samala kita mengamalkan doa kat atas. Doakan iman kita sentiasa menaik dan mampu untuk istiqamah.. Dalam saya duk cari-cari kat internet perkongsian2 yang menarik,saya jumpe ni. :)

Beberapa cara untuk meningkatkan keimanan kita:
  1. Tilawah Al-Quran dan mentadabburi maknanya, hening dan dengan suara yang lembut tidak tinggi, maka insya-Allah hati kita akan lembut. Yakinkan bahawa Allah sedang berbicara dengan kita.
  2. Menyedari keagungan Allah. Segala sesuatu berada dalam kekuasaannya. Banyak hal di sekitar kita yang kita lihat yang menunjukkan keagungan-Nya kepada kita.
  3. Segala sesuatu terjadi sesuai dengan kehendak-Nya. Allah maha menjaga dan memperhatikan segala sesuatu, bahkan seekor semut hitam yang bersembunyi di balik batu hitam dalam kepekatan malam sekalipun.
  4. Berusaha meningkatkan ilmu pengetahuan setidaknya hal-hal dasar yang dilakukan dalam kehidupan seharian seperti cara solat dan berwuduk dengan betul, mengetahui erti daripada nama dan sifat-Nya. Orang yang bertakwa adalah mereka yang berilmu.
  5. Menghadiri majlis zikir yang mengingat Allah. Malaikat mengelilingi majlis seperti itu.
  6. Selalu menambah perbuatan baik lainnya. Allah akan memudahkan jalan bagi seseorang yang bersedekah dan memudahkan jalan bagi orang yang berbuat kebaikan. Amal kebaikan harus dilakukan secara berterusan.
  7. Berasa takut kepada akhir hayat yang buruk. Mengingat kematian akan mengingatkan kita daripada terlena terhadap kesenangan dunia.
  8. Mengingat tahap kehidupan akhirat, peringkat ketika kita diletakkan dalam kubur ketika kita diadili ketika kita dihadapkan pada dua kemungkinan, akan berakhir di syurga atau neraka.
  9. Berdoa, menyedari bahawa kita memerlukan Allah. Berasa kecil di hadapan Allah.
  10. Cinta kita kepada Allah harus kita tunjukkan dalam tindakan. Kita penuh berharap semoga Allah berkenan menerima solat kita dan senantiasa berasa takut akan melakukan kesalahan.
  11. Malam hari sebelum tidur sepatutnya kita bermuhasabah memperhitungkan perbuatan kita sepanjang hari itu.
  12. Menyedari akibat daripada berbuat dosa dan pelanggaran. Iman seseorang akan bertambah dengan melakukan kebaikan dan menurun dengan melakukan perbuatan buruk.
  13. Semua yang terjadi adalah kerana Allah menghendaki hal itu terjadi. Ketika musibah menimpa kita, itupun daripada Allah.

Kepada student UTM,Skudai hari Khamis ni ada solat hajat kat MSI.. Jom ramai-ramai2! Oklaa,assalamualaikum.. ^_^
sumber : Mari Mujahadah Kerana Allah

P E N G O M E N