Muhasabah

Muhasabah Diri #3

Tuesday, July 31, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليقل خيرا أو ليصمت
“Whoever believes in Allah and the Last Day let him speak good or remain silent.”
[Bukhari and Muslim]
sumber











GA dan Contest

Giveaway Raya untuk Semua

Sunday, July 29, 2012

Assalamualaikum..
Hari ni pada 9 Ramadhan bersamaan 29 Julai saya nak join giveaway..
Bismillahirrahmanirrahim..
Moga2 berjaya. ^_^
tekan jer banner kat atas sape2 yg nak join..
Untuk maklumat lanjut and kalau nak jenguk2 page dia boleh tengok kat bawah :

Hadiah giveaway ni adalah :
1 tudung akel 60' yang bernilai RM 30 setiap satu x 2 pemenang utama.
Blog review selama 2 hari x 5 pemenang

Sahabat2 yg bertuah saya nak tag adalah :
Tarikh tutup pada 9 Ogos 2012(Khamis)..Cepat!!Cepat!!hehe

life

Please..Please..Please..

Thursday, July 26, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k and good morning.. :)
Semoga hari ni lebih baik dari semalam.. ^_^
Oke,tajuk kat atas tu saya bukan tengah nyanyi lagu Aziz Satar tuh ye.Tapi,saya nak mintak tolong kat kita2 semua bila kita ke masjid.Saya tau ramai yg selalu gi masjid.Nak2 bulan Ramadhan ni kan??

Saya bukan nak mintak derma ke apa.Tapi,tolonglah bila ke masjid tu SILENT phone masing2..Ha!Dahlaa caps lock pastu bold lagi..My dear friend,jangan sampai bunyi phone kita jadi pengganggu orang lain nak buat amal ibadah tau.

aduih,lagu anak pakcik Gomez lagi
Satu lagi,saya rasa boleh dikatakan setiap masjid dia letak tanda agar matikan ataupun silent telefon.Cube2 lah ikut peraturan tu sikit.Kalau phone berbunyi time solat pun bukannya boleh angkat pun kan..hehe


korang pernah nampak tak??tapi,dia punye lagi comei..hehe

And one more thing yg saya duk perati sokmo.Aish,kalau bab nak rapatkan saf tu payah sungguh.Kalau ngan kawan2 kat sekolah bolehlaa cuit2,jeling2 sikit.Tapi,kalau ngan makcik2 saya mintak maaf memang tak berani.Senyum2 kambing je boleh..
Bile tok imam kata :
Rapat2 kan saf..Betul2 kan saf

Kriik..Kriik..Kriik..Buat derk jer..Tengok sebelah kosong,selamba jer..Kesian kat tok imam cakap sorang2.Janganlaa sayang sangat kat sejadah tu.Tok imam bukan suruh rapatkan sejadah tapi dia suruh rapatkan saf kita tu..Kalau sekolah saya dulu,kitorang dilarang bawak sejadah besar,kalau nak bawak pun bawak yg kecik jer.Yang budak2 umur tiga empat taun gune tuh..hehe..Alhamdulillah,kitorang punye saf rapat2.^_^




Kenapa gambar Muslimah ni??
Masalah ni saya biasa tengok berlaku di kalangan muslimah jer..Maaf saya cakap.-,-
Muslimin alhamdulillah saya tengok saf diorang rapat.Berdasarkan pemerhatian cetek sayalaa.Lagipun saya jarang tengok diorang pakai sejadah..hehe

Sekian sajalaa,saya harap kita dapat ubah dua benda ni.Moga mendapat manfaat semuanya.^_^
Saya mintak maaf kalau ada yg terasa,sekadar untuk peringatan dan panduan kita bersama2.

note : Saya tukar nama belog ni kepada Ceritera Hati Seorang Mujahidah..Header??err..Main potong2 jer..huhu

life

Ahlan Washlan ya Ramadhan..

Friday, July 20, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Kalau cerita pasal bulan Ramadhan ni tibe2 teringat ke nasyid yg satu ni..Rasa macam zaman puasa time kecik2 dulu bila dengar nasyid ni..hehe.Nasyid ape,nasyid Harapan Ramadhan nyanyian kumpulan Raihan..^_^
So,apa persiapan kita untuk Ramadhan kali ni..Hopefully kita dah ready dari segi fizikal dan rohani kita untuk menempuh Ramadhan Kareem kali ni.. :)
Malam ni start tarawih..Jangan ponteng na~hehe

kain sembahyang hijau..huhu
Harapan Ramadhan-Raihan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula
Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti
Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan
Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


Salam Ramadhan..Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelum2 ni.. :) 
Lirik credit to iLirik


Diari

Result Upu...Alhamdulillah~

Friday, July 13, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
Kawan2 semua,dah blh cek kputusan upu!!Bg student lepasan stp dan matrik..Boleh cek kat laman web ni..

Semakan keputusan ke IPTA

Then,keluarlah benda alah ni..


Masukkan apa2 yg patut dan result akan keluar pastu..Good luck bagi sesapa yg tak check lagi..
Saya pulak dapat gi UTM..Alhamdulillah.Walaupun ni second choise saya.. Syukur sangat2. ^_^


Alhamdulillah ya Allah..
Kawan2 yg dah check tu..Share2 lah dgn saya eh.Mana tau kita dapat sekali. ^_^ Hari ni jugak hari last kat ump ni..Tq for everyone.Sir,abang2 dan kakak2 faci yg banyak ajar kitorang.Terima kasih sgt2.Ma dan abah nak dtg ambik saya.Dah bertolak pun.Insya Allah,petang nanti sampai sini.Doakan semoga semuanya selamat.

Beauty

Tips Serikan Wajah.

Wednesday, July 04, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
Good morning n sobahal khair buat sahabat sekalian.. ^_^

Tengok tajuk macam dah jadi pakar kecantikan pulak..hehe.Sebenarnya petua ni adalah benda yg kita dah biasa buat..Tapi,bukan tempek bedak,pastu letak lipstick eh..=,=

Ok,first of all~

  • Basahilah wajahmu dengan air wudhuk setiap masa.Jangan sapu tau lepas amik wudhuk tu.Sebab air yg menitik dari wajah kita tu boleh menghilangkan dosa2 kecik kita..Insya Allah.
  • Amalkan baca surah Yusuf ayat 4.
 Maksudnya:

Ketika Yusuf berkata kepada ayahnya (Ya'qub) : Hai bapaku!Sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan,aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku.
  •  Smile always~ :)
    Senyum tu kan sedekah..Dan kita jugak boleh jadi awet muda dgn sntiasa trsenyum..
sumber
  • Bertahajjud di sepertiga malam.
    Kalau tak percaya cuba pegi tilik muka orang yg alim,muka mereka sgt berseri..Terpancar cahaya keimanan di wajah mereka.Sangat menenangkan. :)
Sumber
Okey, itu sahaja perkongsian dari saya. Wassalam dan ma a'ssalamah.

P E N G O M E N