Diari

Salam Imtihan..

Monday, December 31, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
With the name of Allah the most gracious and most merciful..

Assalamualaikum sahabat sekalian... :)
Sedar tak sedar dah tinggal tiga hari jer lagi saya nak start exam.Jadi,gunakanlah study week yang masih berbaki lagi ni dengan sebaiknya wahai tuan punye badan.huhu.Mesti sahabat pun ramai jugakkan yang bakal menduduki exam ni..So,macam mane persediaan masing-masing..Ok?Harapnyer oklah semua ye.. :)
Usaha plus tawakkal,In shaa Allah kejayaan milik kita semua..

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ”
(Surah Ar-Rad:11)
Jadi,jangan kita pernah berputus asa..Berusahalah untuk mencapai sesuatu kejayaan itu sama sada kejayaan untuk dunia mahupun akhirat..Satu lagi,study tu jangan pulak sampai kita lupakan tanggungjawab kita sebagai hamba Allah.Tugas kita sebagai seorang HAMBA tetap perlu dilaksanakan walau sesibuk manapun kita di atas muka bumi ni.Itukan memang dah tugas kita sebagai seorang insan.Beribadah kepada Allah dan menjadi khalifah di muka bumi ni.. :')

Buat semua sahabat yang bakal menduduki peperiksaan.Salam imtihan saya ucapkan.Bittaufiq wannajah fil imtihan..Maafkan saya andai pernah tersalah tersilap dengan sahabat-sahabat semua..Doakan kejayaan kita semua sama ada dalam exam nanti dan lebih2 lagi untuk kejayaan di akhirat sana yang pastinya kejayaan yang hakiki..Ameen
lukisan budak mane entah =..=

Exam tak start lagi,tiket nak balik kampung saya dah beli..hehe..In shaa Allah,15 Januari ni baliklaa saya Kelate..huh,tak sabarnye! ^_^
Nanti,kami start cuti,students sekolah pulak start sekolah balik.Kepada adik-adik yang bakal memasuki alam persekolahan balik tu..Jangan malas2 naa!hehe..Teringat pulak kisah saya dulu2,setiap kali nak bukak sekolah.Mesti duk mesej2 ngan kengkawan
"Malasnye nakgi asrama..huhu.."
Adik2,jangan tiru aksi ni keh!hehe..Perbaharui semangat korang untuk sesi baru ni..

Hari ni last day saya merasa kehidupan sebagai budak belasan tahun..huhu.(kalau ikut tahun ye..)
Allah..Muhasabah sikit,apelaa agaknye saya dah buat untuk agama Islam sepanjang kehidupan ni.Tepuk dada tanya iman..

note : ade tak sesape lagi yang bakal meninggalkan kehidupan belasan tahun ni?genglaa kita..huhu























Muhasabah

Muhasabah Diri #7

Sunday, December 23, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua sahabat.. :)

sumber
“Ketahuilah, bahawa di dalam diri anak Adam itu ada seketul daging, yang bila ianya baik maka baiklah seseorang itu, dan apabila buruk, buruklah amalan seseorang itu, ketahuilah ia adalah hati”
(Riwayat Muslim)
note : study week sudah datang..seramnyer nak exam ni..huhu

Doodles

Pesanan Buat Muslimahku Sayang (diri sendiri)

Saturday, December 15, 2012

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.k buat sahabat2 sayang dan muslimah2 yang kucintai kerana Allah..In shaa Allah.. Sebelum tu,hari ni 1 Safar 1434 kan..Jadi,kalau nak tulis pendek dia jadi macam nih.
1.2.34
Cantikkan..^_^

Ok,back to topic..Pesanan buat semua  muslimah,kita ni senang nak masuk syurga dan senang jugak nak masuk neraka.Pasti sahabat semua pernah dengarkan ayat ni..Gembira dan takut bercampur aduk..Allahuakhbar..Semoga kita ni tergolong dalam golongan yang senang nak masuk syurga..
“Apabila seorang isteri mengerjakan solat 5 waktu, mengerjakan puasa sebulan, memelihara kehormatannya (aurat) serta mentaati suaminya, nescaya dia akan masuk syurga”.
(Riwayat Imam Bazzar melalui Anas r.a)
jom berusaha!!
Kita sebagai muslimah perlulah berusaha untuk buat semua perkara2 kat atas tu.In shaa Allah.
Tapi,kenape pulak kita ni mudah untuk masuk ke neraka?
“ … dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya mereka telanjang, melenggang-lenggokkan kepala mereka kerana sombong dan berpaling dari ketaatan kepada Allah dan suaminya, kepala mereka seakan-akan seperti bonggol unta. Mereka tidak masuk Syurga dan tidak mendapatkan wanginya Syurga padahal wanginya boleh didapati dari jarak perjalanan sekian dan sekian.”
(Hadis Riwayat Muslim dan Ahmad)
Aurat kita sahabat,jagalah ia dengan sebaik mungkin.Jangan hanya kerana terlalu ghairah dengan fesyen semasa kita sanggup menyesal di akhirat sana.Dunia ini hanyalah persinggahan,akhirat sanalah tempat yang kekal abadi buat kita.Nak cium bau syurga pun tak boleh,inikan pula nak masuk ke dalam syurga..Naudzubillah.

Selain itu,perkara yang sememangnya femes untuk kaum wanita adalah mengumpat ataupun bergosip.Saya memang mengaku bahawa bergosip pasal orang ni memang best.Tapi,cuba bayangkan orang yang digosipkan tu adalah kita sendiri.Tentunya,sedih dan marahkan.
 "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri"
(Hadis riwayat Abu Daud)
Astaghfirullahal a'ziim...Astaghfirullahal a'ziim..Astaghfirullahal a'ziim.Jadi,jom kita pahatkan azam dalam hati untuk berusaha menjadi wanita solehah dan mengejar syurga Ilahi.Ingat,syurga itu untuk orang yang hebat!So,kita kena jadi orang yang hebat untuk ke sana.. :') Hebat macam mana?Ikut perintah Allah,jadi khalifah di muka bumi ini..In shaa Allah. ^_^

Diari

Disember Datang..

Saturday, December 08, 2012

Assalamualaikum to all my dear friends~

Sedar tak sedar dah masuk Disember kita sekarang ni.So,ape macam?Dah ready ke semua nak tambah satu angka kat umur masing2..Allahuakhbar,kejap jer rasa..
And,guess what?Angka satu kat depan umur saya akan bertukar wajah xlama lagi..Dah tua rupa-rupanya saya..huhu..Tapi,tu ikut tahun jer eh.Kalau ikut bulan,lambat lagi..hehe

Apepun,bersyukurlah dgn nikmat usia ni.Alhamdulillah..Dah lama kita hidup kat dunia ni dengan penuh kenikmatan dari Allah,jangan pula kita menjadi hamba yang tak tahu bersyukur.Jalankanlah tugas2 yang kita sudah diamanahkan.Tugas ape ye sahabat2?Tugas untuk menjadi seorang khalifah dan juga beribadah kepada Allah s.w.t.

sumber
Semakin bertambah usia kita,semakin bertambah jugalah waktu untuk kita mati.Mati itu kan pasti.Jadi,usia meningkat ibadah pun biarlah bertambah meningkat.Always be prepared!Kita tak tahu bila kita akan dijemput walaupun kita rasa kita masih muda..
"orang yang panjang umur bukanlah orang yang hidup sehingga seribu tahun,tapi,orang yang memanfaatkan setiap masa dalam hidupnya."

Apa yang Boleh Saya Lakukan?

Sunday, November 25, 2012

With the name of Allah the most gracious and merciful..

Assalamualaikum buat sahabat pembaca semua.. :)

Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la alihi Muhammad..Pertamanya,jom kita sama2 doakan saudara2 kita yang sedang berjihad dalam mnegakkan Islam di Gaza,Syria,Burma dan semua negara2 Islam yang ditindas.Termasuk juga negara kita sebenarnya yang dijajah dari segi ideologi walaupun tidak dari segi fizikalnya.Please Allah protects muslims around the world. :'(
So,apa agaknya yang kita boleh buat untuk saudara2 kita ini?Ingat,walaupun kita rasa usaha kita sangat kecil dan tidak mambantu tapi di sisi Allah,tiada siapa yang tahu..
Kita boleh buat benda ni kan?
That's it!Kita boleh berdoa,boikot,derma,sebarkan melalui internet and please keep ISTIQAMAH!!Pesanan untuk saya sendiri terutamanya..
Walaupun ada orang kata boikot2 ni tak jejaskan musuh2 Islam pun,tapi saya tetap rasa yang kita perlu lakukannya..Dan satu lagi.

Pernah seorang penguasa Yahudi berkata bahawa mereka tidak takut kepada umat Islam kecuali apabila bilangan umat Islam yang solat Subuh brjemaah sama banyaknya dengan semasa solat Jumaat... wallahuaa'lam
Ayuh semua umat islam,kita bersatu!!Cukup-cukuplah kita bertelagah sesama sendiri.
Menggunakan pendekatan MENYINDIR tidak akan menjadikan rakyat Malaysia lebih prihatin kepada isu di Gaza dan Palestin. Malah ia mungkin menimbulkan rasa menyampah dengan golongan pejuang isu Palestin. Ajaklah, Allah itu Tuhan yang hari-hari didurhakai hamba-Nya, jarang sekali Allah memujuk dengan sindiran.
Jangan rasa bagus sangat apabila prihatin dengan isu Gaza. Rasa bagus itulah sifat yang menjadikan Yahudi terlaknat.
Pujuk, jangan kutuk.
Bina jambatan, bukan tembok.
Ajak, bukan ajar.
Jadi da'i, bukan mufti!
Ya Allah, bantulah saudara-saudara kami di Palestin, ya Mujib al-Du'a!
Dipetik dari belog Ustaz Hasrizal..Sangat setuju dengan kata2 ni.
Sebelum saya stop,apa kata kita banyakkan solat hajat dan juga solat dhuha..Doakan kesejahteraan umat islam di seluruh dunia..Anyway,sape2 yang belum buat lg solat dhuha hari ni..Jom2!!Sempat lagi nih.. :D
Assalamualaikum..









life

Dakwah itu Tanggungjawab Siapa?

Thursday, November 22, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum buat semua sahabatku sayang. ^^

Malam semalam saya ada dating dgn sahabat2 usrah..After solat Isyak,kami ada discuss pasal topik ibadah.
Apa yang kita nampak bila disebut jer perkataan ibadah..Mungkin ramai yg nampak solat,puasa,menunaikan haji atau mungkin jugak kahwin..hehe

Kalau itu yang kita bayangkan,memang betul.Tapi,ibadah itu luas sebenarnya.. :D
Apa saja yang kita buat di atas muka bumi ini jika kerana Allah dan tidak bercanggah dgn syariat islam adalah dikira ibadah.Dulu ustaz selalu pesan.
Korang pegi solat subuh jemaah jangan pulak niat macam ni."Sahaja aku solat subuh berjemaah kerana Cikgu Zul"
Cikgu Zul tu guru disiplin sekolah kami masa tu.Lintang pukang budak2 lari dari dia kalau ada buat kesalahan.(termasuklah saya sendiri)hehe.Kami memang gelak sakan masa ustaz cakap macam tu.Tapi,bila fikir balik,ada betulnya pesanan ustaz saya tu.
comel jer..tapi,cg saya senyum sokmo.hehe
Oke,sambung balik.Ibadah ni skop dia luas sebenarnya.Tak boleh jugak kalau kita duk solat siang malam tapi isu dunia langsung tak ambik tahu.Kita kena seimbangkan dunia dan akhirat.Di sinilah perlunya kita menjalankan tanggungjawab sebagai khalifah di muka bumi ini.Sebagai dai'e ataupun pendakwah.

Dakwah itu tanggungjawab siapa ye sahabat2?Tanggungjawab ustaz dan ustazah ataupun mufti2 jer ke?Tak!Dakwah itu tanggungjawab kita semua.
"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi. Mereka berkata: Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau. Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui."
Surah Al-Baqarah: Ayat 30
Jangan tunggu sehingga kita sempurna dahulu baru nak start berdakwah kerana untuk mencapai tahap sempurna itu adalah mustahil bagi manusia biasa seperti kita.
"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.
-Hassan Al Basri-

Diari

Berangan jadi Princess ^_^

Saturday, November 17, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Ni ape hal pulak saya tiba2 berangan nak jadi princess ni..Tak dak ah,sebenarnye saja nak citer pengalaman saya masuk istana hari tu..Mungkin dah ramai yang tau,kat Kelantan sekarang ni ada ekspo MAIK.Sultan bukak istana untuk rakyat jelata.So,sesape saja boleh masuk istana walaupun tiada urusan..hehehe
Kami sekeluarga pegi pada hari Rabu ari tu sambil2 gi hantar kakak saya interview.Alang2 dah gi KB tu,abah pun ajaklaa kami semua.Adik saya yang lelaki sorang tu terpaksa ditinggalkan sebab tak muat kereta..hehe
Kat dalam istana ada pameran islam.Tengok pedang2 dan tengok jugak replika rumah Nabi Muhammad s.a.w.Pastu,kat sana jumpa sorang kawan dari sekolah menengah.Ape lagi,seronoklaa duk berboraknye..hehe
jemput2!!sempat lagi ni..^^
Sempatlaa jugak kami sekeluarga ambik gambar dua tiga keping  sebagai kenang kenangan.Lepas tu,gi shopping tudung n baju muslimah sebelum balik.Dapatlaa jugak satu baju free dari kakak saya..hehe
salah satu gambar kat istana. ^^
Seperti biasa,my sayang terpaksa jadi model blog ni..hehe..Takpe,Irfan memang suka bergambar pun..
Irfan bergaya dengan payung..
Gambar Irfan besar sgt,xnampak istana kat belakang.huhu^^
Sebelum saya mengundur diri.Ingat tak dengan segmen yang saya pernah join dulu?Saya dapat hadiah saguhati,sebenarnya dah lama smpai kat rumah tapi saya baru jer tengok balik cuti ni.So,nak ucap berbanyak2 terima kasihlaa kat kak Salina,pemilik blog Teratak Hati sebab sudi bagi saya hadiah ni.Really appreciate it!^_^
Jemput-jemputlaa singgah n follow belog ni..Insya Allah,bermanfaat.
keronsang yang comel.. :D

Diari

Karnival Wanita :D

Friday, November 09, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k dan salam sejahtera buat semua sahabat.^_^

Hujung minggu ni memang terbaiklah!!Kenapa saya cakap hujung minggu ni yang terbaik eh?Sebab minggu ni alhamdulillah saya dapat merasa dan join banyak sangat aktiviti2 yang berfaedah dan bermanfaat.Semoga Allah redha dan berkati hendaknya..Insya Allah.

Bermulanya dari 2-4 November hari tu,UTM ada buat Karnival Wanita atau singkatannya KAWAN'12'.Aktiviti yang sangat menarik pada pendapat saya.. :D

comelkan poster ni.. ^_^
Pada hari Jumaat,perasmian dibuat pada waktu tengah hari dan terus bersambung dengan mutiara serikandi yang bertajuk Korban Cinta..Alhamdulillah,sambutan agak menggalakkan.Malam tu pulak ada ceramah untuk muslimat sahaja tentang Manisnya Menjadi Seorang Wanita.Tapi,saya tak dapat pergi sebab ada discussion.:'(
Tapi takpe,pagi esok terus suruh seorang sahabat ni cerita balik..hehe

Hari Sabtu pulak ada forum yang bertajuk Men From Mars, Women From Venus.Kami diberi penerangan tentang perbezaan seorang lelaki dan wanita serta peranan masing2.Ahli panel juga terdiri dari orang yang hebat2 saya kira.Panel lelaki adalah akhi Muhajirin.Seorang admin kepada page Lukisan Dakwah Islam dan panel wanita pula adalah kak Sarah Azizul, bekas finalis rancangan Solehah.Walaupun masih muda tapi dua2 hebat orangnya.
Kemudian di sebelah petangnya pula,kami buat diskusi mahasiswi.Berbincang tentang masalah dan solusi yang berlaku di kalangan mahasiswi.Dan di sebelah malamnya pula.Program yang paling mendapat sambutan.Ceramah Towards Perfect Ladies.Terbuka kepada muslimin dan muslimat.

Disampaikan oleh Ustazah Fatimah Syarha.Seronok betul saya malam tu.Siap dapat salam lagi dengan ustazah..Saya ni peminat ustazah tau. ^_^
Ustazah puji para muslimin yang datang walaupun majlis ni difokuskan untuk kaum wanita.Dia kata lelaki yang ambil kesah tentang wanita sangatlah bagus.Dia siap cakap kat para muslimah boleh pi pinanglaa lelaki macam ni.hehe.

Hari last kami buat program ke rumah orang2 tua.Banyak benda yang kami belajar kat sana..Jumpa beberapa nenek kat sana.Yang paling saya ingat dekat Hajjah Kalsom dengan sorang lagi nenek yang saya lupa nama.Nenek Kalsom umur sembilan puluh lebih dah tapi still ceria.Nenek sorang lagi pulak berumur lapan puluh lebih.Mata dia dah tak nampak sangat.Kaki dia pun xleh guna sangat dah.Sedih saya tengok,nak nangis sangat masa tu tapi,saya tahan dulu.Dia nak makan pun saya yang bagi kat tangan dia :'(
Nenek2 semua asyik pesan benda yang sama jer kat kami.
Nanti kalau nak kawen,cu pilih lelaki yang baik2 tau..
Insya Allah nek..^_^
Masa nak berpisah memang tak dapat tahan air mata.Nenek2 kat sana pun nangis jugak.Pastu suruh kami datang lagi.Sedih sangat masa tu.huhu
Program ni sangat mengajar kami agar menjaga ibu bapa dengan baik.Walaupun diorang tak tunjuk yang diorang tak suka duduk kat sana tapi dalam hati mereka sudah tentu sangat sedih apabila dibuat begitu oleh anak2 sendiri.Ma abah,insya Allah takkan kusia-siakan dirimu.Akan kujaga sebaik mungkin dirimu.Insya Allah. :')

Last but not least,saya rasa banyak input yang saya dapat dari karnival ni..Alhamdulillah..Satu lagi,saje nak bagitau malam ni saya balik.Doakan semoga selamat semuanya.Musafir kerana Allah.Insya Allah.Ustazah pesan sebelum nyanyi lagu balik kampung jangan lupa baca doa dulu.. ^^




Muhasabah

Muhasabah Diri #6

Thursday, November 01, 2012

Bismillahirrahmanirrahimm..
Assalamualaikum buat semua sahabatku sayang.. ^^
Sobahal khair!!

sumber
#mood : tak sempat nak update blog. =,=.sibuk dengan asaimen  dan karnival wanita yg bakal dijalankan pada hujung minggu ni..By de way,kpd semua mahasiswa mahasiswi UTM,anda sangat2 lah dijemput..Tapi untuk muslimin,bukan semua program boleh hadir..hehe :)

Cinta

Forum Hatiku Milik Siapa.. :)

Sunday, October 21, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k dan salam sejahtera.. ^_^

Forum Hatiku Milik Siapa ni diadakan pada hari Jumaat malam hari tu..Alhamdulillah,ramai jugaklaa saya tengok tetamu yang hadir..Saya pun dapat pergi atas bantuan sorang kakak senior yang offer nak bawak kitorang pegi sana.Kalau nak pegi jalan,memang taklah sebab jauhlaa jugak tempat tu..Tambah2 lagi waktu malam..Alhamdulillah,terima kasih akak.^^

Saya nak sharelaa sikit pasal forum yang saya dengar hari tu..
Sape yang nak dapatkan cinta dari Allah sekaligus cinta dari hamba-hambaNya sila angkat tangan..Konfem2laa semua nakkan?hehe
Ni dia doa yang diajarkan..

Insya Allah boleh dijadikan sbg doa harian
hadith untuk doa yang di atas..doa yang diamalkan oleh Nabi Daud

Insya Allah,sama2 kita cuba untuk mengamalkannya..Doa dia pendek jerkan..Sama-samalaa kita hafal.^^
Em,tu jerlaa kot dulu..Oo,sebelum tu pagi ni saya pegi jogging dengan dua orang sahabat..Subhanallah,sangat seronok dan kagum tengok alam ciptaan Allah sambil borak2 dengan sahabat..

Petang ni pulak insya Allah saya ada dating dengan sahabat2 usrah dekat tasik..Lama tak jumpa rasanya sebab minggu lepas saya tak dapat pegi usrah sebab ada meeting..hehe,banyak pulak sebab..Alhamdulillah,semoga dipermudahkan segalanya..

Akhir kalam,Assalamualaikum..Syukran sudi singgah dan baca..Take care semua..Jaga diri dan jaga iman.. ^^

Nasyid Feveret Saya : Muslimah :')

Friday, October 12, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
Oh muslimah
Allah cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu

Oh muslimah
Berbahagialah kau telah dilahirkannya dengan mulia
Subhanallah
Tuhan telah berkati wanita yang cukup ilmu
Rendah hati
Oh muslimah
busanamu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya
Oh muslimah
kau rajin memuji
Islam kau jadikan ikutan sejati

Oh muslimah
memandangmu menyejuk hati
menundukkan nafsu hati yang goyah
Keayuan wanita solehah indah peribadi
Tulus hatinya

Oh muslimah
Kecantikan yang sebenar
Pada tutur kata penuh berhikmah
Mempertahan kehormatan dirimu
dengan pakaian mentaati Allah

Oh muslimah
Kau masuk ke syurga
Solat lima waktu dan berpuasa
Menundukkan pandangan matamu
Mentaati suami yang tercinta

Oh muslimah
Kau rajin mengaji
Islam kau jadikan
Ikutan sejati
Setiap kali dengar nasyid ni,rasa macam bersyukur sangat lahir sebagai muslimah..Alhamdulillah ya Allah.. :')
Lirik credit to : Cinta Ilahi dot com

Anak Buah

Irfan dah Dapat Adik!!Alhamdulillah..

Sunday, October 07, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum buat semua sahabat dan salam sejahtera buat yg bukan beragama Islam.. ^^

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..Kakak saya dah selamat melahirkan baby baru pada hari Jumaat,28 Sept 2012 hari tu..FYI,tarikh tu sama ngan tarikh lahir kakak saya yg lagi sorang tu..Bangga kejap dia..hehe..
Alhamdulillah rezeki kedua kakak saya masih lagi seorang putera..Insya Allah bakal menjadi pejuang agama.. ^^

Nama yang dipilih oleh abi dan umminya adalah Muhammad Faqih..Nak tengok rupe dia..Saya sendiri pun tak tengok lagi..Tengok gambar jerlaa mampu..Tak sabar nak dukung n cium dia..huhu

Muhammad Faqih
Ma saya citer,Irfan tetiba jadi sensitif sikitlaa sekarang.Dia pelik kot umi dia tak sempat nak layan dia.Abi dia jer yang suapkan dan main dengan dia..hehe..Comel jerkan..Pastu,dia suka sangat cubit pipi adik dia ni..

gambar yg kakak saya baru jer send semalam.

Doaku buatmu :
Semoga dirimu bakal menjadi syabab yg cintakan Islam..Tidak gentar untuk memperjuangkan Islam.Cintakan Allah dan Rasul melebihi segalanya..Jadi anak yg soleh dan berguna buat agama,bangsa dan masyarakat..
 note : Saya beli novel baru..Cinta High Class.Happy sangat masa jumpa buku tu..Dah lame carik. ^^

Doodles

Muhasabah Diri #5

Sunday, September 30, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
^_^
"Those who have believed and whose hearts are assured by the remembrance of Allah . Unquestionably, by the remembrance of Allah hearts are assured."
Surah ar-ra'd : 28

p/s : semalam saya ngan kawan2 gi berkayak kat tasik.seronok sangat!hehe..Alhamdulillah..

life

Bangkitlah Wahai Pemuda Pemudi!!

Friday, September 28, 2012


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
"Sesungguhnya aku amat merindui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah"
Hassan al-Banna

 AYUH BANGKIT WAHAI PEMUDA!

Allah tujuan kami,
Rasulullah teladan kami,
Al-Quran pedoman hidup kami,
Jihad adalah jalan juang kami,
Mati di jalan Allah adalah Cita-cita kami yang tertinggi.
"...Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman dengan Tuhan mereka; dan Kami tambahkan petunjuk kepada mereka".
(surah Kahfi:13)
note : pesanan untuk ana sendiri yg mudah terleka

Diari

X-Plorace yang Osem!! (Kembara al-Quran)

Saturday, September 22, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Barang siapa dikehendaki Allah akan mendapat hidayah (petunjuk), Dia akan membuka dadanya untuk (menerima) Islam.Dan barang siapa dikehendakiNya menjadi sesat,Dia jadikan dadanya sempit dan sesak,seakan-akan dia (sedang) mendaki ke langit.Demikianlah Allah menimpakan seksa kepada orang-orang yang tidak beriman.
Surah al-An'am :125
Ayat kat atas tu adalah klu pertama kitorang.Pastu,dia ada tulis kat kertas tu tinggi.Merata kitorang cari,naik turun bangunan lagi.Dekat sejam lebih barulah jumpa..Hehe ^^
Sampai kat checkpoint,kitorang tadabbur al-Quran dengan akak2 yg hebat kat sana.Rasa best dan tenang sangat.Kita duduk atas tanah dan bace Quran sama2..Perasaan yang takleh citer..Tenang sangat..

Mungkin ada yg pelik dengan x-plorace ni..Tapi,ia sangat bermakna bagi saya. :')
Kitorang diberi sorang satu tafsir al-Quran sebelum start tadi untuk menjadi panduan kami..Motif?
Dalam hidup kita,kita sangatlah perlukan al-Quran agar tidak tersesat..Not just ada dan memiliki tapi mesti baca,fahami dan amalkan isi kandungan al-Quran itu.
Dan,alhamdulillah..al-Quran tu dah jadi cendera mata untuk kitorang..Happy sangat dapat al-Quran baru yg comel.. ^_^ Nak tengok tak?

hehe..pink!!
Pukul 12,kami berkumpul balik..Masa untuk makan!Yeayyy!Makan dalam dulang dan seronok sangat.Makan sampai habis..Alhamdulillah,nikmat makan dengan sahabat2 baru yang insya Allah bersahabat kerana Allah..Then,solat zohor pastu ada cakap2 sikit.Bagi feedback untuk program tadi dan alhamdulillah semuanya positif. :D
Kemudian sesi bergambar beramai2 sebelum bersurai..Insya Allah,nanti jumpe lagi..Ukhuwwah fillah abadan-abada.. ^_^

Diari

Bulatan Gembira Kami.. ^_^

Monday, September 17, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua sahabatku sayang.. ^_^

Apa tu bulatan gembira ek?Ia juga dikenali sebagai usrah..Nak tau lagi,boleh usha2 video kat bawah ni..Amik dari YouTube jer..Comel and sweet sangat.hehe


See,sweetkan?Sebenarnya,semuanya sweet apabila kita lakukan sesuatu kerana Allah.. ^^
Saya pun hari tu dah pegi untuk first date kitorang.Akak2 senior buat makan2 untuk meraikan adik2 baru yg join..Best sangat!!
Nak tengok makanan kitorang..Jeng..Jeng..Jeng..Untuk 6 orang makan.Tapi,kitorang makan tujuh orang sebab masing2 dah tak larat nak habiskan..Semua yang makan sekali adalah sahabat2 baru saya..hehe


Selepas makan2,kitorang tengok video2 pendek yg sangat menyentuh jiwa..Salah satunya adalah video kat atas tu..^^
Lepas tu,kami solat maghrib dan isyak berjemaah.Di antara solat maghrib dan isyak tu kitorang baca ma'thurat dan ada sedikit tazkirah dari akak senior..Subhanallah..Diorang sangat hebat!
Antara ayat2 yang dikongsi mereka..
"Wahai jiwa-jiwa yang tenang!Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhaiNya.Maka masuklah ke dalam golongan hamba-hambaKu.Dan masuklah ke dalam syurgaKu"
surah al-Fajr : 27-30
Sangat menyentuh kalbukan ayat ni.Allah yang maha agung menjemput kita untuk ke syurgaNya dengan begitu lembut sekali..Sesungguhnya Allah sangat pengasih.. :')
So,jom sahabat2!!Kita berusaha untuk sama2 menggapai syurga Allah..Insya Allah,Gambate!!
Dan,ingat kawan2..
"Tidak Kami jadikan jin dan manusia kecuali untuk mengabdikan diri kepadaKu"
surah Az-Zariyat : 56
Let's be a better Muslim!!Chaiyok!Chaiyok!

Art Trade

Balasan Art Trade dari Kak Azzah

Saturday, September 15, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Apa khabar sahabatku semua?Harap semua sihat berada di bawah limpah nikmat dari Allah s.w.t..Alhamdulillah dah seminggu saya menjalani kehidupan sebagai seorang mahasiswa..Kalau kira sekali ngan minggu orientasi dah dua minggu sebenarnya..hehe..

Ingat tak saya pernah buat Art Trade dengan kak Azzah dulu..Tak ingat?Boleh tengok sini.Art Trade Doodle with AzzahSaid..
Nilah balasan dari kak Azzah,comel sangat!


Untuk tengok lebih lanjut,korang boleh baca kat entry Kak Azzah..
Terima kasih kak Azzah..
Comel!Suke sangat!!hehe :D
Boleh tengok banyak doodle yang cute2 kat sana..

Sebelum tuh,kata2 comel untuk hari ni.. 
"Ukhuwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya."
— Imam Al-Ghazali

Ok tu jerlaa kot untuk kali ni..Assalamualaikum..




Diari

Esok First Day Kelas kat UTM !!

Sunday, September 09, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Alhamdulillah hari ni dah tamat minggu orientasi..Last tadi ngan explorace..Lawaklaa,sakit kaki kejap duk gi sana sini..Tak lari pun,jalan jer..Lepas tu,tumpang van sebab jauh sangat nak jalan..hehe..Padat macam ikan sardin tau..Pak cik van pun terkejut tengok kitorang ramai sangat..Free of charge pulak tu..Terima kasih pak cik.. ^_^
Perhatian,kitorang tak main tipu sebab syarat dia memang boleh tumpang zataupun guna ape jer cara..Sebenarnya kitorang nak pegi pinjam basikal tapi hari ni takleh pulak..hihi..

Sepanjang seminggu ni,kitorang banyak kena dengar taklimat.Macam2 topiklaa.Semalam pulak hari untuk kitorang bersukan.Kena lari sejauh 5km..Pastu,saya masuk sukan rakyat jugak..Adoi,kurus kejap..hihi :D
Ada satu benda lagi yang saya sangat suka n super kagum adalah masjid UTM ni..Masjid Sultan Ismail..Sangat cantik!!
Cantik dan besarkan..
Saya rasa saya boleh sesat kalau masuk dalam ni..hehe..Ada sudut untuk kita rehat yang sangat best.
Pemandangan di malam hari..
Subhanallah..Cantik!Masjid ni duk atas bukit sikit tau.Kena mendaki sikit baru sampai..Btw,tandas dia pun cantik dan bersih.. :)
Semalam dan hari ni tengok ada kursus haji kat masjid ni..
Esok saya dah start kuliyyah..Nak kena naik bas awal pagi.Macam pelik tapi tu lah kehidupan saya sepanjang duk sini..UTM luas sangat,tak mampu nak jalan kaki..hehe
Ok,tengok Slip Pendaftaran saya ni..
Tu jerlah kot.Doakan first day saya berjalan lancar dan begitu jugak seterusnya..Semoga Allah redha dan diberkati-Nya..

Daripada Abu Darda r.a berkata: Aku telah mendengar Nabi s.a.w bersabda:" Barangsiapa yang menjalani satu jalan ilmu bererti ia telah menjalani suatu jalan daripada jalan-jalan syurga. Sungguhnya para malaikat menghamparkan sayapnya kerana redha bagi orang yang menuntut ilmu. Dan sesungguhnya orang yang ada diseluruh lapisan langit dan bumi meminta ampun bagi orang yang alim sehingga ikan yang ada dilaut. Dan sesungguhnya kelebihan orang yang alim atas orang yang abid seperti kelebihan bulan purnama atas sekalian bintang-bintang. Dan sesungguhnya ulama itu pewaris Nabi-nabi. Dan para Nabi itu sebenarnya tidak mewariskan dinar (wang emas) dan dirham (wang perak)tetapi yang diwariskan oleh mereka ialah ilmu. Makabarangsiapa mengambil ilmu bererti ia telah mengambil habuan yang paling sempurna"
Hadis Riwaat Abu Daud



Diari

Preparation nak Masuk U :3 Hari Lagi!!

Wednesday, August 29, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Alhamdulillah,pagi tadi dah siap buat medical check up dan matikan setem..Barang2 pun dah pegi beli dah hari Ahad ari tu..Shopping sakanlaa dibuatnya..huhu..Penatlaa jugak minggu ni..hehe..Sape suruh buat last minute preparation kan?Jangan tiru aksi ini..

Sekarang,tinggal nak packing barang dan jahit tudung..Adoii..Kena lawan perasaan malas ni..hihi.
Selain tu kena sediakan mental yg dah start sedih dah memikirkan berape hari jer lagi nak tinggal family,rumah n Notty sekali..huhuhu~

Sebagai peringatan untuk saya dan sahabat sekalian,jangan mudah terpengaruh dengan budaya2 yg tidak elok kat sana tau..Saya pasti banyak budaya yg baik kat u nanti..Kita ramai2 ikut yang tu je ek!


pesanan dari Syabab Musafir Kasih untuk semua..
Insya Allah,kalau kita pandai jaga diri,jaga agama,tunaikan suruhan Allah..Kita takkan mudah terpengaruh dengan sesuatu budaya yang tidak elok..Naudzubillah..
And,don't forget to bring al-Quran with you..

comelnyeeee..nak satu boleh?
Al-quran kat atas comel sangatkan?Tapi kalau ada tafsir lagi best.Senang nak pegang dan dibawa ke mana2..Kalau boleh bacalah al-Quran setiap hari ye..Walaupun sedikit tapi biar istiqamah..
Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Barangsiapa mengajarkan kepada anaknya satu ayat Al-Quran maka hal itu lebih baik baginya daripada ibadah selama seribu tahun, (iaitu) berpuasa disiang hari dan solat dimalam hari selama seribu tahun dan lebih baik baginya daripada seribu dinar yang ia sedekahkan kepada kaum fakir miskin."


INSYA ALLAH


Wallahua'lam..Illaliqa' wamaa'ssalamah.. ^_^


Muslimah

Ukhti,Aku Cemburu Padamu..

Tuesday, August 28, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Artikel ni saya ambik dari fb sahabat saya..Semoga bermanfaat.Semoga artikel ni boleh menjadi motivasi untuk kita bermujahadah dalam menjadikan diri kita lebih hebat dan solehah..

UKHTI AKU CEMBURU PADAMU

Ukhti aku cemburu padamu..
Saat kau marah kau mampu memadamkan amarahmu..
Dan kau memilih menyimpannya daripada meluapkannya,
Padahal ku tahu saat itu hatimu sedang terluka.

Ukhti aku cemburu padamu..
Saat mereka bersuka-ria kau habiskan waktumu untuk hal yang berguna..
Kau tak hiraukan ajakan mereka dan kau sibukkan dirimu dengan cinta Allah dan cinta Rasulullah SAW

Ukhti aku cemburu padamu..
Ketika mereka berkata dengan emosi yang meledak-meledak dengan nada ancaman dan kasar..
Tapi kau balas dengan penuh kasih sayang
Kau tetap jalin persahabatan dan pertemanan..

Ukhti aku cemburu padamu..
Setiap hari kau panjangkan jilbabmu,
Kau tebarkan senyum semangatmu,
Padahal kau tahu saat itu
Mereka berbisik-bisik tentang perubahanmu itu..

Ukhti aku cemburu padamu..
Aku cemburu dengan diammu,
dengan tunduknya pandanganmu saat kau berhadapan dengan yang bukan mahrammu..
Kau hanya bicara seperlunya saja
Kerana kau takut pada fitnah dunia..

Ukhti aku cemburu padamu..
Disaat mereka semua sibuk bersms ria
dengan canda dan perhatian..
Tapi kau dengan tegas tidak memperdulikannya..
Kerana kau percaya jodoh itu ada padaNya,
tanpa Sms riapun jodoh pasti akan datang kerana kau tahu cinta seharusnya datang kerana Allah bukan kerana bersms ria..

Ukhti aku cemburu padamu..
Aku cemburu dengan ketaatanmu pada Robb kita..
Aku cemburu saat kau mampu melakukan hal yang Dia senangi dan meninggalkan segala hal yang Dia benci..

Ukhti,sungguh aku cemburu padamu
Robbi pasti sangat menyayangimu ukhti,
Dia pasti sangat mencintaimu,,
Kerana ketaatanmu pada Nya :’)

Ukhti,darimu aku banyak belajar erti hidup..
Kerana kepuasan hidup bukan di saat segala hal yang kita ingin dapat dipenuhi,
tapi tentang kepuasan saat kita dapat melawan bisikan-bisikan syaitan..


Anak Buah

Irfan di Hari Raya..

Friday, August 24, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Hari ni dah raya keenamkan..Irfan dah nak balik Selangor hari ni..huhu..Family saya semua balik raya tahun ni..Suka sangat!Abang saya yang kat Indon tu pun balik gak..Hujung bulan ni dah nakgi balik dah kat Pondok Pesantren al-Fatah,Temboro tu.Ada yang kenal tak?hihi..

Hari ni saya nak tunjuk gambar Irfan masa hari raya hari tu..Wait,ada yang tak kenal lagi Irfan?Boleh baca sini..Gambar Irfan masa hari pertama lahir pun ada kat situ.. :)

jeling kat sape tu?
Untuk pengetahuan semua,nak ambik gambar Irfan pakai kopiah ni susah sikit.Kitorang dah jadi macam paparazzi nak ambik gambar dia ni..Sikit2 nak buang kopiah  tu..hehe
Ha,satu lagi.Perasan tak kat hidung dia macam ada benda tu..Tu sebab dia jatuh kat dalam shopping mall.Dia memang tak pandai jalan,tahu lari jer..Dahlaa laju..huhu..Kurus kitorang ni.

dah dapat susu baru senyap..^_^
Pakai kasut raya tu..Irfan dah taknak pakai kasut buruk dia tau..haha..Lawaklaa budak ni sorang. :)
Sayang kamu!!
Doaku untukmu..
Moga jadi anak yang soleh..Berjasa untuk agama,ibu bapa,keluarga,masyarakat,negara dan semua..Moga jadi seorang huffaz juga!Ameen.. ^_^

Diari

Saya terlambat ke ni??

Wednesday, August 22, 2012

Bismillahirrahmanirrahimm..
Assalamualaikum w.b.k..

Apa khabar semua?Mesti masing2 sibuk duk ziarah menziarahi sekarang ni kan..Baguslah,boleh mengeratkan ukhuwwah dan hubungan sesama sanak saudara serta sahabat handai..Kalau bukan time raya ni,rasanya susah dah nak ziarah..Ye dak?

Saya kat sini dgn rendah dirinya nak bagi ucapan raya..Saya terlambat ke ni?hihi..Kuat sangat beraya.. Okelah..Selamat hari raya..Maaf zahir dan batin.Kalau ada yg pernah terguris hati sama ada secara sedar atau tidak..Melalui perbuatan,percakapan ataupun melalui penulisan.Harap boleh maafkan saya.. :)

Lagi satu,jangan membazir,tabarruj dan elakkan dari mengikut hawa nafsu..Jangan cemari aidil fitri yang mulia dengan prbuatan maksiat kita.. :)
Jaga aurat dengan sanak saudara yg bukan mahram..Sepupu ke,ipar ke kalau lain jantina walau rapat seperti adik beradik sekalipun tetap ada batas yg perlu dijaga..Aurat haruslah ditutup dan tidak boleh bersalaman apatah lagi bertepuk tampar dengan mereka..

Bersama-samalah kita menjaga kesucian aidil fitri..^_^

One more thing,ada orang perasan tak  belog ni dah bertukar rupa..Dari totally pink dah jadi hijau..Saya memang suka hijau pun..Nom dua baru pink..hihi..Harap korang pun suka. :)

pssst : banyak ke dapat duit raya..saya pun dapat jugak..hehe..tak sangka ada lagi orang nak bg kat saya yg dah tua ni..  ^^


Muhasabah

Muhasabah Diri #4

Wednesday, August 15, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..


Daripada Aisyah r.a., katanya: "Saya bertanya, Ya Rasulullah, jika saya tahu bila lailatul-qadar itu, apakah yang harus saya ucapkan pada malam itu ?" Nabi s.a.w. menjawab: "Berdoalah, Allahumma innaka ‘afu wun tuhibbul ‘afwa fa’ fu ‘anni" (Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf dan suka memaafkan, maka maafkanlah aku).
(HR Tirmidzi)
Harap2 kita ikut Rasulullah dan para sahabat..
Bukannya terpengaruh dengan kebanyakan orang zaman sekarang.. ^_^
Wallahua'lam..Assalamualaikum..
sumber hadis

life

Women in Islam

Tuesday, August 07, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Women in Islam.
When she is a MOTHER,jannah lies under her feet.
When she is a WIFE,she complete  half of the deen of her husband.
When she is a DAUGHTER,she opens a door of Jannah for her father and brother..
We are really lucky right??
Really..Really..Really lucky..
Alhamdulillah..All praises to Allah.

Aisyah berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah, “Suaminya." “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah, “Ibunya”.
Bersama-samalah kita berusaha untuk menjadi wanita solehah..Jangan asyik merungut dengan syariat yang telah ditetapkan..Setiap yang Allah perintahkan PASTI ada kebaikannya..I'm proud to be muslimah!! ^_^

Art Trade

Art Trade Doodle with AzzahSaid

Monday, August 06, 2012

Bismillahirrahmanirrahimm.
Assalamualaikum w.b.k..

Hari ni saya try lukis doodle untuk wat art trade dengan kak Azzah..Art trade ni kena buat doodle guna 3 warna jer..So,saya guna warna putih,hitam dan pink.Seperti biasa saya pakai Paint Tool Sai..Doodle saya agak terketar2 sebab saya budak baru belajar..huhu

Ni dia white rabbit to kak Azzah..hehe ^_^

klik..klik..
Sape2 yang nak join jugak boleh klik kat gambar tu.. ^_<
And one more thing,salam nuzul a-Quran buat semua umat Islam..Jadikan al-Quran sebagai best friend kita..

Diari

Pengalamanku "Tengok" Eksiden

Sunday, August 05, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k buat sahabatku.. :D
Semalam masa gi solat terawih,ada sorang mak cik bagi bunga kat saya..Wangi tau,bunga apa ek nama dia..hehe..

ade sape2 tau tak ni bunga apa?hehe
Saya nak berkongsi satu cerita dgn sahabat2 semua.Semalam saya "tengok" satu kemalangan jalan raya..Sebenarnya saya tak perasan pun kejadian tu padahal ia berlaku betul2 depan mata saya.Bila abah saya macam terkejut gitu barulah saya tengok jugak..Dan pada masa tu kereta tu dah terbalik pun.Tapi saya cuma nampak debu2 yang berterbangan je..Saya konfius kejap bila abah saya pusing kereta..Boleh pulak saya pegi tanya abah..
Kereta tu berenti ke?
Abah pun cakap :
Berenti apenye?Dah terbalik dah pun..
Bila abah pegi dekat,abah saya turun.Mase tu takder orang sangat lagi..Saya tak turun pun takut saya pulak yg gi pengsan kat situ..huhu..Kejap jer pastu orang ramai..Jalan pun dah mula sesak.Saya tengok abah saya duk bercerita kat beberapa orang kat sana.Saksi kejadiankan..

Tapi,alhamdulillah..Walaupun kereta tu terbalik dan jatuh sikit..Semuanya selamat,takder kecederaan serius pun.Saya nampak sorang jer yang luka sikit kat muka..Semoga cepat sembuh..Pengalaman pertama saya "tengok" kemalangan..Allahuakbar,takut sangat saya mase tu..Senyap jer duk dalam kereta.Padahal xnampak pun..

Tulah,bila Allah nak buat sekelip mata jerkan..Saya yang kurang peka terhadap persekitaran ni tak sempat nak perasanpun..
Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila Dia menghendaki adanya sesuatu, hanyalah Dia berfirman kepada (hakikat) benda itu: Jadilah engkau! Maka ia terus menjadi.
Surah Yaasin :82
Kawan2 ada pengalaman tengok kemalangan tak?




life

Like Father Like Son

Thursday, August 02, 2012

Assalamualaikum w.b.k..
With the name of Allah the most beneficent and the most merciful..
Cerita ni saya ambik dan edit sikit2 dari majalah Solusi isu ke-39.
Ok,lets the story begin..hehe

Si anak mengadu kepada bapanya :

"Ayah,perut Ahmad sakit..."
Si ayah melihat si anak meletakkan tangannya di perut sambil menekan-nekan.Lalu,si ayah berkata :
"Ini mesti sebab perut kamu kosong.Kan ayah suruh kamu makan tadi tapi kamu tak nak makan.Ha,tengok sekarang dah sakit perut.Dah,mari sini makan nasi ni sikit.Nanti reda la sakit"
nice pic right.Credit to Google
Pada waktu yang lain si anak melihat si ayah memicit-micit kepalanya..
"Ayah sakit kepala ya??"
"Ya,berdenyut-denyut kepala ayah ni." 
Dengan wajah serius dan spontan Ahmad berkata..
"Ahmad tau,ni mesti sebab kepala ayah kosong." 
Ayahnya terdiam and lepas tu tergelak besar..HAHA

So,dari cerita ni kita tau yang ibu bapa adalah guru dan pendidik yang terbaik untuk anak2.Ikutlah cara2 Rasulullah s.a.w mendidik anak2 baginda.
" Ingatlah bahawa setiap daripada kamu adalah pemimpin dan setiap pemimpin bertanggungjawab terhadap apa yang dipimpinnya. Dan seorang pemimpin itu bertanggungjawab terhadap orang yang dipimpinnya”.
baitul muslim :P
Dengan didikan yang baik insya Allah akan melahirkan zuriat2 yang soleh dan solehah.. ^_^

Muhasabah

Muhasabah Diri #3

Tuesday, July 31, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليقل خيرا أو ليصمت
“Whoever believes in Allah and the Last Day let him speak good or remain silent.”
[Bukhari and Muslim]
sumber











GA dan Contest

Giveaway Raya untuk Semua

Sunday, July 29, 2012

Assalamualaikum..
Hari ni pada 9 Ramadhan bersamaan 29 Julai saya nak join giveaway..
Bismillahirrahmanirrahim..
Moga2 berjaya. ^_^
tekan jer banner kat atas sape2 yg nak join..
Untuk maklumat lanjut and kalau nak jenguk2 page dia boleh tengok kat bawah :

Hadiah giveaway ni adalah :
1 tudung akel 60' yang bernilai RM 30 setiap satu x 2 pemenang utama.
Blog review selama 2 hari x 5 pemenang

Sahabat2 yg bertuah saya nak tag adalah :
Tarikh tutup pada 9 Ogos 2012(Khamis)..Cepat!!Cepat!!hehe

life

Please..Please..Please..

Thursday, July 26, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k and good morning.. :)
Semoga hari ni lebih baik dari semalam.. ^_^
Oke,tajuk kat atas tu saya bukan tengah nyanyi lagu Aziz Satar tuh ye.Tapi,saya nak mintak tolong kat kita2 semua bila kita ke masjid.Saya tau ramai yg selalu gi masjid.Nak2 bulan Ramadhan ni kan??

Saya bukan nak mintak derma ke apa.Tapi,tolonglah bila ke masjid tu SILENT phone masing2..Ha!Dahlaa caps lock pastu bold lagi..My dear friend,jangan sampai bunyi phone kita jadi pengganggu orang lain nak buat amal ibadah tau.

aduih,lagu anak pakcik Gomez lagi
Satu lagi,saya rasa boleh dikatakan setiap masjid dia letak tanda agar matikan ataupun silent telefon.Cube2 lah ikut peraturan tu sikit.Kalau phone berbunyi time solat pun bukannya boleh angkat pun kan..hehe


korang pernah nampak tak??tapi,dia punye lagi comei..hehe

And one more thing yg saya duk perati sokmo.Aish,kalau bab nak rapatkan saf tu payah sungguh.Kalau ngan kawan2 kat sekolah bolehlaa cuit2,jeling2 sikit.Tapi,kalau ngan makcik2 saya mintak maaf memang tak berani.Senyum2 kambing je boleh..
Bile tok imam kata :
Rapat2 kan saf..Betul2 kan saf

Kriik..Kriik..Kriik..Buat derk jer..Tengok sebelah kosong,selamba jer..Kesian kat tok imam cakap sorang2.Janganlaa sayang sangat kat sejadah tu.Tok imam bukan suruh rapatkan sejadah tapi dia suruh rapatkan saf kita tu..Kalau sekolah saya dulu,kitorang dilarang bawak sejadah besar,kalau nak bawak pun bawak yg kecik jer.Yang budak2 umur tiga empat taun gune tuh..hehe..Alhamdulillah,kitorang punye saf rapat2.^_^




Kenapa gambar Muslimah ni??
Masalah ni saya biasa tengok berlaku di kalangan muslimah jer..Maaf saya cakap.-,-
Muslimin alhamdulillah saya tengok saf diorang rapat.Berdasarkan pemerhatian cetek sayalaa.Lagipun saya jarang tengok diorang pakai sejadah..hehe

Sekian sajalaa,saya harap kita dapat ubah dua benda ni.Moga mendapat manfaat semuanya.^_^
Saya mintak maaf kalau ada yg terasa,sekadar untuk peringatan dan panduan kita bersama2.

note : Saya tukar nama belog ni kepada Ceritera Hati Seorang Mujahidah..Header??err..Main potong2 jer..huhu

life

Ahlan Washlan ya Ramadhan..

Friday, July 20, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..

Kalau cerita pasal bulan Ramadhan ni tibe2 teringat ke nasyid yg satu ni..Rasa macam zaman puasa time kecik2 dulu bila dengar nasyid ni..hehe.Nasyid ape,nasyid Harapan Ramadhan nyanyian kumpulan Raihan..^_^
So,apa persiapan kita untuk Ramadhan kali ni..Hopefully kita dah ready dari segi fizikal dan rohani kita untuk menempuh Ramadhan Kareem kali ni.. :)
Malam ni start tarawih..Jangan ponteng na~hehe

kain sembahyang hijau..huhu
Harapan Ramadhan-Raihan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula
Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti
Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan
Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


Salam Ramadhan..Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelum2 ni.. :) 
Lirik credit to iLirik


Diari

Result Upu...Alhamdulillah~

Friday, July 13, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.k..
Kawan2 semua,dah blh cek kputusan upu!!Bg student lepasan stp dan matrik..Boleh cek kat laman web ni..

Semakan keputusan ke IPTA

Then,keluarlah benda alah ni..


Masukkan apa2 yg patut dan result akan keluar pastu..Good luck bagi sesapa yg tak check lagi..
Saya pulak dapat gi UTM..Alhamdulillah.Walaupun ni second choise saya.. Syukur sangat2. ^_^


Alhamdulillah ya Allah..
Kawan2 yg dah check tu..Share2 lah dgn saya eh.Mana tau kita dapat sekali. ^_^ Hari ni jugak hari last kat ump ni..Tq for everyone.Sir,abang2 dan kakak2 faci yg banyak ajar kitorang.Terima kasih sgt2.Ma dan abah nak dtg ambik saya.Dah bertolak pun.Insya Allah,petang nanti sampai sini.Doakan semoga semuanya selamat.

P E N G O M E N